Τις αντιδραστικές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά συστήματα με στόχο τα Ταμεία να αποκτήσουν ανταποδοτικό και κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα και με εργαλείο τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις καταδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.
Πρόκειται για ενιαία επίθεση της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, τη μετατροπή της σε ατομική υπόθεση, σε «επένδυση» και «χρηματοοικονομικό προϊόν» με στόχο την εξασφάλιση εγγυημένων κερδών στους ιδιωτικούς ομίλους που λυμαίνονται την Ασφάλιση. Είναι ενδεικτικό ότι οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πληρώνουν στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν θα ξέρουν αν και πότε θα πάρουν επικουρική σύνταξη και ποιο θα είναι το ύψος της.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεση και στα κοινωνικά ασφαλιστικά δικαιώματα, μετά το χτύπημα του 8ωρου, με το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση, στρώνοντας το δρόμο για τζογάρισμα των επικουρικών συντάξεων σε «επενδυτικά προϊόντα μικρού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου». Πρόκειται για εφαρμογή του αντιλαϊκού Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΕΕ και της «Αρχής 15»1 με βάση τα οποία καταργείται η κρατική υποχρέωση και ευθύνη για κατοχύρωση των συνταξιοδοτικών παροχών, οι οποίες πλέον εξατομικεύονται και εμπορευματοποιούνται.
Πρόκειται για συνέχεια και συμπλήρωμα του αντιδραστικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, για διαχωρισμό των συντάξεων σε «εθνική» ύψους 384 ευρώ και ανταποδοτική, καθώς από τον Ιανουάριο του 2022 με τον «ατομικό κουμπαρά» οι ανταποδοτικές εισφορές των εργαζομένων θα μετατρέπονται σε κεφάλαιο για επενδύσεις και το ύψος της σύνταξης θα καθορίζεται από τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» του Ταμείου.
Η επίκληση από την κυβέρνηση της ΝΔ παραδειγμάτων από χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Δανία, Σουηδία κ.ά.) όπου ήδη εφαρμόζονται αυτές οι κατευθύνσεις, επιχειρώντας να πείσει τους εργαζόμενους ότι θα παίρνουν μεγαλύτερες συντάξεις, διαψεύδεται από τα ίδια τα στοιχεία που δίνουν οι επίσημες υπηρεσίες των ανωτέρω χωρών, όπου το τζογάρισμα των επικουρικών συντάξεων σε ιδιωτικούς ομίλους οδήγησε σε απώλειες στο εισόδημά τους, γενίκευσε τις συντάξεις πείνας, την εργασία των συνταξιούχων για συμπλήρωμα του εισοδήματός τους.
Στην ουσία, με την εφαρμογή στην Ελλάδα της Οδηγίας για το Ευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν, το δικαίωμα στη σύνταξη μετατρέπεται από συλλογικό κοινωνικό δικαίωμα σε ατομικό και αποτελεί εκκίνηση μιας νέας κούρσας κερδών δισεκατομμυρίων ευρώ για τους ασφαλιστικούς ομίλους, με την αξία των εισφορών των νέων ασφαλισμένων, που θα βάλουν στο χέρι τα επόμενα χρόνια, να ξεπερνάει τα 75 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ, προβλέπεται αναβαθμισμένος ρόλος για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές με Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, στο πλαίσιο γενίκευσης της εμπορευματοποίησης της Υγείας και περικοπών κρατικών δαπανών.
Από τις ίδιες τις εξελίξεις αναδεικνύεται η αναγκαιότητα του αιτήματος για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας. Για πλήρη κρατική εγγύηση συντάξεων που να εξασφαλίζουν εισόδημα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού, τουλάχιστον 600 ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ έθεσαν τα εξής ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο γεγονός ότι αποδεδειγμένα2,3,4 η εφαρμογή κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων, που η ίδια προωθεί:
- Οδηγεί σε μεγάλες απώλειες στο εισόδημα των συνταξιούχων, οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να δουν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται, ενισχύουν τα αδιέξοδα των συνταξιούχων που με απάνθρωπο τρόπο εξαναγκάζονται ολοένα και περισσότεροι να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματά τους;
- Αποτελεί νέα προκλητική στήριξη επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο που σηματοδοτεί τεράστιες αρνητικές συνέπειες και απώλειες για τους εργαζόμενους;
Παραπομπές:
1. «Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί έχουν δικαίωμα σε σύνταξη ανάλογη προς τις συνεισφορές τους».
2. (Τα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα είναι) «ευπαθή σε χρηματοπιστωτικές κρίσεις και περιόδους ύφεσης» («Λευκή Βίβλος» της ΕΕ για τις συντάξεις).
3. (Τα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα) «οδηγούν σε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τους μελλοντικούς συνταξιούχους» (Έκθεση ΟΟΣΑ 2019).
4. «Η COVID-19, το λοκντάουν και η σχετική οικονομική ύφεση έχουν πολλές επιπτώσεις στις αποταμιεύσεις συνταξιοδότησης, τα συστήματα αποταμίευσης συνταξιοδότησης... θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερα εισοδήματα κατά τη συνταξιοδότηση» (Έκθεση του ΟΟΣΑ για τις συντάξεις 2020).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου