Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Όλες τις Κυριακές ανοιχτά τα Jumbo – Από Πρέβεζα και Κατερίνη ξεκινά η οριστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας



Η εφαρμογή του μέτρου στις δυο περιοχές διευκολύνεται από το ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο, αποτελώντας προάγγελο για την επέκταση του μέτρου σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα. 

Πάντα πρωτοπόρος στην καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων και την εφαρμογής της αντεργατικής νομοθεσίας, που δίνει το ελεύθερο στους εργοδότες κυριολεκτικά να ξεσαλώνουν πάνω στις ζωές των εργαζομένων, η γνωστή αλυσίδα πολυκαταστημάτων θέτει σε εφαρμογή την λειτουργία των καταστημάτων της όλες τις Κυριακές του χρόνου, αρχής γενομένης από την Πρέβεζα και την Κατερίνη, Ο λόγος που επλέγησαν αυτές οι περιοχές, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, είναι πως ήδη υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε σε αυτά τα μέρη οι έμποροι “εφόσον το επιθυμούν” να ανοίγουν τα καταστήματά τους και τις Κυριακές.
Αναδεικνύεται έτσι ανάγλυφα και ο ρόλος των τοπικών διοικήσεων, που λειτουργούν ως αιχμή του δόρατος για την παραπέρα κατάργηση κεκτημένων, τόσο στο θέμα της κυριακάτικης αργίας, όσο και του ωραρίου λειτουργίας, με πιο τρανταχτό παράδειγμα τις “Λευκές Νύχτες” που οργανώνουν διάφοροι δήμοι ανά την επικράτεια.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις δυο περιοχές, πηγές αφήνουν να διαρρεύσει ότι προχώρησαν σε επενδύσεις 20 εκ. ευρώ με την προοπτική κυριακάτικης λειτουργίας, κι ότι υπάρχει ενδεχόμενο – βεβαιότητα λέμε εμείς – το μέτρο να προχωρήσει και σε άλλα μέρη της χώρας, προφανώς μέχρι να γενικευθεί πλήρως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει “με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη” να ρυθμίζει σε συγκεκριμένες περιοχές της λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για περισσότερες Κυριακές από αυτές που ήδη ισχύουν για ολόκληρη τη χώρα, φέρει τόσο τη σφραγίδα της ΝΔ, με νόμο του 2013, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, με νόμο του 2017.

Η απόφαση των Jumbo έχει σημάνει συναγερμό στον εμπορικό κόσμο και τους εργαζόμενους στην Πρέβεζα, και σαφώς δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τοπικά τις δυο πόλεις, αφού εκπεφρασμένα αποτελεί προανάκρουσμα για επέκταση του μέτρου. Εξάλλου, είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι μεγάλες αλυσίδες θα ακολουθήσουν το Jumbo, όπως και όσα άλλα καταστήματα αντέχουν ή θεωρούν πως δεν έχουν άλλη επιλογή στον ανταγωνισμό, πάντα στις πλάτες των εργαζομένων, αλλά και σε βάρος της ζωής των αυτοαπασχολούμενων μικρεμπόρων.
 
Πίσω από κιτς, συναισθηματικές ή “πολιτικά ορθές” διαφημίσεις, κρύβεται μια εργασιακή βαρβαρότητα που εντείνεται διαρκώς, πατώντας στο στρωμένο χαλί όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μόνος τρόπος να σταματήσει ο κατήφορος είναι η οργανωμένη πάλη και η δυναμική απάντηση των εργαζομένων, που βλέπουν τη ζωή της από λάστιχο που ήταν ήδη να γίνεται σμπαράλια.

3 σχόλια:

  1. Οι κινητοποιήσεις στο «Τζάμπο» από την Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν Θεσσαλονίκης, έχουν μείνει στην ιστορία, για την δυναμική τους.

    Ο δικαστικός αγώνας που ακολουθούσε ήταν μακροχρόνιος.
    Χαρακτηριστικό και το αφίσα του σωματείου.

    Δυο δημοσίευσης του Εμποροϋπάλληλου

    http://emporoupallilos.blogspot.com/2013/08/blog-post_2015.html

    http://emporoupallilos.blogspot.com/2013/11/blog-post_25.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γράφει ο Εμποροϋπάλληλος στις 25/11/2013

    "Στο Γ' μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης δικάζονται αύριο Τετάρτη, τρεις συνδικαλιστές (Ζαριανόπουλος Σωτήρης, Ψυχογιός Κώστας και Χανίδης Αντώνης)
    στελέχοι του Π.Α.ΜΕ, για την κινητοποίηση που έγινε στο κατάστημα «Τζάμπο» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στις 31 Γενάρη του 2009.
    Οι συνδικαλιστές διώκονται με την κατηγορία της «παράνομης βίας» και η δίκη τους είναι κρίκος στο μπαράζ των συνδικαλιστικών διώξεων που κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα.
    Η κινητοποίηση στο «Τζάμπο» έγινε εκείνη τη μέρα στη Θεσσαλονίκη και σε μια σειρά πόλεις σε όλη τη χώρα, ως απάντηση του ταξικού κινήματος στο καλά οργανωμένο σχέδιο κυβέρνησης - πολυεθνικής, με την επιστράτευση των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών, να ποινικοποιήσουν τον αγώνα που βρισκόταν σε εξέλιξη ενάντια στην απόλυση νεολαίου συνδικαλιστή."

    Οι συνδικαλιστές και στις 3 δίκες, αθωώθηκαν.

    Μέτα από λίγο έσυρα στα δικαστήρια και την Σ. Καλαντίδου Βουλευτή, τότε, του ΚΚΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εργασιακός μεσαίωνας. Σύγχρονη δουλεία. Γι αυτό ισχυρό ΠΑΜΕ για ταξικούς αγώνες, οι οποίοι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα!!!! Αμήν να ξυπνήσουν απ'το λήθαργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή