Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Εμφανίζουν τη μείωση του μεικτού μισθού ως ... αύξηση


Τροπολογία για την εφάπαξ ενίσχυση των ανέργων θα καταθέσει το ΚΚΕ

 

Να αποσυρθεί η απαράδεκτη κυβερνητική διάταξη που μειώνει τον μεικτό μισθό, είναι ενταγμένη στη σταδιακή απαλλαγή των εργοδοτών και του κράτους από την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως προβλέπει και το πόρισμα Πισσαρίδη και φέρει βέβαια τη σφραγίδα της ΕΕ, απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ως ειδικός αγορητής του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο αύριο Τετάρτη θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα, απέναντι στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, ότι η διάταξη αυτή «βοηθάει κυρίως τους ανέργους», γιατί «ενισχύουμε τα κίνητρα για αύξηση προσλήψεων», ο Χρ. Κατσώτης μιλώντας χτες στη Βουλή ανέφερε ότι στην ουσία η κυβέρνηση προσφέρει στους επιχειρηματικούς ομίλους ακόμα «πιο φτηνούς εργαζόμενους».

Επισήμανε ότι αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για τους ανέργους, να κάνει αποδεκτή την τροπολογία που θα καταθέσει το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο αυτό για την «εφάπαξ ενίσχυση όλων των ανέργων και των πληττόμενων αυτοαπασχολουμένων με επίδομα ύψους 600 ευρώ».

Πρόκειται για το νομοσχέδιο με τον τίτλο: «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», του οποίου χτες ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Εμβληματικό άρθρο του νομοσχεδίου είναι το 31, που προβλέπει ακριβώς τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Οσο κι αν η κυβέρνηση διατείνεται ότι με τη διάταξη αυτή οι εργαζόμενοι θα «ανασάνουν» γιατί θα δουν αυξήσεις στους μισθούς, η αλήθεια είναι, όπως ανέδειξε το ΚΚΕ, ότι το... «κέρδος» για τους εργαζόμενους θα είναι η μείωση κατά 8 ευρώ το μήνα στον κατώτερο μισθό των 650 ευρώ, κατά 13 ευρώ στον μεικτό μισθό των 700 ευρώ και κατά 16 ευρώ στον μεικτό μισθό των 1.000 ευρώ. Επομένως, η ουσία του νομοσχεδίου είναι η παραπέρα μείωση του μεικτού μισθού για ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη.

Αλλωστε, ο εισηγητής της ΝΔ, Δ. Μαρκόπουλος, στην τοποθέτησή του επί των άρθρων την περασμένη Παρασκευή, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, αφού, όπως είπε, με το νομοσχέδιο «θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, θα καταστεί η χώρα μας ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».

«Απολιθωματικού χαρακτήρα απόψεις» η ικανοποίηση λαϊκών αναγκών

Ενα από τα κύρια χαρακτηριστικά της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή ήταν η επίθεση του υπουργού Εργασίας στο ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας «απολιθωματικού χαρακτήρα απόψεις» τα αιτήματα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων που μετέφερε ο Χρ. Κατσώτης στη Βουλή. Ενώ αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα, ο υπουργός ανέφερε ότι «ο μισθός που προτείνει το ΚΚΕ, θα έχει μία αξία πολύ πολύ χαμηλότερη από αυτήν που μπορεί σήμερα να έχει ως αγοραστική αξία ένας εργαζόμενος και να μπορεί να ζήσει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο»!

Ο Χρ. Κατσώτης, σε σχέση με την ανεργία, ανέδειξε ότι αυτός που δημιουργεί τους ανέργους, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είναι το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα και η άθλια αντιλαϊκή πολιτική που υπακούει ακριβώς στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα για να στηρίξουν αυτό το σάπιο σύστημα.

Επισήμανε ότι «εκσυγχρονισμός», «σύγχρονες απόψεις» είναι ό,τι ικανοποιεί την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων, είναι οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, «οι μισθοί από 200 ευρώ έως τα 650 ευρώ», η ανεργία, η φτώχεια, οι άστεγοι, οι τραγικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στην Παιδεία. Ενώ «τα μέτρα για την προστασία της υγείας τους χώρους δουλειάς, στις δομές, στα ΜΜΜ, η στήριξη των εργαζομένων που πλήττονται, η διεκδίκηση για αξιοπρεπές εισόδημα για όλους, η στήριξη των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με επίδομα ανεργίας 600 ευρώ, για εισόδημα το οποίο θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, συντάξεις που θα πρέπει να είναι αξιοπρεπείς, η προστασία και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, της λαϊκής οικογένειας, των παιδιών είναι ..."απολιθωματικές" απόψεις», σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Στα άρθρα που αφορούν την Πρόνοια αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Οπως ανέδειξε, πέρα από την αποσπασματικότητα και ορισμένα λιγοστά ψίχουλα που θα πεταχτούν σε ορισμένες ευάλωτες ομάδες, το στίγμα της ...προνοιακής πολιτικής της κυβέρνησης δίνει το άρθρο 24, που αφορά επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων. Πρόκειται για ένα επίδομα ύψους 370 ευρώ που μέχρι τώρα καταβαλλόταν σε ηλικιωμένους 65 ετών και με την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος είναι ανασφάλιστος, δεν διαθέτει σύνταξη, δικό του σπίτι, ούτε εισόδημα άνω των 4.320 ευρώ. Τώρα, με το άρθρο αυτό η κυβέρνηση έρχεται και αυξάνει την ηλικία των δικαιούχων από τα 65 που ήταν στα 67 έτη! Η Λιάνα Κανέλλη απαίτησε ή την απόσυρση ή να παραμείνει στα 65 έτη.

Αναφορά έκανε και στο άρθρο που αφορά τα παιδιά που είναι ορφανά και από τους δύο γονείς και ειδικά τα ανάπηρα, απαιτώντας να τους καταβάλλεται το 100% της σύνταξης των γονέων και όχι το 50% που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, και ζήτησε εξηγήσεις γιατί έχει κοπεί το επίδομα αναπηρίας από τα παιδιά αυτά.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου