Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Με δικτάτορες και δωσίλογους η παρουσίαση των “αρχηγών κράτους” στην ιστοσελίδα του “Ελλάδα 2021”



Μεταξάς, Τσολάκογλου και Παπαδόπουλος είναι μερικοί μόνο από όσους εμφανίζονται απλά ως “αρχηγοί κυβερνήσεων”, χωρίς καμία αναφορά στον πραγματικό τους ρόλο στην ελληνική ιστορία. 

Πολλά χαχανητά προκάλεσε η παρουσίαση του λογότυπου για το “Ελλάδα 2021” στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Το ξεπατίκωμα διαφημίσεων των ’90ς για το εν λόγω σήμα και “εμπνευσμένα” σχόλια για το λίφτινγκ της Γιάννας, που μετά βίας την αφήνει να μιλήσει πλέον πλημμύρισαν τα ΜΚΔ. Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη διάσταση, πιο σοβαρή, η οποία φαίνεται πως ως τώρα έχει περάσει απαρατήρητη.




Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του “Ελλάδα 2021”, μπορεί κανείς μεταξύ άλλων να βρει και μια ενότητα όπου παρουσιάζονται “Αρχηγοί κυβερνήσεων – πρόεδροι δημοκρατίας – βασιλείς” και ακολουθούν υπό μορφή σλάιντερ φωτογραφίες, ονόματα και περίοδοι θητείας όλων των πολιτικών και πολιτειακών ηγετών από τις πρώτες επαναστατικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Ανάμεσά τους, φιγουράρουν ισότιμα όλοι οι δικτάτορες και δοσίλογοι πρωθυπουργοί που πέρασαν από αυτόν τον τόπο, μηδενός εξαιρουμένου, πλην του Δημήτρη Ιωαννίδη, ο οποίος ασκούσε την εξουσία από τα παρασκήνια, χωρίς να αναλάβει επισήμως κάποιο αξίωμα. Από τον Πάγκαλο και τον Κονδύλη μέχρι τον Τσολάκογλου, το Λογοθετόπουλο κι από τον “άγνωστο” στο ευρύ κοινό πρώτο πρωθυπουργό της χούντας Κωνσταντίνο Κόλλια μέχρι και τον “πρόεδρο της δημοκρατίας” του Ιωαννίδη, Φαίδωνα Γκυζίκη, κυριολεκτικά δε λείπει μπουμπούκι. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τον Ιωάννη Μεταξά, που θυμίζουμε ότι παλιότερα ο Νίκος Δένδιας δεν ήθελε “να χαρίσουμε” στη Χρυσή Αυγή, κι ο οποίος είχε εμφανιστεί ακόμα και σε προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, για να κατέβει άρον – άρον μετά τις αντιδράσεις.




 

Θα μπορούσε κανείς να αντιτείνει ότι δεν υπήρχαν κακές προθέσεις και ότι ο τίτλος “Αρχηγοί κυβερνήσεων” περιλαμβάνει τους πάντες, ανεξάρτητα του τρόπου με τον οποίο ανήλθαν στην εξουσία. Επειδή ωστόσο δεν μπορούμε να χρεώσουμε ούτε αφέλεια, ούτε έλλειψη ιστορικής γνώσης στους υπεύθυνους για το σχεδιασμό της ιστοσελίδας, είναι προφανές ότι πρόκειται για συνειδητή επιλογή να ενταχθούν όλοι οι παραπάνω στη “συνέχεια του κράτους”.

 Διαφορετικά, θα υπήρχε ξεχωριστή υποενότητα για την κατοχή και τις δικτατορίες ή έστω κάποια επεξηγηματική λεζάντα. Δεδομένου μάλιστα ότι εκ των πραγμάτων η ιστοσελίδα αυτή έχει στο “τάργκετ γκρουπ” της εκπαιδευτικούς και μαθητές, η “παράλειψη” αναφοράς στις ιδιότητες των ηγετών που παρελαύνουν στη σελίδα φαντάζει ακόμα λιγότερο αθώα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου