Ούτε κουβέντα από τον υφυπουργό Υγείας στο ερώτημα του «Ριζοσπάστη» για τις αναγκαίες κατεπείγουσες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία
Eurokinissi |
Τα παραπάνω συνοψίζουν την απάντηση του υπουργείου Υγείας στην ερώτηση του «Ριζοσπάστη» την Παρασκευή, στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσης για τον κορονοϊό.
Η ερώτηση που έθεσε η εφημερίδα προς τον υφυπουργό Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, ήταν η εξής:
«Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όπως και αλλού, τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι υποστελεχωμένες δημόσιες μονάδες Υγείας δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι ΜΕΘ είναι φρακαρισμένες, μειώνετε 80% τα προγραμματισμένα χειρουργεία, αναστέλλονται τακτικά εξωτερικά ιατρεία, εκατοντάδες υγειονομικοί νοσούν. Γιατί δεν προσλαμβάνετε χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλο το διαθέσιμο υγειονομικό προσωπικό με κατεπείγουσες διαδικασίες; Γιατί δεν προχωράτε άμεσα σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, αλλά πριμοδοτείτε τους κλινικάρχες, οι οποίοι και θα επιλέγουν ποιους θα νοσηλεύουν και θα χρυσοπληρώνονται;».
Ο υφυπουργός Υγείας έκανε... πως «δεν άκουσε» το ερώτημα για την ανάγκη για κατεπείγουσες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, όπως δεν είπε κουβέντα και για τις μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία που έπρεπε ήδη να έχουν γίνει, για την επικίνδυνη μετατροπή κρεβατιών σε ΜΕΘ χωρίς τη στελέχωση με το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό, για τις μετακινήσεις από το ένα νοσοκομείο - τμήμα - Κέντρο Υγείας στο άλλο.
Τη στιγμή που εκατοντάδες χειρουργεία έχουν ήδη ακυρωθεί και οι ευπαθείς ομάδες έχουν αφεθεί στο έλεος της «ατομικής ευθύνης», χωρίς τακτική ιατρική παρακολούθηση και τις απαιτούμενες εξετάσεις, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι όλα βαίνουν καλώς, «όλοι οι ασθενείς εξυπηρετούνται»...
Οσο για την επίταξη, συνεχίζοντας τη συντονισμένη προσπάθεια απονοηματοδότησης της έννοιας, αναφέρθηκε ότι ...«εμπλουτίστηκε νομοθετικά», «δεν είναι δωρεάν στο κράτος, πληρώνει είτε υποδομές είτε προσωπικό. Αν το είχαμε κάνει στο πρώτο κύμα ...θα είχαμε πετάξει τα χρήματα που διαθέτουμε. Εφόσον χρειαστεί, θα γίνει»! Δηλαδή η κυβέρνηση θεωρεί, ακόμα και με τα δικά της δεδομένα, «πεταμένα λεφτά» την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη στιγμή μάλιστα που η Βόρεια Ελλάδα στενάζει στο «λάκκο των λεόντων», με φρακαρισμένα νοσοκομεία και πληρότητα στις ΜΕΘ που αγγίζει το 100%, έχοντας ήδη επιλέξει να πετάξει δεκάδες εκατομμύρια για να μπουκώσει τους κλινικάρχες.
Ωστόσο, αυτό που ζητούν οι υγειονομικοί και ο λαός είναι: Πραγματική επίταξη και όχι αγορά υπηρεσιών από το κράτος, όχι αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών και μπόνους, όπως προβλέπει η τροπολογία της κυβέρνησης, την οποία ψήφισαν επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Το κράτος παίρνει υπό τον έλεγχό του τις ιδιωτικές δομές Υγείας και Πρόνοιας, πρώτα και κύρια τα νοσοκομεία.
«Η ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών είναι πολύ θετική μέχρι στιγμής (...) Αν δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση, ναι, θα προχωρήσουμε σε επίταξη», ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Υγείας. Εμείς να σημειώσουμε ότι στη Θεσσαλονίκη, που φλέγεται, η «θετική ανταπόκριση» μετριέται σε ...5 ιδιώτες γιατρούς (μόνο ένας πνευμονολόγος).
Και όσο η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική «κόστους - οφέλους» και ότι «εφόσον χρειαστεί θα επιτάξει», τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας που δόθηκαν την Παρασκευή επιβεβαιώνουν ότι στην καρδιά της πανδημίας:
-- Δεν καλύπτεται ούτε το 1/3 των αναγκών σε ΜΕΘ, καθώς αντί για 3.500 κρεβάτια λειτουργούν μόνο 1.143 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων το 72,5% είναι ήδη κατειλημμένες, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για κρεβάτια ΜΕΘ που λειτουργούν στα χαρτιά ή πολύ πιο κάτω και από τις ελάχιστες προδιαγραφές (χωρίς ειδικευμένο προσωπικό στην εντατικολογία, αυξάνοντας τα ποσοστά θνητότητας).
-- Στις ΜΕΘ Covid των Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας η πληρότητα πλέον είναι 93% (μόνο 11 κρεβάτια κενά), στα νοσοκομεία της Αττικής είναι κατειλημμένες το 68% (μόνο 66 κρεβάτια κενά). Πανελλαδικά το ποσοστό πληρότητας ανέρχεται στο 73% (μόνο 142 κενά κρεβάτια ΜΕΘ Covid για όλη τη χώρα).
-- Η πληρότητα στις ΜΕΘ non-Covid είναι 72% (μόνο 171 κενά κρεβάτια σε όλη τη χώρα για τις υπόλοιπες σοβαρές ασθένειες).
-- Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 είναι 5.271, εκ των οποίων πάνω από το 50% είναι ήδη κατειλημμένες (2.841), επιβεβαιώνοντας την επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν τα 10.000 κρεβάτια νοσηλείας που έκλεισαν την τελευταία 10ετία στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Μόνο την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 3.038 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα (ημερήσια μεταβολή +4,6%). Αλλοι 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε σύνολο 997 θανόντων (250 μόνο την τελευταία βδομάδα). Ο μέσος όρος θανάτων διαμορφώνεται στους 39 τη μέρα. 336 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 69.675 και πλέον μόνο το 32,9% έχει σαφή πηγή έκθεσης.
Στην Αττική παρατηρείται ήπια αύξηση των κρουσμάτων, κατά 20% στον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό. Αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε επίσης σε Φωκίδα, Μεσσηνία, Λέσβο και Κρήτη.
Από τα 3.038 κρούσματα, 725 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη (11 μέρες μετά το lockdown), 697 στην Αττική, 197 στη Λάρισα, 148 στην Πέλλα, 103 στη Μαγνησία.
Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή 13/11 έχουν τεθεί σε ισχύ τα εξής:
- Περιορισμός μετακινήσεων από τις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ. - εξαιρούνται μόνο λόγοι εργασίας, υγείας και κατοικίδιου ζώου - με αποστολή μηνύματος στο 13033, ενώ για την εργασία απαιτείται και βεβαίωση εργοδότη.
- Ατομική άθληση σε συνθέσεις μέχρι και 3 άτομα, μόνο σε εξωτερικούς χώρους κοντά στην οικία τους.
- Κάθε οργανισμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεώνεται να διαθέτει έκθεση που να τεκμηριώνει το προσωπικό σε τηλεργασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου