Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Οι αριθμοί πίσω από τους ... αριθμούς



Πίσω από τους όλο και αυξανόμενους αριθμούς των νεκρών της πανδημίας βρίσκονται κάποιοι άλλοι αριθμοί. Είναι τα στοιχεία που δείχνουν τη γύμνια ή τουλάχιστον τη μεγάλη ανεπάρκεια των συστημάτων Υγείας, ακόμη και των πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης και του κόσμου. Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη σύντομη μελέτη του ΟΟΣΑ για την πανδημία του νέου κορονοϊού Covid19, όπου ανάμεσα σε άλλα εστιάζει στην αναλογία κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και νοσοκομειακών κρεβατιών προς τον πληθυσμό των κρατών.

Το επιχείρημα ότι και το καλύτερο σύστημα Υγείας δεν θα μπορούσε να αντέξει το «κύμα» των ασθενών αναπαράγεται σε όλους τους τόνους (όπως συμβαίνει και στη χώρα μας), με στόχο να περάσουν «στα ψιλά» οι εγκληματικές ελλείψεις και περικοπές στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η όποια ανάγκη για περιοριστικά μέτρα δεν αναιρεί π.χ. την ανάγκη να υπάρχουν επαρκή κρεβάτια ΜΕΘ, ώστε να μην καταδικάζονται σε θάνατο χιλιάδες ασθενείς και οι γιατροί να πρέπει να «επιλέξουν» ποιος θα έχει ευκαιρία να πολεμήσει τον ιό. Ας δούμε ενδεικτικά ποια είναι η κατάσταση με τις ΜΕΘ σε διάφορες αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες του κόσμου, παίρνοντας υπόψιν ότι λόγος γίνεται για ΜΕΘ στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, όπου, ειδικά στον δεύτερο, η πρόσβαση για τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω του κόστους.


* * *
 
Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία έχουν γύρω στα 6 - 6,5 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, η Δανία 7,5 κρεβάτια. Η Ισπανία και η Ιταλία - όπου εκτυλίσσονται σκηνές φρίκης στα νοσοκομεία τις τελευταίες βδομάδες - βρίσκονται ...στατιστικά σε καλύτερη κατάσταση με 9,7 και 8,6 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, αντίστοιχα. Η Αγγλία διαθέτει περίπου 10,5 και η Γαλλία 16,3. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο σύνολο νοσοκομειακών κρεβατιών. Στη Σουηδία και τον Καναδά σε 1.000 κατοίκους αντιστοιχούν μόλις 2 κρεβάτια, σε Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Δανία κ.ά. γύρω στα ...2,5 κρεβάτια. Σε Ολλανδία, Γαλλία και Νορβηγία 1.000 κάτοικοι μόλις και μετά βίας «μοιράζονται» 3 νοσοκομειακά κρεβάτια. Είναι προφανές ότι τα διαθέσιμα κρεβάτια στα νοσοκομεία είναι πολύ «πίσω» από τις ανάγκες των λαών, όπως άλλωστε αναδεικνύει και η σημερινή πανδημία, αλλά όχι μόνο.

Επιπλέον, τα υψηλά ποσοστά πληρότητας των νοσοκομειακών κλινών - ακριβώς επειδή τα νοσοκομεία λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, ένα από τα οποία είναι και η «πληρότητα» - δείχνουν πως τα συστήματα Υγείας είναι «υπό πίεση» και έχουν περιορισμένη ικανότητα να χειρίζονται μια μεγάλη αύξηση νέων ασθενών που απαιτούν άμεση νοσηλεία, όπως σε περίπτωση επιδημίας ή κάποιο άλλο συμβάν (φυσική καταστροφή κ.λπ.).

* * *
 
Ομως και στους λεγόμενους ...πρωταθλητές, της μελέτης του ΟΟΣΑ, τη Γερμανία που βρίσκεται στην πρώτη θέση με σχεδόν 34 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, την Αυστρία με σχεδόν 29 και τις ΗΠΑ με περίπου 26, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες στην περίθαλψη. Από τα 28.000 κρεβάτια ΜΕΘ στη Γερμανία μόλις τα 6.000 είναι διαθέσιμα και σήμερα μετά την αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ στα 40.000, περίπου 15.000 - 20.000 είναι ελεύθερα, σύμφωνα με τη Γερμανική Νοσοκομειακή Κοινότητα (DKG). Τα υπόλοιπα είτε είναι κατειλημμένα, είτε κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ μόνο το 60% - 70% των κλινών ΜΕΘ διαθέτει αναπνευστήρες για μηχανική υποστήριξη του ασθενούς.

Στην Αυστρία, το 60% των 2.451 κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένες με άλλους ασθενείς - εκτός Covid19 - και αν δεν είχαν ακυρωθεί όλα τα προγραμματισμένα μη επείγοντα χειρουργεία, η χώρα θα διέθετε μόλις 980 κρεβάτια ΜΕΘ για τους σοβαρά ασθενείς με κορονοϊό. Είναι κι αυτό μια απόδειξη ότι η διαχείριση της επιδημίας σ' ένα ανεπαρκές σύστημα Υγείας αφήνει χωρίς περίθαλψη άλλους ασθενείς που την έχουν ανάγκη. Οσο για τις ΗΠΑ, με τους εκατομμύρια ανασφάλιστους, άπορους κ.λπ., η νοσοκομειακή νοσηλεία και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γενικά είναι κυριολεκτικά πολυτέλεια και προνόμιο ελάχιστων που αντέχει η τσέπη τους, ακόμη κι αν είναι ασφαλισμένοι.

* * *
 
Η σημερινή πανδημία του κορονοϊού δείχνει πόσο σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί επαρκής ικανότητα νοσοκομειακών κλινών νοσηλείας γενικά και ειδικότερα σε ΜΕΘ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όπως διεκδικούν οι υγειονομικοί, μαζί με άλλα μέτρα προστασίας της υγείας της δικής τους και του λαού. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται και στη μελέτη του ΟΟΣΑ, οι κλίνες ΜΕΘ σε όλα τα κράτη του κόσμου καταλαμβάνονται κυρίως από πολλούς άλλους ασθενείς - εκτός κορονοϊού - ακριβώς επειδή δεν επαρκούν και δεν υπάρχει προγραμματισμός και πρόβλεψη για έκτακτες ανάγκες.

Ο ΟΟΣΑ βέβαια έχει τις δικές του σκοπιμότητες στην καταγραφή της κατάστασης στην Υγεία, αφού ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός είναι γνωστός για τις «εργαλειοθήκες» του, που μεταξύ άλλων περιέχουν ανεξάντλητες «πηγές εξοικονόμησης» κονδυλίων από το κράτος, με περικοπές σε όλους τους τομείς.

Η πραγματικότητα όμως που περιγράφουν τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι σύμπτωση και καταδεικνύει τον ένοχο: Περικοπές σε προσωπικό και υπηρεσίες, περικοπές στις δημόσιες δαπάνες Υγείας για χάρη της καπιταλιστικής «ανάπτυξης», κατάργηση νοσοκομειακών κρεβατιών, κλείσιμο νοσοκομείων και ιδιωτικοποίηση άλλων, ελάχιστες ΜΕΘ και η υπολειτουργία των υπαρχουσών, επειδή δεν προσλαμβάνονται υγειονομικοί, η λειτουργία σε τελευταία ανάλυση των νοσοκομείων σαν «επιχειρήσεις» με έσοδα - έξοδα, η επιχειρηματική δράση σε Υγεία και Φάρμακο. Δηλαδή το γεγονός ότι οι λαϊκές ανάγκες στον καπιταλισμό αντιμετωπίζονται, από τη μια, σαν κόστος και, από την άλλη, σαν εμπόρευμα και «ευκαιρία» για ασύλληπτα επιχειρηματικά κέρδη.


Ε. Μ.
 
Ριζοσπάστης  Παρασκευή 3 Απρίλη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου