Δίπλα στις πρωτοβουλίες που οργανώνονται σε κλάδους και χώρους δουλειάς, η πυξίδα της δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι σταθερά προσανατολισμένη στη διαμόρφωση απεργιακού κλίματος ενάντια στα νομοσχέδια που έχει η κυβέρνηση στα σκαριά με τις νέες βάρβαρες ανατροπές σε Εργασιακά, συνδικαλιστική δράση και Ασφαλιστικό. Το κάλεσμα σε απεργιακή ετοιμότητα συζητήθηκε και στην πετυχημένη διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων στις 4 Φλεβάρη.
Παράλληλα, στη σύσκεψη ανακοινώθηκαν αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις με αφορμή την επανέναρξη των πλειστηριασμών στις 15 Μάρτη. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει συγκεντρώσεις την Πέμπτη 18 Μάρτη στην Αθήνα και άλλες πόλεις, καθώς και άλλες παρεμβάσεις καθ' όλη τη διάρκεια της βδομάδας για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας, με προμετωπίδα το σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».
«Να μη δεχτούμε την επιδείνωση της ζωής μας! Να μη συνηθίσουμε με την καταστολή! Να ανατρέψουμε σχεδιασμούς και μέτρα!»: Με κοινή ανακοίνωση 13 κλαδικά σωματεία με έδρα την Αττική καλούν σε οργάνωση και αγώνα, με συντονισμό ανά κλάδο αλλά και σε όλο το Λεκανοπέδιο.
Με εξορμήσεις και συζήτηση σε χώρους δουλειάς απευθύνουν πλατιά το κάλεσμά τους για στήριξη κάθε εργατικής και λαϊκής κινητοποίησης, ενώ καλούν σε ετοιμότητα για απεργιακή απάντηση «εάν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει νομοσχέδιο που καταργεί εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες».
Με την απαίτηση για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας να βρίσκεται σταθερά στην ημερήσια διάταξη της δράσης των σωματείων, πόσο μάλλον στις σημερινές συνθήκες, με το «τρίτο κύμα» της πανδημίας να αυξάνει την πίεση στα αθωράκιστα νοσοκομεία και συνολικότερα, συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα ενισχύουν την κοινή πάλη με τους υγειονομικούς για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού, βάζουν στο προσκήνιο την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, οι οποίοι με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας έχουν μετατραπεί σε βασικούς κρίκους υπερμετάδοσης.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, δεν αρκείται να ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων τα αιτήματα των υγειονομικών, αλλά προσπαθεί να φιμώσει κάθε φωνή που διεκδικεί μέτρα για τις τραγικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και αποκαλύπτει την επικίνδυνη πολιτική που διαχειρίζεται την πανδημία με «πυξίδα» τη λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και τα κέρδη του. Ετσι, αγωνιστές συνδικαλιστές, μεταξύ αυτών και η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, καλούνται από τις αστυνομικές αρχές να δώσουν... εξηγήσεις για τη δράση και τις κινητοποιήσεις τους. Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει τις προκλητικές διώξεις, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβερνητική καταστολή και τρομοκρατία δεν θα βάλει «στον πάγο» τον αγώνα για την υγεία του λαού.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της πάλης για την προστασία του λαού από την πανδημία, συνεχίζονται οι αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως η κινητοποίηση στο υπουργείο Υποδομών - Μεταφορών που πραγματοποίησαν την Πέμπτη συνδικάτα που δρουν στη Δυτική Αττική. Με συνθήματα όπως «Τρένα, λεωφορεία για τον λαό, για να μην κολλάει κορονοϊό», απαίτησαν άμεσα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων και του λαού, εκφράζοντας την αγωνία χιλιάδων εργαζομένων που πηγαινοέρχονται στους χώρους δουλειάς της περιοχής με τις «υγειονομικές βόμβες» των ΜΜΜ.
Σε 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 23 και 24 Φλεβάρη προχωρούν οι ναυτεργάτες, ενάντια στην επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Η προκήρυξη απεργίας συμφωνήθηκε ομόφωνα σε σύσκεψη όλων των ναυτεργατικών σωματείων την Πέμπτη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, μετά από πρωτοβουλία των σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Οι ναυτεργάτες απαντούν αγωνιστικά στις διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, με τις οποίες διαμορφώνεται πλέον το θεσμικό πλαίσιο για την ταφόπλακα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τους, αρχίζοντας από τα ποντοπόρα πλοία, για να επεκταθεί σύντομα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.
Βδομάδα δράσης, με κινητοποιήσεις σε καταστήματα του ΟΑΕΔ, εργοδοτικές ενώσεις αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, ήταν η βδομάδα που πέρασε για δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό σε όλη τη χώρα. Τα δίκαια αιτήματα σωματείων για διασφάλιση του εισοδήματος, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο εμπλουτίστηκαν με την απαίτηση να μην μείνει κανένας εργαζόμενους χωρίς Ασφάλιση, καθώς δεκάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι σε καθεστώς αναστολής βρίσκονται στον «αέρα» όσον αφορά την ασφαλιστική τους κάλυψη με ευθύνη της κυβέρνησης. Το πρόβλημα αφορά περίπου 80.000 εργαζόμενους, εποχικούς που εντάχθηκαν με μονομερείς τους δηλώσεις σε καθεστώς αναστολής, αλλά και ελαστικά απασχολούμενους σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Η κυβέρνηση, παρά τη σχετική της υποχρέωση, δεν έχει καλύψει ούτε ένα ένσημο για την περίοδο αυτή, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα: Μητέρες βρέθηκαν χωρίς επίδομα κύησης - τοκετού - λοχείας, άλλοι στερούνται το επίδομα ανεργίας, ενώ το πρόβλημα θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο στο τέλος του μήνα, με δεδομένο ότι λήγει η ασφαλιστική ικανότητα χιλιάδων εργαζομένων.
Τον αγώνα τους για διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της εταιρείας, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους συνεχίζουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.«Από τις εργασίες μας δεν θα μας βγάλει κανείς. Εχοντας στήριγμα την αλληλεγγύη, συνεχίζουμε. Εχουμε άλλες τόσες αντοχές», τονίζουν τα επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, σε ανακοίνωσή τους μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού τους και μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαγωνισμών για την παράδοση της ΛΑΡΚΟ στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων.
Τη μάχη για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης στη Ναυπηγοεπισκευή προετοιμάζουν το παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών. Τις προηγούμενες μέρες τα δύο σωματεία οργάνωσαν συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος σε αυτόν τον αγώνα, υπενθυμίζοντας την πείρα από τις πολύμηνες κινητοποιήσεις που οδήγησαν στην υπογραφή της τελευταίας ΣΣΕ και τονίζοντας τη σημασία που αποκτά η διεκδίκησή της στις σημερινές συνθήκες, που η κυβέρνηση σχεδιάζει επίθεση στο 8ωρο και επιβολή 10ωρης δουλειάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου