Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Τι είχαμε... τι χάσαμε

 

Μπορεί δημόσια να καλλιεργούν προσδοκίες στο λαό ότι έχει να περιμένει κάτι διαφορετικό με την κυβερνητική εναλλαγή στις ΗΠΑ, ειδικά σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, αλλά όταν τα λένε μεταξύ τους, η ειλικρίνειά τους είναι αφοπλιστική και αποκαλυπτική. Συζητώντας λοιπόν διαδικτυακά στο «Thessaloniki Summit 2020», ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, που σύμφωνα με δημοσιεύματα προαλείφεται για υφυπουργός του Μπάιντεν, σημείωσε πως «ό,τι κι αν αποφασίσει ο αμερικανικός λαός θα είμαστε σε πολύ καλό σημείο όσον αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επειδή υπάρχει ισχυρή συναίνεση και από τις δύο πλευρές (σ.σ. των αμερικανικών κομμάτων) ως προς την ενίσχυση αυτού που κάνουμε εδώ». Αλλά και ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council», ο οποίος πήρε το λόγο στη συνέχεια, τόνισε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο «με έναν τρόπο που διαπέρασε τις πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα και θα τις διαπεράσει και στις ΗΠΑ, καθώς υπάρχει δικομματική στήριξη στη δημιουργία μιας στρατηγικής άγκυρας συνεργασίας στην περιοχή, πράγμα που έχει οδηγήσει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων προβολής δύναμης και της παρουσίας μας στην περιοχή, με έδρα την Ελλάδα ειδικότερα».

Την εικόνα συμπλήρωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, η οποία μεταξύ άλλων είπε ότι «η γραφειοκρατία των ΗΠΑ έχει βγάλει τα συμπεράσματά της για την Τουρκία και είναι βέβαιο πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να την κρατήσει στη Δύση και στο ΝΑΤΟ». Με άλλα λόγια, «τι είχαμε, τι χάσαμε» στα Ελληνοτουρκικά μετά την εκλογή Μπάιντεν. Από τη μία οι σταθερές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή και από την άλλη η πολιτική εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, την οποία υπηρετούν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα, θα συνεχίσουν να βυθίζουν το λαό σε μεγάλους κινδύνους, μέχρι ο ίδιος να αποφασίσει με την πάλη του να σπάσει τον φαύλο κύκλο.


«Βάζω πλάτη» No 2

Μια κακόγουστη επανάληψη είναι η τοποθέτηση - κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση να «συνεννοηθούν» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κι επειδή ο κανόνας θέλει τα ...«σίκουελ» να είναι συνήθως χειρότερα από τα πρωτότυπα, από εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε τον περασμένο Μάρτη ότι «θα λογαριαστούμε μετά», φτάνει να ζητάει «συγκυβέρνηση» με τη ΝΔ στα ζητήματα της Υγείας με «υπουργό κοινής αποδοχής», παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Αλλωστε, η σημερινή κυβέρνηση συνέχισε την εγκληματική πολιτική στο σύστημα Υγείας από εκεί που την άφησε η προηγούμενη, φτάνοντας σήμερα να αποκαλύπτονται τα τραγικά αποτελέσματα της επιχειρηματικής λειτουργίας σε όλες τις βαθμίδες. Ομως, ακόμα και οι «όροι» που θέτει ο Αλ. Τσίπρας για να (ξανα)βάλει πλάτη είναι χαρακτηριστικοί, όπως π.χ. το «πάγωμα» των αντεργατικών νομοσχεδίων και όχι η απόσυρσή τους, όπως δικαίως ζητάει το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρώην πρωθυπουργό, το πρόβλημα είναι ότι τέτοια μέτρα «πλήττουν την κοινωνική συνοχή αυτές τις κρίσιμες ώρες». Επιβεβαιώνει δηλαδή ότι το βασικό κριτήριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απόσπαση της συναίνεσης των εργαζομένων στην πολιτική διαχείριση της πανδημίας, που στο επίκεντρο έχει τις αντοχές της οικονομίας και τα συμφέροντα των ομίλων και όχι βέβαια τις ανάγκες και την υγεία του λαού. Μετά από τέτοιες διαβεβαιώσεις «προς πάσα κατεύθυνση», μόνο σαν χωρατό ακούγεται η ...απειλή του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν η κυβέρνηση δεν συναινέσει στις προτάσεις του, «θα γίνουμε οι πρωτεργάτες της κοινωνικής αντίστασης, η μαγιά της κοινωνικής δυναμικής».


Καμία αναμονή!

Λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου - εκτρώματος για τη 10ωρη δουλειά, το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και του απεργιακού δικαιώματος, ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, μίλησε την περασμένη Παρασκευή σε διαδικτυακή ημερίδα του 5ου «Thessaloniki Summit», για να εξηγήσει... τα «καλά» της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων. Προτάσσοντας τη γνωστή απάτη ότι για την καπιταλιστική κρίση έφταιξαν «τα ελλείμματα του Ασφαλιστικού», ισχυρίστηκε ότι ο «δημογραφικός κίνδυνος» θα αντιμετωπιστεί με τη μετατροπή της Ασφάλισης σε υπόθεση της αγοράς και των χρηματιστηρίων, ότι το τζογάρισμα των εισφορών των εργαζομένων «έχει διακυμάνσεις» αλλά «μακροπρόθεσμα συνήθως έχει πολύ υψηλότερες αποδόσεις», ενώ φτάνοντας στο ζουμί ανέφερε ότι με τη μετατροπή των ασφαλισμένων σε «επενδυτές» που θα επιλέγουν «διαφορετικά προφίλ ασφαλιστικού κινδύνου», θα βοηθηθεί «η ανάπτυξη της οικονομίας», δηλαδή θα αυγατίσουν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, τη στιγμή που οι ασφαλισμένοι θα κινδυνεύουν να μείνουν στον άσο! Η αντιλαϊκή προσήλωση της κυβέρνησης και η προσπάθεια να αξιοποιήσει την πανδημία ως «ευκαιρία» για να επεκτείνει τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, την ώρα που με την πολιτική της αφήνει εκτεθειμένο το λαό στον ιό, «βγάζουν μάτι» και επιβεβαιώνουν ότι δεν χωρά καμία αναμονή: Με όλες μας τις δυνάμεις, με καλή οργάνωση και αξιοποίηση κάθε πρόσφορου τρόπου μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιόδου, εντείνουμε την προετοιμασία της απεργίας στις 26 Νοέμβρη, για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού, για να πάρει ισχυρή απάντηση η ολομέτωπη αντεργατική επίθεση!

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου