Μέσα στον Μάρτη, με στόχο να ψηφιστεί τον Απρίλη, φέρνει η κυβέρνηση το αντεργατικό τερατούργημα
Σε γενικές γραμμές η Κομισιόν διαπιστώνει «ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η δυναμική των μεταρρυθμίσεων επιβραδύνθηκε λόγω των δύσκολων περιστάσεων που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού».
Αυτά την ώρα που η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει την πανδημία ως «ευκαιρία» για να περάσει πάνω από 100 αντιλαϊκά νομοσχέδια, προϊδεάζοντας και για τα όσα βρίσκονται μπροστά, προκειμένου και η νέα καπιταλιστική κρίση να φορτωθεί στο λαό.
Αλλωστε στην έκθεση περιγράφονται αναλυτικά οι νέες παρεμβάσεις που προωθούνται για το επόμενο διάστημα και οι οποίες περιλαμβάνουν:
-- Το αντεργατικό τερατούργημα που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση με τις «ανατροπές του αιώνα» σε ό,τι αφορά το 8ωρο, την επιβολή 10ωρης εργασίας μέσω της «διευθέτησης», με τις 2 επιπλέον ώρες να μην πληρώνονται, την αύξηση των υπερωριών, το παραπέρα ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, τα νέα χτυπήματα στη συνδικαλιστική δράση κ.λπ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στην έκθεση, η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει αυτό το έκτρωμα στη Βουλή τον Μάρτη, εν μέσω πανδημίας, ώστε να ψηφιστεί μέσα στον Απρίλη.
-- Τη συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων» στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ώστε αυτός να σφίξει κι άλλο τη θηλιά σε λαϊκά νοικοκυριά και επαγγελματίες, και να «τροφοδοτήσει» με φτηνό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Οπως λέγεται στην έκθεση, η εφαρμογή ορισμένων βασικών μεταρρυθμίσεων έχει καθυστερήσει, αλλά συμφωνήθηκε ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για την επόμενη «αξιολόγηση», που αναμένεται τον Μάη, προαναγγέλλοντας ένα νέο «πογκρόμ» απέναντι στα εργατικά - λαϊκά στρώματα.
Στο πλαίσιο αυτό προαναγγέλλονται μέτρα (λεπτομερείς προδιαγραφές, δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα διασυνδέεται με τις τράπεζες) για την εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα, που σηματοδοτεί ανελέητο κυνήγι για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, ενώ σημειώνεται πως οι ελληνικές αρχές ετοιμάζουν την επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής» («Ηρακλής 2»), που αφορά το επόμενο κρατικό πακέτο εγγυήσεων για τη μεταβίβαση «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές», καθώς και τις αλλαγές στον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με κεντρικό ζήτημα το πλαίσιο της συμμετοχής του σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων σε τραπεζικούς ομίλους.
-- Νέες «προσαρμογές» στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου, καθώς - λένε - συνδέεται με την αποτελεσματικότητα και τη διασφάλιση της ταχείας υλοποίησης των επενδύσεων.
-- Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η «ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης για επενδυτικές άδειες σε συμφωνημένους τομείς», ώστε επιχειρηματικοί όμιλοι και «επενδυτές» να μη δίνουν κανέναν λογαριασμό.
-- Νομοθετικές παρεμβάσεις προβλέπονται μέσα στον Μάρτη και για τον τομέα της Πρόνοιας, που αφορούν την παραπέρα εμπέδωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος καθώς και την ανατροπή σε βάρος των αναπήρων, η οποία προβλέπει τον προσδιορισμό της αναπηρίας με βάση όχι μόνο την ιατρική αλλά και τη «λειτουργική αξιολόγησή» της!
Πρόκειται βέβαια για κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων σε νευραλγικούς τομείς, που σχετίζονται με την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων.
Πλάι σε αυτές, η Κομισιόν επιβραβεύει την κυβέρνηση ΝΔ σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις στους παρακάτω άξονες:
-- Για την ενίσχυση της εργοδοσίας μέσω του προγράμματος «SURE» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων παρεμβάσεων. Σύμφωνα με την Κομισιόν, από την αρχή της επιδημίας τα εν λόγω δημοσιονομικά μέτρα αναμένεται να φτάσουν περίπου το 9,4% του ΑΕΠ το 2020 και το 6,5% του ΑΕΠ το 2021.
Επιπλέον, οι επηρεαζόμενες εταιρείες θα δικαιούνται αποζημίωση για τις πάγιες δαπάνες τους και - όπως αποκαλύπτεται - η ενίσχυση αυτή θα δοθεί με τη μορφή ελαφρύνσεων τόσο στη φορολογία εισοδήματος των επιλέξιμων επιχειρήσεων όσων και στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται μέσω της εργοδοσίας.
Σε κάθε περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «το πλήρες μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και ο χρηματοπιστωτικός τομέας αναμένεται να γίνει εμφανές μόνο σε μεταγενέστερο στάδιο, με τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης, όπως και σε άλλα κράτη - μέλη».
-- «Παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι αρχές κατάφεραν να προχωρήσουν καλά σε διάφορους τομείς, όπως η Εκπαίδευση, η διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, τα έργα ιδιωτικοποίησης και η ενεργειακή πολιτική», αναφέρει η Κομισιόν, ενώ λόγος γίνεται και για τον νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που «στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των πανεπιστημίων», σύμφωνα με τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε σχετική δήλωσή του σημείωσε πως «η έκθεση αναγνωρίζει την άμεση και ορθή παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, από την αρχή της πανδημίας, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που ανέκυψαν». Πρόσθεσε δε ότι η συνολική αξία των μέτρων ανήλθε σε 23,6 δισ. ευρώ το 2020, εκ των οποίων τα 15,3 δισ. είναι δημοσιονομικές παρεμβάσεις, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αμετάβλητες βέβαια παραμένουν οι προοπτικές ανάκαμψης για το 2021 (3,5%) και για το 2022 (5%) μετά τη βύθιση 10% που κατέγραψε το ΑΕΠ το 2020. «Οι προβολές υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα, που συνδέεται κυρίως με την εξέλιξη της πανδημίας και την επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού», ενώ «η πρόοδος στην καταπολέμηση της πανδημίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, είναι επίσης κρίσιμη για την ανάκαμψη του Τουρισμού», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παράλληλα, επαναφέρουν την πάγια διατύπωση αναφορικά με τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και την παρατεταμένη μεταναστευτική κρίση, που εντείνουν τις αβεβαιότητες στις μακροοικονομικές προοπτικές. Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις της Επιτροπής για την ώρα δεν ενσωματώνουν τον οικονομικό αντίκτυπο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, δηλαδή την τόνωση της ανάκαμψης μετά τη διοχέτευση των χρηματοδοτικών ενισχύσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου