Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Χτισμένη στα πρότυπα και τις στοχεύσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

 

ΓΕΣ

Χτισμένη στα πρότυπα ΝΑΤΟ είναι η νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), η συγκρότηση της οποίας επισημοποιήθηκε στο ΚΥΣΕΑ την προηγούμενη βδομάδα, μετά από σχεδιασμούς και συνεννοήσεις πολλών μηνών, πάνω και σε αντίστοιχα βήματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, και επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, η ΔΕΠ εμφανίζεται ως ένας νέος «Κλάδος» των Ειδικών Δυνάμεων (ΕΔ), που περιλαμβάνει τις ΕΔ όλων των Κλάδων και υπάγεται απευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Οι Κλάδοι διατηρούν τις δικές τους Ειδικές Δυνάμεις ως προς την εκπαίδευσή τους και κάποιες αποστολές τους, αλλά ως προς το επιχειρησιακό σκέλος και τη δράση τους αυτές μπαίνουν πλέον υπό τις εντολές του ΓΕΕΘΑ, μια απόφαση που προκαλεί επιπλέον ερωτήματα και ανησυχία.

Στη ΔΕΠ υπάγονται δύο σχηματισμοί επιπέδου μεραρχίας: 1) Μια μεραρχία των Ειδικών Δυνάμεων με το σύνολο των δυνάμεων καταδρομών - αλεξιπτωτιστών και πεζοναυτών. 2) Συγκροτείται η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ), στην οποία θα ενσωματωθεί η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (που παύει να υφίσταται), καθώς επίσης το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) και η Μονάδα Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΥΕΕ). Επιπλέον, συγκροτείται Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ), όπου θα υπάγονται τα παλαιότερα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς τύπου «Σινούκ» (CH-47D) αλλά και τα 4 γαλλικά NH-90. Οι χειριστές των ελικοπτέρων θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, ακριβώς για τη διεξαγωγή αποστολών ειδικών συνθηκών και απαιτήσεων, σε διείσδυση κ.λπ. Η έδρα της ΜΑΕΕ θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Αεροπορίας Στρατού στην Πάχη Μεγάρων, όπου εργασίες για τις νέες εγκαταστάσεις είναι ήδη σε εξέλιξη. Στη ΔΕΠ θα υπάγεται, εξάλλου, το 865 Τάγμα Εναέριου Ανεφοδιασμού (865 ΤΕΝΕΦ), που είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση, συσκευασία όλων των αλεξιπτώτων, συσκευασία και ρίψη όλων των φόρτων και άλλων ογκωδών αντικειμένων.

Οπως αναφέρεται αρμοδίως, η ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ θα μετεξελιχθεί ουσιαστικά σε Στρατηγείο Ειδικών Επιχειρήσεων, ανάλογο του Αρχηγείου Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NSHQ, βλέπε παρακάτω).

Με «αποστολή» τα επικίνδυνα ευρωατλαντικά προτάγματα

Τονίζεται, επίσης, σε άλλο ένα στοιχείο της διασύνδεσης του όλου εγχειρήματος με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, ότι «γίνονται προσπάθειες» για προμήθεια σύγχρονων υλικών και μέσων που αναβαθμίζουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα των εν λόγω μονάδων της ΔΕΠ, σε στενό συντονισμό με τους Αμερικανούς, που μόνο προς το συμφέρον τους βλέπουν αυτές τις κινήσεις. Π.χ. με τη «συνδρομή» του λεγόμενου Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, παραλήφθηκε υλικό για τις επικοινωνίες ανάμεσα στα στελέχη της ΔΕΠ. Επιπροσθέτως, έχουν διατεθεί κονδύλια για την αγορά νέων υλικών (κράνη, διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης, εξαρτύσεις μάχης, τυφέκια). Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες για την αγορά σκαφών και οχημάτων ειδικών επιχειρήσεων.

Εργασίες βελτίωσης γίνονται και σε υποδομές, π.χ. στο Πεδίο Βολής Κανδηλίου Μεγάρων, το οποίο περιλαμβάνει πεδίο βολής ελαττωμένης απόστασης, πεδίο καταστροφών σε αστικό περιβάλλον, πεδίο εκκαθάρισης οικοδομικού συγκροτήματος και πεδίο συμπλέγματος σηράγγων ανοικτού τύπου, παράμετροι όλες που «κουμπώνουν» για επιχειρήσεις σε πόλεις. Αλλος ένας τομέας εκπαίδευσης που «κουμπώνει» ακριβώς πάνω στα ΝΑΤΟικά πρότυπα και απαιτήσεις, προϊδεάζοντας επί της ουσίας για αξιοποίηση αυτών των στρατιωτικών δυνάμεων «διά πάσα χρήση», ακόμα και επιχειρήσεις «εσωτερικής ασφάλειας».

Αλλωστε, όπως τονίζουν σχετικά μια σειρά από αρμόδιες πηγές, αυτή η αναδιάρθρωση των Ειδικών Δυνάμεων της χώρας γίνεται ακριβώς πάνω στα πρότυπα στα οποία έχουν μετασχηματιστεί οι Ειδικές Δυνάμεις κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, προσαρμοσμένα βέβαια στα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και άλλα δεδομένα του ελληνικού χώρου, του Αιγαίου αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάληψη ακόμα πιο ενεργού ρόλου Ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην περιοχή, αναζητώντας τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης και κάποια μερίδια από την καπιταλιστική λεία της εν λόγω ζώνης, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτή η εμπλοκή για το λαό.

Εξ ου και στα άμεσα σχέδιά τους είναι η περαιτέρω ενίσχυση του «αβύθιστου αεροπλανοφόρου» για το ΝΑΤΟ, της Κρήτης, με σύσταση εκεί αερομεταφερόμενης δύναμης Ειδικών Επιχειρήσεων, εφοδιασμένης με μεταγωγικά όπως και επιθετικά ελικόπτερα, με έδρα το Ηράκλειο, για άμεση ανάπτυξή της όπου απαιτήσουν οι «συμμαχικές» ανάγκες.

ΝΑΤΟική «αιχμή του δόρατος» με το βλέμμα στην όξυνση των ανταγωνισμών

Διόλου τυχαία, η μετεξέλιξη, η αναδιάρθρωση αυτών των δυνάμεων ιεραρχείται ψηλά στις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια, όσο οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους γίνονται πιο σύνθετες και απαιτητικές.

Χαρακτηριστικά, ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, το Νοέμβρη του 2006, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να αναπτύξουν τις ικανότητές του για ειδικές επιχειρήσεις. Συμφωνήθηκε τότε η Πρωτοβουλία Μετασχηματισμού Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NATO Special Operations Forces Transformation Initiative - NSTI) ως το μέσο με το οποίο οι «Σύμμαχοι» θα βελτίωναν αυτές τις δυνατότητες. Τυπικά, το NSTI εστίαζε στο βαθμό στον οποίο το ΝΑΤΟ χρειάζεται «ισχυρές δυνατότητες ειδικών επιχειρήσεων παρόμοιες με τις δυνατότητες των ΗΠΑ για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές». «Επειδή οι απειλές στο περιβάλλον μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 είναι σε μεγάλο βαθμό μη συμβατικές, το ΝΑΤΟ πρέπει να αναπτύξει μια ικανότητα που μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές», αναφερόταν σχετικά.

«Η ανάγκη αντιμετώπισης των αντισυμβατικών αντιπάλων είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς το πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ επεκτείνεται σε περιοχές μακριά από τον παραδοσιακό γεωπολιτικό του χώρο», τονιζόταν ήδη από τότε, στην κατεύθυνση του «Παγκόσμιου ΝΑΤΟ», που απλώνει τα πλοκάμια του σε μια σειρά από ζώνες ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, από τη Βόρεια Αφρική έως τον Ινδο-Ειρηνικό. Το NSTI κατέληγε ότι ο στόχος για ενίσχυση των δυνατοτήτων ειδικών επιχειρήσεων της Συμμαχίας «είναι καλά θεμελιωμένος και πρέπει να χρηματοδοτηθεί καταλλήλως, όπως και να υποστηριχθεί από κατάλληλες ρυθμίσεις σε επίπεδο διοίκησης». Ο,τι γίνεται τώρα εδώ και με τη ΔΕΠ, με βήματα να έχουν γίνει φυσικά στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και τα προηγούμενα χρόνια.

Σε επίπεδο ΝΑΤΟ ακολούθησε, άλλωστε, η ίδρυση του προαναφερόμενου Αρχηγείου Ειδικών Επιχειρήσεων (NATO Special Operations Headquarters - NSHQ), ως «το πρωταρχικό σημείο ανάπτυξης, συντονισμού και κατεύθυνσης για όλες τις δραστηριότητες Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ». Εδρεύει στην Ανώτατη Διοίκηση Μετασχηματισμού των Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (Supreme Headquarters Allied Powers Europe - SHAPE) στην πόλη Μονς του Βελγίου, με στόχο να παρέχει «στρατηγικές συμβουλές» για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces - SOF) και τις ικανότητές τους, τις «εφαρμοστέες στα βασικά καθήκοντα της Συμμαχίας για τη συλλογική άμυνα, τη διαχείριση κρίσεων και την συνεργατική ασφάλεια», όπως σημειώνεται στα σχετικά ΝΑΤΟικά κείμενα.

Αλλωστε, στην αποστολή του NSHQ είναι να «παρέχει στρατηγικές συμβουλές SOF, να συγχρονίζει τις δραστηριότητες Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και να επιτρέπει την ανάπτυξη σχετικών δυνατοτήτων SOF, προκειμένου να αποτρέψει πιθανές απειλές από ανταγωνιστικά κράτη και τρομοκρατικές απειλές και να υπερασπιστεί τη Συμμαχία».

Μάλιστα, στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία, το Σεπτέμβρη του 2014, οι αρμόδιοι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Στοιχείο Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του NSHQ - «ο πυρήνας του NSHQ», όπως έλεγαν τότε χαρακτηριστικά - μπήκε σε κατάσταση «πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας», υπό τον ίδιο τον SACEUR (Αμερικανός ανώτατος αξιωματικός, ο ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Ευρώπη, ταυτόχρονα και ο διοικητής των αμερικανικών Δυνάμεων που επιχειρούν στην Ευρώπη).

Επίσης, το NSHQ χαρακτηρίζεται στα σχετικά κείμενα και «πυλώνας» του ΝΑΤΟικού σχεδίου Connected Forces Initiative (CFI) που στόχο έχει την ανάπτυξη της διασύνδεσης και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των «συμμαχικών» δυνάμεων, «να διασφαλίσει ότι οι Σύμμαχοι και οι εταίροι θα διατηρήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία από την εμπειρία της συνεργασίας τους κατά τη διάρκεια πολυεθνικών αναπτύξεων, όπως στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στο Κέρας της Αφρικής και τα Βαλκάνια», σημεία και τα τέσσερα όπου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αναπτύχθηκαν στοιχεία και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος, η αναδιάρθρωση τόσο των ΝΑΤΟικών όσο και των ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «κουμπώνει» πάνω στην εκπλήρωση του πιο πρόσφατου ΝΑΤΟικού στόχου, στο πεδίο των επιχειρήσεων, για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Τέσσερα Τριαντάρια» («Four Thirties»), να έχουν δηλαδή 30 τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες και 30 πολεμικά πλοία πρώτης γραμμής έτοιμα εντός 30 ημερών ή λιγότερο.

Πυρήνας αυτής της Δύναμης είναι η αποκαλούμενη, σε πρώτη φάση, VJTF (Very High Readiness Joint Task Force, Διακλαδική Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ). Η «αιχμή του δόρατος» («Spearhead Force») των δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας, όπως την διαφήμιζε ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έτοιμη να αναπτυχθεί οπουδήποτε εντός 3, το πολύ 5 ημερών, η απόφαση για τη σύσταση της οποίας πάρθηκε επίσης στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία το 2014, ως απάντηση - υποτίθεται - στη Ρωσία για τα γεγονότα, τότε, στην Κριμαία και την «αναταραχή» στη Μέση Ανατολή.

Θυμίζουμε πως φέτος, από 1/1/2021 και για ένα χρόνο, αυτόν το ρόλο VJTF, έχει αναλάβει για λογαριασμό του ΝΑΤΟ - υπό τον τίτλο Rapid Reaction Force (RRF) - το Γ' Σώμα Στρατού του Τουρκικού Στρατού Ξηράς, με πυρήνα της την 66η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία τους, δύναμης 4.200 ατόμων. Με στελέχη και από άλλες 11 χώρες της λυκοσυμμαχίας (Αλβανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Βρετανία και ΗΠΑ), η συνολική δύναμη φτάνει τα 6.400 άτομα.


Θ. Μπ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου