Υγειονομικοί συνδικαλιστές αποτιμούν την «ενίσχυση των νοσοκομείων» που διαφημίζει προκλητικά η κυβέρνηση
Η
κυβέρνηση μιλάει για σταδιακή επαναφορά της λειτουργίας των νοσοκομείων
στην «κανονικότητα». Πέρα όμως από το γεγονός ότι η όλη διαδικασία
γίνεται μετ' εμποδίων και με κινδύνους για ασθενείς και υγειονομικούς,
την «κανονικότητα» αυτή την έχουν ζήσει στο πετσί τους υγειονομικοί και
ασθενείς και την έχουν απορρίψει πολύ πριν από την πανδημία.
Στις σημερινές συνθήκες που ο ιός είναι ακόμα εδώ, η λειτουργία των νοσοκομείων με τμήματα αντιμετώπισης του COVID-19 και με τμήματα για αντιμετώπιση των λοιπών περιστατικών προϋποθέτει μόνιμο προσωπικό, πολλαπλάσιο αυτού που εργάζεται στις δομές Υγείας, αλλά και σταθερή κρατική χρηματοδότηση, πολύ μεγαλύτερη απ' αυτήν που δόθηκε «έκτακτα», στο όνομα της διαχείρισης της πανδημίας.
Ηδη τα πρώτα προβλήματα απ' τη μετατροπή του ΕΣΥ σε «σύστημα της μιας νόσου» έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στα δημόσια νοσοκομεία, με τους υγειονομικούς να επισημαίνουν την αύξηση της νοσηρότητας λόγω της υποδιάγνωσης και υποθεραπείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ταυτόχρονα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όλα δείχνουν ότι τα προβλήματα θα πάρουν το επόμενο διάστημα μορφή χιονοστιβάδας.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σταδιακή επαναφορά των τακτικών χειρουργείων, ενώ οι χιλιάδες ασθενείς συνεχίζουν να βρίσκονται στις συμπληγάδες των χρονοβόρων ραντεβού για χειρουργεία, νοσηλεία, θεραπείες. Την ίδια ώρα, το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνεχίζει να προσφέρει υπηρεσίες που ισοδυναμούν με μια απλή συνταγογράφηση και μια υποτυπώδη ιατρική εξέταση, κι αυτήν όχι πάντα, καθώς λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες. Κατά τ' άλλα, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι «όλα είναι ρυθμισμένα»...
«Οι
ασθενείς που εξετάζονται στα εξωτερικά ιατρεία είναι μειωμένοι κατά
50%. Σήμερα γίνονται 25 ιατρεία τη μέρα, από τα 50 πριν από την
πανδημία. Εκατοντάδες ραντεβού, κλεισμένα πριν από μήνες, είναι στην
αναμονή, ενώ δεν κλείνεται κανένα καινούριο. Ο κόσμος αρχίζει να
συσσωρεύεται και πάλι στα Επείγοντα. Χρόνιοι πάσχοντες συρρέουν
απορρυθμισμένοι. Μόνο στην εφημερία της προηγούμενης Πέμπτης είχαμε 5
εμφράγματα. Καρδιοπαθείς που έμειναν χωρίς ιατρική παρακολούθηση για
μήνες και η φαρμακευτική αγωγή πλέον δεν τους κάλυπτε», λέει στον
«Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.
«Με απόφαση της διοίκησης - συνεχίζει - δεν γίνονται εξετάσεις σε εξωτερικούς ασθενείς. Δηλαδή, αν σου δώσει ο γιατρός της ΤΟΜΥ ή ο ιδιώτης γιατρός παραπεμπτικό για μια εξέταση αίματος ή μια ακτινογραφία, το νοσοκομείο αρνείται να την εκτελέσει γιατί δεν είναι από γιατρό του νοσοκομείου. Αφού ραντεβού δεν μπορείς να κλείσεις, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ανύπαρκτη, αν έχεις λεφτά θα πας στον ιδιώτη. Αν δεν έχεις;».
«Είναι αδύνατη η ασφαλής επαναλειτουργία του νοσοκομείου με το υπάρχον ελλιπέστατο προσωπικό, το οποίο θα αναγκαστεί να εργαστεί σε συνθήκες πιο αυξημένης εντατικοποίησης. Μόνο στο ΠΑΓΝΗ το τελευταίο διάστημα έφυγαν (παραιτήσεις, συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις) 15 μόνιμοι εργαζόμενοι, δεκάδες υγειονομικοί έφυγαν με άδειες ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων, οι κενές θέσεις μόνιμων νοσηλευτών είναι 300, προσλήφθηκαν μόλις 60 επικουρικοί νοσηλευτές, ούτε ένας παθολόγος, πνευμονολόγος, γιατρός ΤΕΠ και ΜΕΘ. Οι 60 που ήρθαν δεν προστέθηκαν, δεν αποτελούν ενίσχυση, αλλά καλύπτουν το προσωπικό που μετακινήθηκε προς τα τμήματα κορονοϊού. Μετά την πανδημία η εντατικοποίηση έχει πιάσει ταβάνι», καταλήγει ο συνδικαλιστής.
Και να σκεφτεί κανείς ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που προβάλλει η κυβέρνηση για τη γρήγορη επανεκκίνηση του Τουρισμού στην Κρήτη είναι η «καλή κατάσταση» στις δομές Υγείας του νησιού, με το επιχείρημα ότι μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια οποιοδήποτε περιστατικό!
Ιδια είναι η εικόνα που περιγράφει στον «Ριζοσπάστη» και η Αννα Ψαρρού, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αττικόν».
«Η επόμενη μέρα δείχνει ακόμα πιο έντονα τα σημάδια που έχουν αφήσει η
χρόνια υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των νοσοκομείων που
συνεχίστηκαν και την περίοδο της πανδημίας. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης
ότι ενίσχυσε το ΕΣΥ παραμένουν κούφια λόγια. Η πραγματικότητα
αποδεικνύει ότι οι ελλείψεις σε κρεβάτια, κλίνες ΜΕΘ, υλικά, υγειονομικό
προσωπικό γίνονται επικίνδυνες, όχι μόνο σε μέρες πανδημίας αλλά και
μετά.
Το "Αττικόν", ως νοσοκομείο αναφοράς, συνεχίζει να υποδέχεται και να νοσηλεύει πιθανά και θετικά κρούσματα. Τρεις κλινικές παραμένουν αποκλειστικά για κορονοϊό (Μονάδα Λοιμώξεων, Νευροχειρουργική - Κλινική Covid, Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας), όπως και η μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ταυτόχρονα, επαναλειτουργεί το 50 - 60% των χειρουργείων, ενώ δεν έχει αποκατασταθεί η λειτουργία των τακτικών ιατρείων. Η Πνευμονολογική - Νευρολογική Κλινική παραμένει σε καραντίνα λόγω θετικού κρούσματος νοσηλευόμενου ασθενούς και προσωπικού».
Η συνδικαλίστρια μας λέει ότι «στις δύο εφημερίες της βδομάδας που πέρασε, η προσέλευση αυξήθηκε, οι διάδρομοι των κλινικών γέμισαν ράντζα, με τον κίνδυνο της διασποράς να γιγαντώνεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως σε μία εφημερία, σε ένα μόνο παθολογικό τμήμα, οι 7 από τις 18 εισαγωγές ήταν αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς σε παραμελημένη κατάσταση. Φαίνονται ήδη τα αποτελέσματα της ανύπαρκτης ΠΦΥ».
Υπάρχει όμως και συνέχεια: «Το προσωπικό που το προηγούμενο διάστημα κλήθηκε να καλύψει τμήματα Covid, όπως και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), επιστρέφει στις θέσεις του, χωρίς να έχει γίνει έστω τεστ, χωρίς μία μέρα άδειας. Οπως και για το υπόλοιπο προσωπικό, που συνεχίζει να δουλεύει σε εξοντωτικές συνθήκες. Οι ελάχιστες προσλήψεις που έγιναν, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες».
Το παζλ συμπληρώνει η απληρωσιά, αφού «στον απόηχο των χειροκροτημάτων, οι "ήρωες" που έλεγε η κυβέρνηση, επικουρικό προσωπικό, γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικοί, δεν θα πάρουν το μισθό στην ώρα τους. Στον ίδιο κατάλογο προστίθενται το προσωπικό φύλαξης και εργαζόμενοι στην καθαριότητα», σημειώνει η Αν. Ψαρρού και εξηγεί ότι οι επικουρικοί ενημερώθηκαν πως η μισθοδοσία τους «δεσμεύθηκε από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών λόγω της καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς το προσωπικό του ΕΛΚΕ/ΕΚΠΑ».
«Στον "Ευαγγελισμό",
από την περασμένη Δευτέρα ήρθαν συσσωρευμένα περιστατικά με βαριά
καρδιολογική ανεπάρκεια, τουλάχιστον 10 στην κλινική που εργάζομαι.
Ανθρωποι πρησμένοι που δεν είχαν πού να απευθυνθούν, η ΠΦΥ είναι
ανύπαρκτη, εδώ φοβόντουσαν να πλησιάσουν. Ταυτόχρονα από την περασμένη
Τετάρτη ξεκίνησαν την εμφάνισή τους και τα ράντζα. Συσσωρευμένα είναι
και τα περιστατικά που καταφτάνουν με σοβαρά αρρυθμιολογικά προβλήματα,
που τα ραντεβού τους, πάνω από 200, ήταν κλεισμένα για το δίμηνο που
πέρασε, ενώ δεκάδες άνθρωποι εναγωνίως ζητούν νέα ραντεβού».
Ετσι περιγράφει την «επόμενη μέρα» στον «Ευαγγελισμό» ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής. Οπως μας λέει, «πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα αυτά τα περιστατικά και έτσι όπως πάει το πράγμα, δεν θα τους δούμε πριν από το τέλος του καλοκαιριού, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Σοβαρά καρδιοχειρουργικά περιστατικά είναι στην αναμονή κι αντιμετωπίζονται μόνο τα "αποκλειστικά επείγοντα"!
Μέχρι το τέλος Ιούλη πρέπει να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς και να τελειώσουν οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων και των τακτικών ιατρείων. Για να εξυπηρετηθούν όμως οι δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, τα νοσοκομεία πρέπει να ενισχυθούν. Σε καιρό ηρεμίας οι ελλείψεις ήταν 30.000 και εσύ προσλαμβάνεις ελάχιστους, που ακόμη κι αν ήταν μόνιμοι, ισοδυναμούν με τις συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων 7 ετών. Ούτε ένας εργαζόμενος δεν έχει προστεθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας», υπογραμμίζει.
Και στο AXEΠΑ,
η επόμενη μέρα βρίσκει τους υγειονομικούς εξουθενωμένους, χωρίς να
έχουν πάρει άδεια, δουλεύοντας σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες 10 μέρες
σερί και χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό.
Το ΑΧΕΠΑ και όλα τα νοσοκομεία αναφοράς, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, σταμάτησαν χειρουργεία, κλινικές όπως η Νευρολογική ή η Οφθαλμολογική ήταν σαν να μην υπάρχουν. Τι έχει αφήσει πίσω αυτή η κατάσταση θα φανεί το επόμενο διάστημα, αλλά ήδη έχουμε τα πρώτα σημάδια.
«Το προηγούμενο Σάββατο και την Κυριακή στα Επείγοντα κατέφτασαν πολλά ψυχιατρικά περιστατικά, εισαγγελικές εντολές, απόπειρες αυτοκτονίας. Μιλάμε για κόσμο που αντιμετώπιζε πρόβλημα και κλείστηκε μέσα για καιρό, μαζί με τον υπερήλικα γονιό, χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη, χωρίς παρακολούθηση όποιος τη χρειαζόταν», λέει η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου και αναρωτιέται:
«Στον αγγειογράφο η προσέλευση σοβαρών καθημερινών περιστατικών, όπως καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς κ.ά., μειώθηκε κατακόρυφα. Οι αγγειογραφίες γίνονταν με το σταγονόμετρο. Τι απέγιναν τόσοι άνθρωποι; Πέθαναν; Πού βρίσκονται και σε ποια κατάσταση; Οταν ξεκινήσουν οι εφημερίες τι θα γίνει; Ανοιξαν μονάδες με 17 κρεβάτια και δούλεψαν μόνο τα 5, λόγω έλλειψης προσωπικού. Τα κενά στους γιατρούς φτάνουν το 30%, μέχρι τέλος του 2020 ένα μεγάλο ποσοστό νοσηλευτών συνταξιοδοτούνται. Ποια ενίσχυση και θωράκιση μας λένε;»...
Στις σημερινές συνθήκες που ο ιός είναι ακόμα εδώ, η λειτουργία των νοσοκομείων με τμήματα αντιμετώπισης του COVID-19 και με τμήματα για αντιμετώπιση των λοιπών περιστατικών προϋποθέτει μόνιμο προσωπικό, πολλαπλάσιο αυτού που εργάζεται στις δομές Υγείας, αλλά και σταθερή κρατική χρηματοδότηση, πολύ μεγαλύτερη απ' αυτήν που δόθηκε «έκτακτα», στο όνομα της διαχείρισης της πανδημίας.
Ηδη τα πρώτα προβλήματα απ' τη μετατροπή του ΕΣΥ σε «σύστημα της μιας νόσου» έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στα δημόσια νοσοκομεία, με τους υγειονομικούς να επισημαίνουν την αύξηση της νοσηρότητας λόγω της υποδιάγνωσης και υποθεραπείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ταυτόχρονα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όλα δείχνουν ότι τα προβλήματα θα πάρουν το επόμενο διάστημα μορφή χιονοστιβάδας.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σταδιακή επαναφορά των τακτικών χειρουργείων, ενώ οι χιλιάδες ασθενείς συνεχίζουν να βρίσκονται στις συμπληγάδες των χρονοβόρων ραντεβού για χειρουργεία, νοσηλεία, θεραπείες. Την ίδια ώρα, το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνεχίζει να προσφέρει υπηρεσίες που ισοδυναμούν με μια απλή συνταγογράφηση και μια υποτυπώδη ιατρική εξέταση, κι αυτήν όχι πάντα, καθώς λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες. Κατά τ' άλλα, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι «όλα είναι ρυθμισμένα»...
Απορρυθμισμένοι συρρέουν οι χρόνιοι πάσχοντες
«Με απόφαση της διοίκησης - συνεχίζει - δεν γίνονται εξετάσεις σε εξωτερικούς ασθενείς. Δηλαδή, αν σου δώσει ο γιατρός της ΤΟΜΥ ή ο ιδιώτης γιατρός παραπεμπτικό για μια εξέταση αίματος ή μια ακτινογραφία, το νοσοκομείο αρνείται να την εκτελέσει γιατί δεν είναι από γιατρό του νοσοκομείου. Αφού ραντεβού δεν μπορείς να κλείσεις, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ανύπαρκτη, αν έχεις λεφτά θα πας στον ιδιώτη. Αν δεν έχεις;».
«Είναι αδύνατη η ασφαλής επαναλειτουργία του νοσοκομείου με το υπάρχον ελλιπέστατο προσωπικό, το οποίο θα αναγκαστεί να εργαστεί σε συνθήκες πιο αυξημένης εντατικοποίησης. Μόνο στο ΠΑΓΝΗ το τελευταίο διάστημα έφυγαν (παραιτήσεις, συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις) 15 μόνιμοι εργαζόμενοι, δεκάδες υγειονομικοί έφυγαν με άδειες ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων, οι κενές θέσεις μόνιμων νοσηλευτών είναι 300, προσλήφθηκαν μόλις 60 επικουρικοί νοσηλευτές, ούτε ένας παθολόγος, πνευμονολόγος, γιατρός ΤΕΠ και ΜΕΘ. Οι 60 που ήρθαν δεν προστέθηκαν, δεν αποτελούν ενίσχυση, αλλά καλύπτουν το προσωπικό που μετακινήθηκε προς τα τμήματα κορονοϊού. Μετά την πανδημία η εντατικοποίηση έχει πιάσει ταβάνι», καταλήγει ο συνδικαλιστής.
Και να σκεφτεί κανείς ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που προβάλλει η κυβέρνηση για τη γρήγορη επανεκκίνηση του Τουρισμού στην Κρήτη είναι η «καλή κατάσταση» στις δομές Υγείας του νησιού, με το επιχείρημα ότι μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια οποιοδήποτε περιστατικό!
Η «κανονικότητα» των ράντζων και της απληρωσιάς
Το "Αττικόν", ως νοσοκομείο αναφοράς, συνεχίζει να υποδέχεται και να νοσηλεύει πιθανά και θετικά κρούσματα. Τρεις κλινικές παραμένουν αποκλειστικά για κορονοϊό (Μονάδα Λοιμώξεων, Νευροχειρουργική - Κλινική Covid, Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας), όπως και η μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ταυτόχρονα, επαναλειτουργεί το 50 - 60% των χειρουργείων, ενώ δεν έχει αποκατασταθεί η λειτουργία των τακτικών ιατρείων. Η Πνευμονολογική - Νευρολογική Κλινική παραμένει σε καραντίνα λόγω θετικού κρούσματος νοσηλευόμενου ασθενούς και προσωπικού».
Η συνδικαλίστρια μας λέει ότι «στις δύο εφημερίες της βδομάδας που πέρασε, η προσέλευση αυξήθηκε, οι διάδρομοι των κλινικών γέμισαν ράντζα, με τον κίνδυνο της διασποράς να γιγαντώνεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως σε μία εφημερία, σε ένα μόνο παθολογικό τμήμα, οι 7 από τις 18 εισαγωγές ήταν αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς σε παραμελημένη κατάσταση. Φαίνονται ήδη τα αποτελέσματα της ανύπαρκτης ΠΦΥ».
Υπάρχει όμως και συνέχεια: «Το προσωπικό που το προηγούμενο διάστημα κλήθηκε να καλύψει τμήματα Covid, όπως και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), επιστρέφει στις θέσεις του, χωρίς να έχει γίνει έστω τεστ, χωρίς μία μέρα άδειας. Οπως και για το υπόλοιπο προσωπικό, που συνεχίζει να δουλεύει σε εξοντωτικές συνθήκες. Οι ελάχιστες προσλήψεις που έγιναν, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες».
Το παζλ συμπληρώνει η απληρωσιά, αφού «στον απόηχο των χειροκροτημάτων, οι "ήρωες" που έλεγε η κυβέρνηση, επικουρικό προσωπικό, γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικοί, δεν θα πάρουν το μισθό στην ώρα τους. Στον ίδιο κατάλογο προστίθενται το προσωπικό φύλαξης και εργαζόμενοι στην καθαριότητα», σημειώνει η Αν. Ψαρρού και εξηγεί ότι οι επικουρικοί ενημερώθηκαν πως η μισθοδοσία τους «δεσμεύθηκε από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών λόγω της καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς το προσωπικό του ΕΛΚΕ/ΕΚΠΑ».
«Βουνό» οι λίστες αναμονής
Ετσι περιγράφει την «επόμενη μέρα» στον «Ευαγγελισμό» ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής. Οπως μας λέει, «πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα αυτά τα περιστατικά και έτσι όπως πάει το πράγμα, δεν θα τους δούμε πριν από το τέλος του καλοκαιριού, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Σοβαρά καρδιοχειρουργικά περιστατικά είναι στην αναμονή κι αντιμετωπίζονται μόνο τα "αποκλειστικά επείγοντα"!
Μέχρι το τέλος Ιούλη πρέπει να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς και να τελειώσουν οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων και των τακτικών ιατρείων. Για να εξυπηρετηθούν όμως οι δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, τα νοσοκομεία πρέπει να ενισχυθούν. Σε καιρό ηρεμίας οι ελλείψεις ήταν 30.000 και εσύ προσλαμβάνεις ελάχιστους, που ακόμη κι αν ήταν μόνιμοι, ισοδυναμούν με τις συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων 7 ετών. Ούτε ένας εργαζόμενος δεν έχει προστεθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας», υπογραμμίζει.
Χωρίς ψυχολογική υποστήριξη οι ασθενείς
Το ΑΧΕΠΑ και όλα τα νοσοκομεία αναφοράς, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, σταμάτησαν χειρουργεία, κλινικές όπως η Νευρολογική ή η Οφθαλμολογική ήταν σαν να μην υπάρχουν. Τι έχει αφήσει πίσω αυτή η κατάσταση θα φανεί το επόμενο διάστημα, αλλά ήδη έχουμε τα πρώτα σημάδια.
«Το προηγούμενο Σάββατο και την Κυριακή στα Επείγοντα κατέφτασαν πολλά ψυχιατρικά περιστατικά, εισαγγελικές εντολές, απόπειρες αυτοκτονίας. Μιλάμε για κόσμο που αντιμετώπιζε πρόβλημα και κλείστηκε μέσα για καιρό, μαζί με τον υπερήλικα γονιό, χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη, χωρίς παρακολούθηση όποιος τη χρειαζόταν», λέει η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου και αναρωτιέται:
«Στον αγγειογράφο η προσέλευση σοβαρών καθημερινών περιστατικών, όπως καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς κ.ά., μειώθηκε κατακόρυφα. Οι αγγειογραφίες γίνονταν με το σταγονόμετρο. Τι απέγιναν τόσοι άνθρωποι; Πέθαναν; Πού βρίσκονται και σε ποια κατάσταση; Οταν ξεκινήσουν οι εφημερίες τι θα γίνει; Ανοιξαν μονάδες με 17 κρεβάτια και δούλεψαν μόνο τα 5, λόγω έλλειψης προσωπικού. Τα κενά στους γιατρούς φτάνουν το 30%, μέχρι τέλος του 2020 ένα μεγάλο ποσοστό νοσηλευτών συνταξιοδοτούνται. Ποια ενίσχυση και θωράκιση μας λένε;»...
Ε. Τζ.
Ριζοσπάστης Σάββατο 16 Μάη 2020 - Κυριακή 17 Μάη 2020
Με καλυμμένα ΣΤΟΜΑΤΑ ΔΕΝ ΑΚΟΎΓΩΝΤΑΙ ΠΟΤΕ ΚΑΘΑΡΑ ΟΙ ΦΩΝΕΣ! ΑΛΛΑ ΑΚΟΥΓΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΝΑΘΡΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ.... ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η .... ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΚΕ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή