Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Σοβαρά ερωτήματα


Για την κορύφωση των εκδηλώσεων του φετινού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στις 19 Σεπτέμβρη και προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες προσαρμογές εξαιτίας της πανδημίας, η ΚΝΕ συμφώνησε με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό να της παραχωρήσει το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η συμφωνία αυτή ολοκληρώθηκε και τυπικά στις αρχές της περασμένης βδομάδας, με τη σύμφωνη γνώμη και της ΠΑΕ. Και ενώ η ΚΝΕ με ανακοίνωσή της ενημέρωνε την Πέμπτη για τον νέο χώρο διεξαγωγής των εκδηλώσεων, το απόγευμα της Παρασκευής ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός ενημέρωσε ότι αποσύρει τη συμφωνία! Τι είχε προηγηθεί; Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το βράδυ της Πέμπτης και μετά την ανακοίνωση της ΚΝΕ, υπήρξαν αντιδράσεις από αθλητικούς «παράγοντες» και ορισμένους συνδέσμους, που ζητούσαν να μη δοθεί το γήπεδο στην ΚΝΕ. Είναι φανερό ότι αυτοί αξιοποιήθηκαν ως «μπροστινοί» πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν να βάλουν εμπόδια στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», καθώς ενοχλούνται από την απήχηση της πολιτικής του ΚΚΕ στη νεολαία. Το γεγονός εξάλλου ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξήγηση για την υπαναχώρηση από τη συμφωνία δείχνει ακριβώς αυτό. Πολύ περισσότερο που το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, σε όλη την περίοδο από το 1974 μέχρι σήμερα, έχουν χρησιμοποιήσει πάμπολλες φορές γήπεδα, στην Αθήνα και παντού, για πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, χωρίς ποτέ να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Τα ερωτήματα που προκύπτουν επομένως είναι πολλά και απευθύνονται προς όλους και προς την κυβέρνηση.

Δημιουργική αριθμητική
 
Μιας που η κυβέρνηση συνεχίζει προκλητικά τη «δημιουργική αριθμητική» γύρω από το άνοιγμα των σχολείων και τις πρακτικές «τζόγου» που εφαρμόζει στην Παιδεία, σε συνθήκες πανδημίας, ας τη βοηθήσουμε λιγάκι κι εμείς. Οπως είπε η υπουργός Παιδείας, τα παιδιά θα συνωστίζονται στα σχολεία σαν τις σαρδέλες, επειδή μια ουσιαστική αραίωση, με τη δημιουργία νέων τάξεων και την πρόσληψη των αναγκαίων εκπαιδευτικών, θα «κόστιζε» (sic) 10 εκατ. ευρώ τη μέρα... «Ε και;». Αυτή είναι η απάντηση που πρέπει να ακουστεί μυριόστομα από γονείς - μαθητές - εκπαιδευτικούς. Κυβέρνηση είναι, να πάει να τα βρει τα «10 εκατομμύρια» (αν ισχύει το νούμερο), ανάμεσα στον πακτωλό των δισ. που μοιράζει δεξιά και αριστερά για να αυγατίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ας πάει να τα βρει στα 4 δισ. ευρώ που δίνουν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς που στηρίζουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ, για να παίρνουν τα συγχαρητήρια του Τραμπ. Με αυτά τα λεφτά θα λειτουργούσαν με ασφάλεια τα σχολεία για 400 μέρες συνεχόμενα! Για να μην μπούμε στον πειρασμό να υπολογίσουμε πώς θα ωφελούνταν τα σχολεία από τα δεκάδες δισεκατομμύρια που διαφημίζονται ότι έρχονται από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ... Το «κόστος - όφελος» το επικαλούνται οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου μόνο όταν είναι να καλυφθούν λαϊκές ανάγκες, όταν είναι να γίνουν έργα και υποδομές για την ασφάλεια και την προστασία των εργαζομένων και των παιδιών τους. Οταν όμως πρέπει να πέσει το «ρευστό» για να στηριχτούν επενδύσεις, ξαφνικά «βρέχει λεφτά» κι αρχίζουν οι αλχημείες, σαν κι αυτές που ακούμε τις τελευταίες μέρες.

Αδικαιολόγητη... 
 
Ενας αποκαλυπτικός διάλογος έγινε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία για τις ΑΟΖ. Με αφορμή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που είπε ότι δεν εισέπραξε από τον πρωθυπουργό «τα στοιχεία μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος», ο Ν. Δένδιας ανέβηκε στα ...έδρανα για να υπερασπιστεί ότι η χώρα έχει στρατηγική, την οποία μάλιστα ακολουθούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ανάμεσα σε άλλα ο υπουργός, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Αδικείτε τη χώρα και τους εαυτούς σας όσοι ισχυρίζεστε ότι δεν υπάρχει στρατηγική. Η χώρα έχει σαφή στρατηγική. Η Αμυντική Συμφωνία που υπογράψαμε πέρυσι το φθινόπωρο με τις ΗΠΑ είναι σταθμός αυτής της εθνικής στρατηγικής. Μιλάμε για ενεργητική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ενεργητική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ (...) Αυτή δεν είναι η συμφωνημένη στρατηγική μας; Η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν είναι η κοινή στρατηγική μας; (...) Η επαναφορά ευρέως στρατηγικού ορίζοντα στα Βαλκάνια, αλλά και προς τον Κόλπο (...) αυτή είναι η εθνική μας στρατηγική και είναι η στρατηγική την οποία ακολουθεί η χώρα όλα αυτά τα χρόνια».

... ταραχή
 
Η ταραχή του ΥΠΕΞ δεν δικαιολογείται βέβαια, αφού κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβήτησε τα «ιερά και όσια» που ανέφερε στην ομιλία του. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού λίγο πριν, ο Αλ. Τσίπρας είχε διαμαρτυρηθεί επειδή η ΝΔ ως αντιπολίτευση τον κατηγορούσε για τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, διαβεβαιώνοντας πως αυτός δεν θα κάνει το ίδιο απέναντι στην κυβέρνηση! Την «ωραία αυτή ατμόσφαιρα», άλλωστε, «χαιρέτισε» και ο αστικός Τύπος, διαπιστώνοντας ότι «ο μέχρι τώρα δημόσιος διάλογος για την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχει πάει και τόσο άσχημα (...) Η κυβέρνηση πρόσεξε (...) και η αντιπολίτευση δεν ξεπέρασε κάποια όρια. Η χώρα θα κληθεί να λάβει αποφάσεις το επόμενο διάστημα (και) ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι κρίσιμος σε αυτές τις συνθήκες»...

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου