Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Ο Τραμπ θέλει να αγοράσει την Γροιλανδία!


  Πηγή: Associated Press

Την αγορά του μεγαλύτερου νησιού του κόσμου, της Γροιλανδίας επιθυμεί διακαώς ο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η εφημερίδα «The Wall Street Journal» έγραψε την Πέμπτη 15 Αυγούστου ότι μεγαλοεπιχειρηματίας πρόεδρος έχει συζητήσει πολλές φορές με συμβούλους του στον Λευκό Οίκο το ενδεχόμενο η χώρα του να αγοράσει την περιοχή αυτή της Δανίας, στην οποία ζουν 56.000 κάτοικοι, και διατύπωσε την πρόθεσή του να υποβληθεί σχετικό αίτημα στην Κοπεγχάγη με «διάφορους βαθμούς σοβαρότητας».


Κατά το δημοσίευμα, ο Τραμπ, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να κάνει την πρώτη του επίσκεψη στη Δανία στις αρχές του επόμενου μήνα, έχει εκφράσει επανειλημμένα έντονο ενδιαφέρον για τους πόρους και τη γεωπολιτική σημασία της αυτόνομης δανικής περιοχής.

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν όταν το Γερμανικό Πρακτορείο τους ζήτησε σχόλιο για το δημοσίευμα της WSJ. Πάντως το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι δύο πηγές, που δεν κατονόμασε, επιβεβαίωσαν πως οι πληροφορίες της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ είναι ακριβείς.
Η Γροιλανδία λαμβάνει περίπου 560 εκατομμύρια τον χρόνο σε επιχορηγήσεις από τη Δανία, ποσό που αναλογεί σχεδόν στα μισά έσοδά της.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ εποφθαλμιά τη Γροιλανδία. Το 1946, επί των ημερών του Χάρι Τρούμαν στην αμερικανική προεδρία, η Ουάσινγκτον είχε προσφέρει στην Κοπεγχάγη 100 εκατομμύρια δολάρια για να της παραχωρήσει το νησί έκτασης 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι Δανοί αρνήθηκαν.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa)

902.gr

1 σχόλιο:

  1. Μη τον κοροϊδεύουν οι πολυξεριστές!!

    Ο πρώτος που είθελε να αγοράσει την Γροιλανδία είτανε ο ... Ρούσβελτ!!!

    Μάλιστα έδινε για αυτήν την αγορά 100 εκατομμύρια Ντόλαρς αλλά τον πρόλαβε ο Β'Παγκόσμιος Καπιταλιστικός Πόλεμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή