Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Κυβερνητικά πανηγύρια για τα νέα «χάδια» της ΕΕ στην Αγκυρα

 


Αλλο ένα «χάδι» για την Τουρκία επιφύλαξε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που - υποτίθεται - θα αποφάσιζε κυρώσεις κατά της Αγκυρας για το γεγονός ότι αλώνιζε μέχρι πρότινος με το «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ με τα γεωτρύπανα και τα σεισμογραφικά της ακόμα και τώρα επιχειρεί στην ΑΟΖ της Κύπρου, αναδεικνύοντας τους πολυπλόκαμους δεσμούς της ιμπεριαλιστικής ένωσης με τον «στρατηγικό εταίρο» της, την Τουρκία.

Στα Συμπεράσματα της Συνόδου για τις εξωτερικές σχέσεις, στο κεφάλαιο για την Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ είναι ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, η επιδίωξη διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών της ΕΕ, αποτελούν απόλυτη προϋπόθεση». Παζάρι όπου ...καλή τη πίστει η τουρκική αστική τάξη απλώνει όλες τις διεκδικήσεις της (θαλάσσιες ζώνες, αποστρατιωτικοποίηση νησιών κ.λπ.), με την ΕΕ να τις βάζει στο «ζύγι» των συνολικότερων συμφερόντων της.

Σε αυτό το πλαίσιο, στα Συμπεράσματα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ) επαναλαμβάνει το ευχολόγιο για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, που «πρέπει να γίνονται σεβαστά», και ταυτόχρονα παροτρύνει για επιτάχυνση των διευθετήσεων, ενώ «εκφράζει ικανοποίηση για τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και για την εξαγγελία ότι θα επαναλάβουν τις απευθείας διερευνητικές συνομιλίες τους με στόχο την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ των δύο χωρών. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν».

Εμπλουτίζοντας το πολυδιαφημισμένο «καρότο» απέναντι στην Αγκυρα, το ΕΣ τής τάζει «να δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ - Τουρκίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις διαπροσωπικές επαφές, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου, τη συνεχή συνεργασία σε ζητήματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016».

Οσο για το «μαστίγιο» που ήθελε η ελληνική κυβέρνηση, στα Συμπεράσματα επαναλαμβάνεται μονότονα ένα χιλιοειπωμένο ευχολόγιο, χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση από μεριάς των «εταίρων», ότι «σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 της ΣΛΕΕ», αποφεύγοντας ακόμα και να ψελλίσει τον όρο «κυρώσεις».

Τέλος, «ζητά τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο» και σημειώνει πως «οι λεπτομέρειες, όπως η συμμετοχή, το πεδίο και το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να συμφωνηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», δίνοντας ξανά πάσα στην Αγκυρα να προβάλει τις αξιώσεις της, μεταξύ τους τη μη παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα τέτοιο τραπέζι «διευθετήσεων», το οποίο «θα μπορούσε να περιλαμβάνει ζητήματα για τα οποία απαιτούνται πολυμερείς λύσεις, μεταξύ άλλων τη θαλάσσια οριοθέτηση, την ασφάλεια, την Ενέργεια, τη μετανάστευση και την οικονομική συνεργασία», όπως διευκρινίζει το ΕΣ.

Την ίδια ώρα, βέβαια, προχωρά σε κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, στο κάδρο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, πιέζοντας το Μινσκ για νέες εκλογές.

«Απόλυτα ικανοποιημένη» η κυβέρνηση

Απέναντι σε αυτά, η κυβέρνηση κατέφυγε σε εκτός τόπου και χρόνου πανηγυρισμούς. Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυριζόταν ότι η ΕΕ έστειλε «ένα σαφές μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Ξεκαθάρισε, με απόλυτη σαφήνεια, ότι η άρση κάθε μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, κάτι το οποίο όλοι μας επιθυμούμε». Επίσης ότι «κατέστησε όμως ταυτόχρονα και απολύτως σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά». Δήλωσε δε η κυβέρνηση «απολύτως ικανοποιημένη από τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και προσβλέπουμε το συντομότερο δυνατόν στην έναρξη των διερευνητικών επαφών, όπως εξάλλου και τα δύο μέρη έχουν δεσμευθεί».

Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να «βγάλει λάδι» την ΕΕ, που με τη στάση της αναδεικνύεται σε παράγοντα όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σε ανακοίνωσή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής τα αποδίδει στους χειρισμούς της κυβέρνησης, που «βγάζουν χαμένη την Ελλάδα και χωρίς κυρώσεις για την Τουρκία», όπως αναφέρει, διαπιστώνοντας πως τα Συμπεράσματα της Συνόδου «είναι σαφώς ετεροβαρή, αναπτύσσοντας εκτενώς την προοπτική της θετικής ατζέντας».

«Πρόοδος» για τα συνολικά παζάρια με την Τουρκία

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τη χαρακτήρισε «μακρά και δύσκολη», γιατί «η Ελλάδα και η Κύπρος απαιτούσαν τα δικαιώματά τους ως κράτη - μέλη μας», αλλά «είχαμε επίσης μια πολύ ειλικρινή συζήτηση σχετικά με την ανάγκη να εξετάσουμε το σύνολο των σχέσεών μας με την Τουρκία». Εξέφρασε την προσδοκία ότι θα δοθεί νέα ώθηση και σε θέματα όπως η ευρωτουρκική συνεργασία για τους πρόσφυγες ή η συνεργασία σε μια τελωνειακή ένωση. «Γνωρίζουμε ότι παρ' όλα τα πράγματα στα οποία ενδέχεται να έχουμε διαφορές, οι στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία είναι σημαντικές», πρόσθεσε και κατέληξε ότι αποτελεί «μεγάλο βήμα προόδου» το ότι «καταλήξαμε σε συμφωνία τόσο για τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας όσο και για μια προσέγγιση έναντι της Τουρκίας».

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «περιμένουμε από την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες», τονίζοντας πως «υπάρχει εργαλειοθήκη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως» και πως «η Τουρκία μπορεί να κερδίσει από την ισχυρή συνεργασία με την ΕΕ».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να δώσουν ευκαιρία να γίνει πολιτικός διάλογος με την Τουρκία, ενώ συμπλήρωσε πως οι σχέσεις με την Τουρκία θα εξεταστούν και στη Σύνοδο του Δεκέμβρη.

Από τη μεριά της Αγκυρας, μια πρώτη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφερόταν σε «ορισμένα θετικά σημεία» που περιλαμβάνει για την Τουρκία το κείμενο Συμπερασμάτων, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων της ΕΕ για την Αγκυρα «δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα» και ότι «το κείμενο αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το δίδυμο Ελλάδας - Κύπρου κρατά όμηρο τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, ενώ ορισμένες χώρες της ΕΕ θέλουν να βελτιώσουν τις σχέσεις με τη χώρα μας». Επεσήμανε ως θετική την αναφορά στις επικείμενες συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας και επέμεινε πως στο επίκεντρό τους θα βρεθούν όλα τα θέματα.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου