Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Πλέγμα καταστολής του λαού


Ενισχύοντας τους μηχανισμούς παρακολούθησης, καταγραφής και καταστολής του λαού, με τελικό αποδέκτη το οργανωμένο κίνημα, η Ελληνική Αστυνομία θα προμηθευτεί τον ερχόμενο Ιούνη τις πρώτες 1.000 φορητές συσκευές αναγνώρισης προσώπων, μέσω του προγράμματος «ανάπτυξης και προμήθειας συστημάτων έξυπνης αστυνόμευσης», που συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβρη του 2017 και στη θητεία της ολοκληρώθηκε το βασικό σκέλος του διαγωνισμού. Η υπογραφή της συμφωνίας με την εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο ανακοινώθηκε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2019 και την υλοποίησή της ανέλαβε η νέα κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι συσκευές θα μοιάζουν με smartphones και θα επιτρέπουν την ταυτοποίηση πολιτών με τη χρήση λογισμικού αναγνώρισης προσώπου και λήψης δακτυλικού αποτυπώματος. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της αστυνομίας σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, σκοπός του προγράμματος είναι «η εξακρίβωση προσώπων, οχημάτων και αντικειμένων σε πραγματικό χρόνο, ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια των αστυνομικών, να μειωθεί η άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών και να εξοικονομήσουμε ανθρώπινους και υλικούς πόρους και χρόνο εργασίας». Υπάρχει μάλιστα η πρόβλεψη για πολλαπλάσιες προμήθειες (10.000) και γενικευμένη χρήση των συγκεκριμένων συσκευών, ενώ από το πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα και για κατάρτιση λιστών παρακολούθησης (watchlist) βάσει κριτηρίων.

* * *

Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία που ενσωματώνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και η διασύνδεσή του με τις γιγαντιαίες βάσεις δεδομένων κρατικών, ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών «ασφάλειας» απογειώνουν τις δυνατότητες παρακολούθησης και φακελώματος του λαού «για κάθε χρήση», όπως δείχνει άλλωστε και η εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό. Ανάμεσα στις 20 βάσεις δεδομένων, με τις οποίες θα «επικοινωνεί» η πλατφόρμα της ΕΛ.ΑΣ., βρίσκονται αυτές της Europol, της Interpol, ακόμα και του FBI, με τις οποίες βέβαια θα ανταλλάσσονται δεδομένα και θα «εμπλουτίζεται» το καταχωρημένο υλικό, αφού η συγκεκριμένη εφαρμογή αξιολογεί βιομετρικά στοιχεία (μέσω σάρωσης), πινακίδες οδήγησης, αριθμούς πινακίδων κι έγγραφα «για γρήγορη και ασφαλή αναζήτηση, εύρεση και ταυτοποίηση οχημάτων, προσώπων και αντικειμένων».

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της Κομισιόν, ένας από τους κεντρικούς στόχους του προγράμματος «Εξυπνης Αστυνόμευσης» της ΕΛ.ΑΣ., σε συνδυασμό και με άλλες μεθόδους φακελώματος και παρακολούθησης, όπως είναι οι καταγραφές από κάμερες σε δημόσιους χώρους, είναι η ενίσχυση της «προληπτικής αστυνόμευσης», δηλαδή της «προληπτικής ενοχοποίησης» του καθενός που μπορεί να υποστεί κάποιον τυχαίο (;) έλεγχο της αστυνομίας. Αλλωστε, τον τελευταίο καιρό, η λεγόμενη «προληπτική αστυνόμευση» έχει ενισχύσει το ρόλο της στην καταστολή και αποτελεί άλλοθι για προσαγωγές στο σωρό, παράνομες κρατήσεις και άσκηση τρομοκρατίας από την πλευρά του κράτους.

* * *

Η χώρα μας είναι μια από τις πρώτες που θα εφαρμόσουν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων στους αστυνομικούς ελέγχους. Ανάλογο λογισμικό αξιοποιείται ήδη σε χώρες όπως η Γερμανία και η Πορτογαλία, σε επιβατικούς σταθμούς τρένων, αεροδρόμια κ.λπ., ενώ η ευρύτερη αξιοποίησή της στην παρακολούθηση και την καταστολή του λαού βρίσκεται στις προτεραιότητες της ΕΕ. Αλλωστε, η χρηματοδότηση αντίστοιχων προγραμμάτων με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια, γίνεται με σκοπό και την ανάπτυξη τεχνολογίας και λογισμικού παρακολούθησης από ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να μειωθεί η «εξάρτηση» της ΕΕ στον τομέα της «ασφάλειας» και της παρακολούθησης από την τεχνογνωσία ανταγωνιστικών υπηρεσιών και εταιρειών.

Αν κάτι επιβεβαιώνεται και απ' αυτήν την εξέλιξη είναι ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα και στην ΕΕ πάει χέρι χέρι με την ένταση της καταστολής και την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης και φακελώματος του λαού, ενσωματώνοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε λογισμικό αναγνώρισης, αποθήκευσης και διασταύρωσης δεδομένων. Διαμορφώνεται έτσι ένα πυκνό πλέγμα «εργαλείων» καταστολής, για το οποίο κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν τον αφορά, ή ότι αισθάνεται ασφαλής. Πόσο μάλλον που η «πόλωση των κοινωνιών» και η «ανάπτυξη πολυπληθών κινημάτων διαμαρτυρίας και διεκδίκησης δικαιωμάτων» συγκαταλέγονται από το κράτος και τις δυνάμεις καταστολής ανάμεσα στις «μεγαλύτερες προκλήσεις για την ασφάλεια τον 21ο αιώνα», σύμφωνα με τη «Λευκή Βίβλο» που παρουσίασε πριν από λίγες μέρες ο αρμόδιος υπουργός.


Δ. Μ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου