Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Το περιβάλλον στο απόσπασμα


Από τη μοτοπορεία της ΚΝΕ ενάντια στο περιβαλλοντοκτόνο νόμο στις 5/5/2020 
 
Από τη μοτοπορεία της ΚΝΕ ενάντια στο περιβαλλοντοκτόνο νόμο στις 5/5/2020

Οι ένοχοι για την καταστροφή της Πάρνηθας, πιο πριν της Πεντέλης, για το αίσχος της χωματερής στη Φυλή, για τους καρκίνους από την καύση των τσιμεντοβιομηχανιών στον Βόλο, για το Μάτι και τη Μάνδρα, για την καταστροφή στα Άγραφα από τις ανεμογεννήτριες και για τα καζάνια του θανάτου στο Πέραμα, δικαιώθηκαν! Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό απ' άκρη σ' άκρη της χώρας. Δικαιώθηκαν είτε ψηφίζοντας προχτές το νομοσχέδιο - έκτρωμα για το περιβάλλον, όπως η ΝΔ, είτε «στρίβοντας διά της αποχής» από την ονομαστική ψηφοφορία, για να μην πάνε κόντρα σε όλα αυτά τα εγκλήματα που υπηρέτησαν ως κυβέρνηση, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ!

Ο νέος περιβαλλοντοκτόνος νόμος, με βάση κατευθύνσεις της ΕΕ, παραδίδει βουνά, λίμνες, δάση και θάλασσες βορά στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους, μπροστά και στη νέα καπιταλιστική κρίση.


Ανάμεσα σε άλλα, το έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση νομιμοποιεί αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις, επαναφέρει τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων για 30 χρόνια και διατηρεί τις καταπατήσεις ακόμα και μέσα σε ρέματα. Ακυρώνει το όποιο καθεστώς προστασίας σε περιοχές Natura και επιταχύνει την αδειοδότηση επενδύσεων και στον τομέα των ΑΠΕ, στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης».

Έχουν το θράσος να βαφτίζουν «περιβαλλοντική προστασία» τις εξπρές αδειοδοτήσεις κάθε είδους, που θα ανατίθενται και σε ιδιώτες, τις χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες σε κάθε βουνοκορφή και τα δεκάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά με τα οποία γεμίζει η χώρα, την κατάργηση - μέσα σε μια νύχτα - του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων περιοχών, υψηλής περιβαλλοντικής αξίας.

Απ' αυτά τα «πράσινα» έργα και τις επενδύσεις δεν βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Για το κεφάλαιο ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας, με κρατική στήριξη, την ώρα που το ρεύμα ακριβαίνει για το λαό, η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται κι άλλο για τις λαϊκές οικογένειες, οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί στο πεδίο της Ενέργειας επιδρούν σε κάθε πλευρά της ζωής τους.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, είναι πρόκληση να επικαλείται η κυβέρνηση την «περιβαλλοντική προστασία» και την «καθαρή Ενέργεια», όταν με τον νέο νόμο ξεμπλοκάρει καταστροφικές για το περιβάλλον επενδύσεις και ψηφίζει ρυθμίσεις που έχουν εκπέσει ακόμα και από το Συμβούλιο της Επικρατείας! Οταν και αυτός ο νόμος επιβεβαιώνει ότι η ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι ασύμβατη με την προστασία του περιβάλλοντος, την αξιοποίησή του προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

Την ίδια περιβαλλοντοκτόνα στρατηγική υπηρετεί όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν εκπλήσσει καθόλου το γεγονός ότι για άλλη μια φορά προσπαθεί να κοροϊδέψει το λαό και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, με τις οποίες μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας έκανε τηλεδιάσκεψη.

Τι τους είπε όμως; Ότι το μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημα στην Αττική, που είναι εδώ και δεκαετίες η χωματερή στα Λιόσια, η οποία μάλιστα επεκτάθηκε, είναι και δικό του έργο; Οτι η καρκινογόνα καύση στον Βόλο και αλλού έχει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ; Οτι η νέα χωματερή στη Φυλή έχει και τη δική του υπογραφή και μάλιστα εν κρυπτώ, παρέα με τη ΝΔ και τον Τζήμερο; Ότι οι περίφημες «οικιστικές πυκνώσεις», που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, ήταν εφεύρημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα κτίσματα; 
Είναι συνένοχοι και χωρίς ντροπή παριστάνουν τους «σωτήρες» του περιβάλλοντος.

Το νομοσχέδιο είναι κυριολεκτικά γραμμένο από τον ΣΕΒ, που για λογαριασμό όλων των εργοδοτικών ενώσεων μάζεψε τις «εκκρεμότητες» που απομένουν για να προχωρήσουν οι δουλειές τους και τις παρέδωσε «προς τακτοποίηση» στην κυβέρνηση και στα άλλα αστικά κόμματα.

Οι εκκρεμότητες αυτές αφορούν είτε περιβαλλοντικά εγκλήματα που έχουν συντελεστεί και για τα οποία απαλλάσσονται πλήρως, είτε εγκλήματα που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν, εξαιτίας της κατακραυγής και του αγώνα του λαϊκού κινήματος. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των άρθρων τακτοποιεί «εκκρεμότητες» του κεφαλαίου στην Αττική, όπου ζει και εργάζεται ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Μετά απ' όλα αυτά, δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που επέλεξε η κυβέρνηση να ψηφίσει το νόμο, μέσα στην πανδημία, στα σκοτεινά. Ο λαός με την πάλη του δεν πρέπει να αφήσει να ολοκληρωθούν τα σχέδιά τους, γιατί οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για τη σημερινή και τις επόμενες γενιές. Ο αγώνας σωματείων και φορέων ενάντια στα περιβαλλοντικά εγκλήματα για τα κέρδη του κεφαλαίου, οι κινητοποιήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των λαϊκών οικογενειών, αποτελούν παρακαταθήκη για πιο αποφασιστική συνέχεια.

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται στην στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Πέμπτης 7 Μάη 2020.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου