«Ενίσχυση» ακούνε και ενίσχυση δεν βλέπουν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές Υγείας. Εχουν μάλιστα κουραστεί να μετράνε τις ...«προσλήψεις» που ανακοινώνει η κυβέρνηση χωρίς όμως να αλλάζει τίποτα στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Ψάχνοντας λοιπόν στο παιχνίδι του «χαμένου νεοπροσλαμβανόμενου», οι υγειονομικοί πέφτουν πάνω σε χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει γίνει σαΐνι στις αλχημείες για να εμφανίζει προσλήψεις, αλλά να κρατάει το «budget» στην Υγεία μέσα στα όρια των «αντοχών της οικονομίας». Στη μία περίπτωση, σε νοσοκομείο της επαρχίας, πριν από έναν μήνα προσλήφθηκε ένας μόνιμος ειδικός παθολόγος, ώστε να γίνουν σύνολο τέσσερις και να «βγαίνουν» οι εφημερίες. Ο συγκεκριμένος γιατρός, όμως, μαζί με έναν χειρουργό, δεν υπηρετούν πια στο νοσοκομείο, γιατί προσλήφθηκαν με τη νέα τροπολογία Κικίλια για 300 μόνιμους γιατρούς που θα στελεχώσουν ΜΕΘ. Εννοείται βέβαια ότι κανείς από τους δύο δεν αντικαταστάθηκε, ενώ η «εσωτερική» τους μετακίνηση όχι μόνο δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά αποδυνάμωσε τη φροντίδα για άλλους ασθενείς, προκειμένου να στελεχωθεί μια ΜΕΘ για Covid, αφού το σύστημα είναι πλέον της «μίας νόσου». Σε ένα άλλο παράδειγμα, γιατροί του ΕΟΔΥ που υπηρετούσαν στα ιατρεία των δομών προσφύγων «εξαφανίστηκαν» στην πλειονότητά τους την ίδια περίοδο, χωρίς βέβαια να αντικατασταθούν, λόγω πρόσληψης σε άλλες δομές Υγείας, με τους έκτακτους διαγωνισμούς λόγω πανδημίας. Στα παραπάνω προστίθεται το προσωπικό που συνταξιοδοτείται και δεν ανανεώνεται, οι συμβάσεις που λήγουν και δεν αντικαθίστανται κ.λπ. Με άλλα λόγια, ανακύκλωση του προσωπικού και «μπαλώματα» είναι η πραγματικότητα πίσω από τις κυβερνητικές φανφάρες για «θωράκιση» του συστήματος Υγείας.
«Εάν η έκταση του δεύτερου κύματος συνδεόταν με το άνοιγμα στον Τουρισμό, θα έπρεπε να την είχαμε δει τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο και όχι στα τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου. Αυτό είναι τελείως προφανές. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιδημιολόγος για να το διαπιστώσει», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης την Πέμπτη, προσπαθώντας να «μαζέψει» τις κυνικές παραδοχές υπουργών (Γεωργιάδης, Θεοχάρης) ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης μετά την πρώτη καραντίνα είχε ως αποκλειστικό κριτήριο το άνοιγμα του Τουρισμού, με προσαρμογή όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρήσεων του κλάδου. Είχαν προηγηθεί, μια μέρα πριν από τη συζήτηση στη Βουλή, τα γνωστά κυβερνητικά παπαγαλάκια, που «διέσπειραν» στο διαδίκτυο εξυπνάδες όπως αυτή: «Πρέπει να μεταλλάχθηκε ο ιός. Ο παλιός #Covid_19 εμφάνιζε συμπτώματα σε 15 ημέρες. Με τον νέο #COVID19gr κολλάς από τουρίστα τον Αύγουστο κι αρρωσταίνεις τον Νοέμβριο...».
Τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη, λοιπόν, είδαμε τα κρούσματα να «ξεκολλάνε» από μονοψήφια νούμερα και να αυξάνονται σταθερά στις τουριστικές κυρίως περιοχές, επειδή ο Τουρισμός άνοιξε χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας και χιλιάδες συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί ασθενείς ήρθαν από το εξωτερικό. Στα μέσα και τέλη Αυγούστου είδαμε επίσης τα κρούσματα να αυξάνονται στα αστικά κέντρα, καθώς οι «εσωτερικοί» ταξιδιώτες, φορείς πλέον οι ίδιοι του κορονοϊού, επέστρεφαν στις εστίες τους, για να μπουν ξανά στα παστωμένα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να δουλέψουν σε χώρους με ανεπαρκή μέτρα προστασίας, να στείλουν τα παιδιά τους σε σχολεία με 27άρια τμήματα. Ας μην ανησυχούν επομένως ορισμένοι για τη μετάλλαξη και τη μεταδοτικότητα του ιού. Ας προβληματιστούν καλύτερα για τη δική τους αθεράπευτη ξεδιαντροπιά και ανοησία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου