Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Η ζωή επιβεβαιώνει πως δεν μπορεί να συνυπάρξει προς όφελος του λαού ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας


Στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη συζήτηση με τους γιατρούς, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε:

«Να σας ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους, γιατί είναι όντως δύσκολες οι εποχές αυτές που εσείς - περισσότερο από όλη την ελληνική κοινωνία - βιώνετε. Γιατί είστε μέσα σ' αυτήν τη μάχη της πανδημίας και με σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζετε και εδώ στο ΚΑΤ αλλά και όλο το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Οπου έχουμε πάει, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα, παντού ακούμε αυτήν την κραυγή αγωνίας από όλους εσάς που είστε επικεφαλής αυτής της μάχης, στην πρώτη γραμμή του αγώνα, γιατροί, νοσηλευτές, διευθυντές κλινικών, για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Και φυσικά αυτήν τη στιγμή, έτσι όπως είναι η κατάσταση, έχουμε απαιτήσει τρία άμεσα μέτρα, γιατί οι κυβερνητικές ευθύνες βέβαια είναι τεράστιες, είναι και διαχρονικές, δεν φτάσαμε ξαφνικά μέσα σε ένα χρόνο εδώ, αλλά ήταν μια ολόκληρη πολιτική, επιλογές συγκεκριμένες που οδήγησαν εδώ το δημόσιο σύστημα Υγείας, αυτό το δημόσιο σύστημα που υπάρχει τέλος πάντων, σε αυτό το σύστημα στο οποίο ζούμε.

Αυτήν τη στιγμή, εάν δεν επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας ώστε να εξευρεθούν και κλίνες, να εξευρεθεί προσωπικό για το δημόσιο σύστημα Υγείας, αν δεν γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων που χρειάζονται τα νοσοκομεία, εάν δεν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί με ασφάλεια σε όλη τη χώρα, με περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, με περισσότερα και στη διάθεση του πληθυσμού και του εμβολιασμού κι άλλων εμβολίων που είναι διαθέσιμα, δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε εύκολα αυτήν την κατάσταση.

Η σημερινή κατάσταση δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία»


Ολες αυτές οι θεωρίες, η άποψη ότι μπορεί να συνυπάρξει ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, ότι ο ένας μπορεί να βοηθάει τον άλλο αρκεί να είναι πυλώνας ο δημόσιος ή να δίνεται περισσότερη χρηματοδότηση στον δημόσιο, δεν ισχύουν, δημιουργούν αυταπάτες, ψεύτικες ελπίδες. Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι σε αυτήν την επιλογή γέρνει η κατάσταση προς τον ιδιωτικό τομέα.

Γιατί εκεί είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου, εκεί είναι και οι άλλες εταιρείες, οι όμιλοι, οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται πρωτίστως για το τι θα βάλουν στην τσέπη τους, για την κερδοφορία τους και πώς θα επενδύσουν. Εκεί είναι η διαπλοκή, η σύνδεση με άλλους ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους διεθνώς, σ' αυτήν την καπιταλιστική παγκοσμιοποιημένη αγορά όπως τη λένε και πάει λέγοντας. Και βεβαίως το δημόσιο σύστημα όλο και αποδυναμώνεται. Με μαθηματική ακρίβεια θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε.

Αλλά ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες εμείς είμαστε μπροστά στην πάλη. Και μη νομίζετε ότι στη Βουλή υπάρχουν και πολλά περιθώρια διεκδίκησης ή άσκησης πίεσης: Είναι πολιτικές επιλογές, ταξικές που έχουν οι κυβερνήσεις και οι εκάστοτε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

Βεβαίως εμείς πιέζουμε. Και Ερώτηση θα κάνουμε και Αναφορά και παρεμβάσεις, προτάσεις νόμου έχουμε καταθέσει και για να μπουν οι υγειονομικοί στα ΒΑΕ και για μια σειρά ζητήματα άμεσα, τώρα με την πανδημία. Συγκεκριμένα μέτρα, προτάσεις νόμου, αλλά πηγαίνουν στα "αζήτητα". Βεβαίως, έχει να κάνει και με το τι δύναμη δίνει ο λαός στο ΚΚΕ, είτε στη Βουλή είτε στο κίνημα κυρίως, εκεί που κρίνονται όλα.


Αρα, το κύριο ζήτημα που πρέπει να στραφεί η προσοχή μας είναι πώς θα δυναμώσουμε αυτήν την πάλη, πώς θα δυναμώσουμε ταυτόχρονα τη συμμαχία των εργαζομένων με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που επίσης βιώνουν αυτά τα προβλήματα και να οδηγηθούμε σε συνολική ρήξη, αλλαγή, ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος γιατί δυστυχώς δεν παίρνει από βελτιώσεις (...)

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, η επιστήμη, η τεχνολογία, η ιατρική έχουν φτάσει σε απίθανες δυνατότητες και φάνηκε και με τα εμβόλια που βγήκαν. Ομως, όλα υποτάσσονται στον ανταγωνισμό, στο κέρδος, στον μονοπωλιακό ανταγωνισμό κ.λπ. Και βεβαίως την πληρώνουν οι λαοί, ακόμα και με την ίδια τη ζωή τους σε περιόδους πανδημίας. Γιατί δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, υπήρχε η πρόβλεψη.

Οι ασθένειες, οι πανδημίες δεν τελειώσαν επειδή φτάσαμε στον 21ο αιώνα και επειδή έχουν αναπτυχθεί η επιστήμη και η τεχνολογία. Θα εμφανίζονται συνεχώς νέοι ιοί, με μεταλλάξεις, και λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο περιβάλλον, στη ζωή. Οι ίδιες οι τεχνολογίες δημιουργούν και καινούργια ζητήματα και άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Αλλά η ετοιμότητα σημαίνει ότι έχεις δημόσιο σύστημα Υγείας, αποκλειστικά δημόσιο. Φυσικά ξέρετε την άποψη του ΚΚΕ, αυτά δεν γίνονται ούτε με ημίμετρα ούτε με οτιδήποτε άλλο. Γι' αυτό πρέπει να επιλέξουμε, σαν λαός, σαν εργαζόμενοι, ριζική ανατροπή αυτής της κατάστασης, να πάμε σε άλλη εξουσία, σε άλλη κοινωνία.

Για φανταστείτε αυτό το ζήτημα που ονομάζουμε εμείς κοινωνικοποίηση, αν δεν είχες τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και είχες πραγματικά δημόσιο τομέα Υγείας, με όλες αυτές τις δυνατότητες και σε γιατρούς, σε νοσηλευτές, σε υποδομές κ.λπ. Ειδικά η Υγεία και η Παιδεία δεν μπορεί να είναι και στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο. Είναι ολόκληρη συζήτηση που κατά την άποψή μας πρέπει να την κάνετε και μεταξύ σας κάθε μέρα ανιχνεύοντας και προβληματιζόμενοι για μια σειρά ζητήματα (...)

Κούφια λόγια περί ηρωισμού απ' όσους δεν λύνουν το πρόβλημα

Και φυσικά επειδή αυτός ο ηρωισμός ο δικός σας έχει γίνει "καραμέλα" - συγχωρέστε με για την έκφραση - γιατί εμείς θεωρούμε ότι πραγματικά αν κρατιέται κάτι, κρατιέται όντως απ' την αυτοθυσία των γιατρών, των νοσηλευτών, των εργαζομένων. Καταντάνε όμως κούφια λόγια όταν λέγονται απ' αυτούς που δεν λύνουν το πρόβλημα.

Δηλαδή, όταν χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον 160 ειδικευμένοι γιατροί στο ΚΑΤ, 300 νοσηλευτές, 20 βοηθοί ακτινοδιαγνώστες και άλλοι, κι απ' αυτούς ή ελάχιστοι ή καθόλου δεν έρχονται. Οταν γίνονται τα νοσοκομεία μιας νόσου, μεταξύ αυτών και το ΚΑΤ - γιατί έχουμε ενημερωθεί ότι έκλεισαν και κλινικές γενικής χειρουργικής. Κάθε μέρα ακούμε τα στοιχεία πόσοι νοσούν, πόσοι νεκροί, ενώ οι υπόλοιποι νεκροί που αυτή τη χρονιά ή τα επόμενα χρόνια υπάρξουν για διάφορους λόγους, είτε γιατί δεν έγινε έγκαιρα η επέμβαση, η παρέμβαση, η πρόληψη, η εξέταση, το χειρουργείο κ.λπ, αυτοί δεν μετρώνται. Δεν γίνεται λοιπόν το ΚΑΤ που είναι συνέχεια σε εφημερία να αποδυναμώνεται. Το ίδιο και άλλα νοσοκομεία.

Και για τις ΜΕΘ επίσης χρειάζεται ειδίκευση. Είχαμε καταγγελίες κι απ' το ΚΑΤ κι από άλλα νοσοκομεία ότι οι γιατροί ή οι νοσηλευτές που πάνε στις ΜΕΘ δεν είναι όλοι ειδικευμένοι (...) ή η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που δεν γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτά έρχονται ως ζητήματα, ισχύουν. Εμείς θα πιέσουμε να επιλυθούν, όσα μπορούν να επιλυθούν, ξαναλέω είναι ζήτημα πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.

Και τέλος να πω: Η διοίκηση είπε ότι οι εμβολιασμοί για το προσωπικό εδώ έχουν τελειώσει. Εμείς είχαμε ως ενημέρωση ότι δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι. Δεν ξέρω αν είναι γιατροί ή νοσηλευτές, όχι γιατί είναι "αρνητές", αλλά γιατί δεν είχαν μπει στην πρώτη λίστα επειδή τότε ήταν άρρωστοι, ή είχαν άλλες δυσκολίες να ενταχθούν, και μετά δεν τους εντάσσουν, δεν έχουν αποκτήσει προτεραιότητα για τον εμβολιασμό τους. Αν αυτό ισχύει θα πρέπει να λυθεί. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, γιατί είναι σε ένα κρίσιμο περιβάλλον εδώ. Και για τον εαυτό τους και για τους ασθενείς που έρχονται στο ΚΑΤ».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου