Με την «υπογραφή» της κυβέρνησης και εφτά διαδοχικές «καραβιές», ΗΠΑ - ΝΑΤΟ θα προωθήσουν τους επόμενους μήνες μέσω Αλεξανδρούπολης τεράστιες δυνάμεις σε Βαλκάνια και Ανατ. Ευρώπη
INTIME NEWS |
Πρόκειται για την πρώτη από τις συνολικά 7 «δόσεις» χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών και τεράστιων πολεμικών μέσων που θα περάσουν το επόμενο διάστημα πάλι μέσα από την Αλεξανδρούπολη και τα δίκτυα του Εβρου (οδικό και σιδηροδρομικό) προς βορρά, ώστε να συμμετάσχουν σε γιγάντιες ασκήσεις - «πρόβες πολέμου», με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία, αλλά στέλνοντας μηνύματα και για τη διείσδυση της Κίνας στην περιοχή.
Οσοι φτάνουν σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης του στρατού ξηράς των ΗΠΑ που επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική (US Army Europe and Africa), είναι ενταγμένοι στην ανάπτυξη αεροπορικών δυνάμεων προς υποστήριξη της επιχείρησης «Atlantic Resolve 2021», που πραγματοποιείται για 7η συνεχή χρονιά (από τα γεγονότα στην Κριμαία το 2014).
Στο πλαίσιό της οι Αμερικανοί θα αναπτύξουν συνολικά 6.000 στελέχη τους (μηχανοκίνητο πεζικό, τεθωρακισμένα, ελικοπτεράδες κ.λπ.) επιπλέον όσων σταθμεύουν ήδη στην Ευρώπη, για μια περίοδο 9 μηνών, η οποία για κάποια τμήματά τους (χερσαία) ξεκίνησε ήδη από τον Οκτώβρη του 2020.
Το συγκεκριμένο σκέλος ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων, που θα γίνει μέσω Αλεξανδρούπολης (και μέσω του λιμένα της Δουνκέρκης στη Γαλλία), αφορά την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1st Combat Aviation Brigade - CAB).
Η 1η CAB θα αναπτύξει μέσω των 2 λιμένων συνολικά 1.800 στελέχη, 50 «UH-60» και «HH-60» ελικόπτερα «Black Hawks», 10 «CH-47 Chinooks», 25 επιθετικά ελικόπτερα «AH-64 Apaches» και 1.800 τροχοφόρα οχήματα και κομμάτια εξοπλισμού, με τελικούς προορισμούς στη διασπορά τους Γερμανία, Λετονία, Πολωνία και Ρουμανία.
Η εκπαίδευσή τους προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Απρίλη. Αργότερα μέσα στο χρόνο, τμήματά της αναμένεται να μετασταθμεύσουν για συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στο Στεφανοβίκειο στη Μαγνησία, αντικαθιστώντας την αμερικανική ταξιαρχία που εδρεύει τώρα εκεί, όπως γίνεται ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ (το 2018 με ανάπτυξη στο Στεφανοβίκειο τμήματος της 4ης CAB).
Επίσης υπάρχουν σκέψεις - ανάλογα με την πορεία της πανδημίας - Αμερικανοί αλλά και Γάλλοι να πάρουν μέρος σε άσκηση με την επωνυμία «Μέγας Αλέξανδρος '21», κατ' αντιστοιχία με ό,τι έγινε πέρυσι τέτοιον καιρό, με επίκεντρο ενέργειες στη Σκύρο, στο πλαίσιο τότε της «Μέγας Αλέξανδρος '20», οπότε οι Γάλλοι ανέπτυξαν στο Αιγαίο και ελικοπτεροφόρο τους.
Σε κάθε περίπτωση, προσωπικό και υλικό που κατευθύνονται προς Ελλάδα φτάνουν με το γιγαντιαίων διαστάσεων αμερικανικό φορτηγό πλοίο (RO/RO) «Endurance», παλιό ...γνώριμο των ελληνικών θαλασσών, καθώς είχε ξεφορτώσει αμερικανικές δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη και τον Ιούλη του 2020, όπως και στον Βόλο τον Οκτώβρη του 2019.
Το «Endurance» αναμένεται να πιάσει Αλεξανδρούπολη σήμερα το μεσημέρι, τουλάχιστον με βάση τον προγραμματισμό τους, ο οποίος προβλέπει επίσης πως ό,τι ξεφορτωθεί στο λιμάνι ακολούθως θα διεκπεραιωθεί οδικώς προς Ρουμανία. Στα ελικόπτερα, στροφεία και λοιπά εξαρτήματα θα συναρμολογηθούν επιτόπου, προκειμένου να πετάξουν στον προορισμό τους.
Σημειωτέον, όλο το προηγούμενο διάστημα Αμερικανοί στρατιωτικοί, στελέχη της πρεσβείας, στελέχη της κυβέρνησης και παράγοντες της Αλεξανδρούπολης ήταν σε στενές συνεννοήσεις για την ευόδωση του εγχειρήματος, για το πώς θα πιάσουν στο λιμάνι το ένα μετά το άλλο γιγαντιαία μεταγωγικά των Αμερικανών το επόμενο διάστημα, καθώς πέραν της συμμετοχής στην επιχείρηση «Atlantic Resolve» οι αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις αναμένεται να αξιοποιήσουν την Αλεξανδρούπολη και για άλμα στην Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο της αλυσίδας ασκήσεων των Αμερικανών που συναποτελούν την «Defender Europe 2021».
Αυτή η αλυσίδα ασκήσεων προγραμματίζεται για το διάστημα Μάη - Ιούνη, με επίκεντρο τα Βαλκάνια, και την Ελλάδα να παίζει και εδώ κομβικό ρόλο στην υλοποίησή της. Οπως επίσης για την αναδίπλωση δυνάμεών τους που μετείχαν στην περσινή «Atlantic Resolve», του 2020. Αλλωστε το «Endurance», μόλις ξεφορτώσει τα κομμάτια της 1ης CAB, αναμένεται να φορτώσει κομμάτια της 101ης για να επιστρέψει στις ΗΠΑ.
Σε ό,τι αφορά τις επαναλαμβανόμενες προσεγγίσεις μεταγωγικών των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη, αρμόδιες πηγές μιλούν για 7 διαδοχικές «διασυμμαχικές αποστολές» την περίοδο Φλεβάρη - Αυγούστου, ενταγμένες στο κομμάτι των λεγόμενων logistics της ΝΑΤΟικής διεκπεραίωσης, με την κωδική ονομασία «Poseidon Trident 2021».
Θυμίζουμε ότι στις 26 Γενάρη πραγματοποιήθηκε «διευρυμένη σύσκεψη» στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή - μεταξύ άλλων - του βοηθού ναυτικού ακολούθου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, αντιπλοίαρχου Κρ. Λεπόρ, στελεχών της US Army Europe and Africa, των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κ.ά.
Ο ΟΛΑ γνωστοποίησε τότε ότι «μεταξύ της περιόδου Φεβρουαρίου - Αυγούστου ο Οργανισμός πρόκειται να συμμετέχει σε μία σειρά από διασυμμαχικές αποστολές κατά οποίες ο Λιμένας θα λειτουργήσει σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα καθώς αναμένεται να υποδεχθεί, φιλοξενήσει και προωθήσει προς τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, τον μεγαλύτερο όγκο στρατιωτικού υλικού που έχει μετακινηθεί ποτέ στα πλαίσια της άσκησης Defender Europe 2021, παράλληλα με τη διαρκώς αυξανόμενη εμπορική κίνηση».
Ο πρόεδρος του ΟΛΑ, Κ. Χατζημιχαήλ, προχώρησε σε δηλώσεις στις οποίες επιβεβαίωσε τη συμμετοχή και το ρόλο του Οργανισμού στην «Defender Europe 2021», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για το επόμενο εξάμηνο δίδεται στον Οργανισμό η ευκαιρία να ξεδιπλώσει μέρος των τρομακτικών δυνατοτήτων του λιμένα», ενώ ισχυρίστηκε πως «πέραν της εντυπωσιακής αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, η στρατιωτική παράμετρος λειτουργεί ως επιταχυντής των εξελίξεων στα έργα υποδομής και υποστήριξης και επιδρά καταλυτικά στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών του λιμένα», αποσιωπώντας τους κινδύνους που κρύβουν τέτοιες συμμετοχές, τη στοχοποίηση της πόλης, της ευρύτερης περιοχής και της χώρας ολόκληρης από αντίπαλα κέντρα, στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου