Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

«Δώστε λεφτά για την Υγεία, γιατρούς και εξοπλισμό στα νοσοκομεία!»

 

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ - ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Απαίτηση για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας σε χώρους δουλειάς, συγκοινωνίες, σχολεία και πανεπιστήμια

 

Με μια μαζική και δυναμική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας χτες το απόγευμα, δεκάδες συνδικάτα της Αττικής απαίτησαν να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού, με αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς. Παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Με το σύνθημα «Δώστε λεφτά για την Υγεία, γιατρούς και εξοπλισμό στα νοσοκομεία», οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, κλιμακώνοντας τις αγωνιστικές παρεμβάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος από τις πρώτες μέρες της πανδημίας. Χαρακτήρισαν «πρόκληση» τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δήθεν έχουμε περισσότερα νοσοκομεία απ' ό,τι χρειαζόμαστε, την ώρα που το δημόσιο σύστημα Υγείας «χτυπάει κόκκινο», με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στον Επισιτισμό - Τουρισμό, στο Φάρμακο, στο Μέταλλο, στις Τηλεπικοινωνίες, στον Πολιτισμό, εμποροϋπάλληλοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, με τα πανό των σωματείων τους, ανέδειξαν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς, κατήγγειλαν την προσπάθειά της να ρίξει το βάρος της ευθύνης για τη διασπορά του ιού στους ίδιους τους εργαζόμενους, να τους ενοχοποιήσει με το απαράδεκτο σύνθημα της «ατομικής ευθύνης».


Ταυτόχρονα προειδοποίησαν πως δεν θα επιτρέψουν καμία περιστολή δικαιωμάτων με πρόσχημα την πανδημία και κατήγγειλαν ότι η κυβερνητική πολιτική στρώνει το έδαφος στην εργοδοσία να ξεσαλώσει ακόμα περισσότερο, να απειλεί με μηνύσεις και απολύσεις, την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση τροφοδοτεί με την πολιτική της τον ανορθολογισμό. Κόντρα σε όλα αυτά απαίτησαν δημόσιο πρόγραμμα δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, με πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και πιέσεις για συγκάλυψη στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού περιέγραψε στην ομιλία της η Αντιγόνη Μαυρομμάτη, μέλος της διοίκησης και ταμίας του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής. Οπως κατήγγειλε, «πιέζουν τους εργαζόμενους στην εστίαση και τα ξενοδοχεία να κάνουν τα στραβά μάτια στη μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων και στην ανυπαρξία μέτρων προστασίας και φυσικά τους καλούν να κάνουν νέες θυσίες για τη διατήρηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, γιατί μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η θέση εργασίας τους. Είναι πολλά τα περιστατικά που ακόμα και μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα, γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης και συνέχισης της λειτουργίας επιχειρήσεων, χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Είναι δεκάδες οι καταγγελίες συναδέλφων από επιχειρήσεις εστίασης και πολυτελή ξενοδοχεία σε όλη την Αττική, για απανωτά κρούσματα COVID σε πελάτες και εργαζόμενους. Είναι δεκάδες και οι περιπτώσεις που η εργοδοσία απαιτεί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με δική τους ευθύνη και προσωπικό τους κόστος, να πραγματοποιούν διαγνωστικούς αυτοελέγχους».

«Η πολυδιαφημισμένη "επανεκκίνηση" του Τουρισμού», υπογράμμισε, «έγινε χωρίς καμία πρόβλεψη για μέτρα μαζικού ελέγχου των επισκεπτών - τουριστών, για αποσυμφόρηση αεροπλάνων και πλοίων που τους μεταφέρουν, ή για συχνούς ελέγχους μέσα στους χώρους δουλειάς, με rapid test και με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους. Προβάλλουν λοιπόν τη χώρα ως έναν ασφαλή προορισμό με σύνθημα "All you need is GREECE" και με οδηγό το μοντέλο της αυτοδιάγνωσης, πετώντας το γνωστό μπαλάκι της ατομικής ευθύνης στον κάθε εργαζόμενο. Την ίδια ώρα όμως αποδεκατίζουν πλήρως το δημόσιο σύστημα Υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία, τον έναν δηλαδή και απαραίτητο όρο για να είναι ένας προορισμός ασφαλής, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους κάθε περιοχής. Είναι πολλά τα παραδείγματα μεγάλων τουριστικών προορισμών, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη αλλά και την Αττική, όπου οι τραγικές ελλείψεις και η υποστελέχωση των νοσοκομείων εκθέτουν σε διαρκή κίνδυνο την υγεία του λαού ακόμα και σε κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον τώρα σε περίοδο πανδημίας και ταυτόχρονα τουριστικής έκρηξης, με τον πληθυσμό να διπλασιάζεται ή και να τριπλασιάζεται».

Κυβέρνηση και εργοδοσία το ρίχνουν ξανά στην «ατομική ευθύνη»

«Ολο αυτό το χρονικό διάστημα μαζί με τα άλλα ταξικά σωματεία, με εργαζόμενους από κάθε χώρο δουλειάς, δώσαμε και δίνουμε τη μάχη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, στους εργασιακούς χώρους, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», για να διασφαλιστεί η επίσπευση του εμβολιασμού, ανέφερε στην ομιλία του ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής.

Ομως, «αντί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει αυτά τα δίκαια αιτήματα του ταξικού κινήματος, να ενισχύσει τη νοσοκομειακή περίθαλψη, να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας, έρχεται πάλι σήμερα με την απαράδεκτη λογική της ατομικής ευθύνης (...) κλείνει το μάτι στην εργοδοσία ότι μπορεί να προχωρήσει ακόμα και στην τρομοκρατία και στις απειλές, ακόμα και σε απολύσεις εργαζομένων με πρόσχημα τον εμβολιασμό».

«Και στον δικό μας κλάδο», πρόσθεσε, «έρχονται μηνύματα για προσπάθεια της εργοδοσίας να μετακυλήσει τις δικές της ευθύνες στους εργαζόμενους. Ολο αυτό το χρονικό διάστημα που διαρκεί η πανδημία, οι εργοδότες θησαύρισαν αξιοποιώντας την ανάγκη του λαού μας για προστασία από την πανδημία, ενώ όλοι εμείς οι εργαζόμενοι εργαστήκαμε σε συνθήκες αυξημένης εντατικοποίησης για να μπορεί ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε συνταξιούχος να έχει πρόσβαση σε ατομικά μέσα προστασίας και άλλα απαραίτητα φάρμακα. Και στον δικό μας κλάδο είχαμε πολλά κρούσματα, παρά το ότι υπάρχει έτσι και αλλιώς αυστηρό πρωτόκολλο λόγω της παραγωγής φαρμάκου».

Αναφέρθηκε ακόμα στις συνέπειες που έχει στους λαούς ο οξυμένος ανταγωνισμός επιχειρηματικών ομίλων και κρατών γύρω από τα εμβόλια.

Απέναντι στις τεράστιες ελλείψεις του ΕΣΥ και τις νέες αντιλαϊκές εξαγγελίες

Ο Γιώργος Φερεντίνος, γιατρός και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμού», μιλώντας στη συγκέντρωση ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ναυαρχίδα του ΕΣΥ, όπως αποκαλούν τον "Ευαγγελισμό", κινδυνεύει να μείνει χωρίς πλήρωμα και ενώ το 4ο κύμα είναι προ των πυλών. Μέχρι τον Απρίλη θα λήξουν οι συμβάσεις πάνω από 1.000 επικουρικών και λοιπών συμβασιούχων συναδέλφων ιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και καθαριστών, ενώ η τεχνική υπηρεσία είναι υπό διάλυση. Το νοσοκομείο είναι χωρίς υδραυλικό και με έναν μόνο ηλεκτρολόγο στις περισσότερες βάρδιες. Σχεδόν κάθε βδομάδα συμβαίνει ένα blackout, λόγω και των πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων και έως τώρα σαν από θαύμα δεν κινδύνεψε σοβαρά κάποιος ασθενής, κάτω βέβαια από την έγκαιρη παρέμβαση του προσωπικού που έτρεχαν να συνδέσουν τους ασθενείς στις ΜΕΘ στις γεννήτριες».

Κι όλα αυτά, ενώ το ήδη υπάρχον και εξαντλημένο προσωπικό συνεχίζει να δίνει τη μάχη σε τρία μέτωπα: Πανδημία, χρόνιες παθήσεις, εμβολιαστικό πρόγραμμα.

«Η μείωση της χρηματοδότησης κατά 572 εκατ. ευρώ εν μέσω πανδημίας είναι ενδεικτική τού πώς βλέπει η κυβέρνηση την ενίσχυση του ΕΣΥ», υπογράμμισε. «Μέχρι τον Απρίλη αναμένεται να απολυθούν 16.000 πανελλαδικά συμβασιούχοι υγειονομικοί συνάδελφοι και μαζί τους απολύεται από το ΕΣΥ και η εμπειρία 17 μηνών στη διαχείριση μιας πανδημίας. Οι εξαγγελίες για συγχώνευση νοσηλευτικών ιδρυμάτων με μόνο και αντιεπιστημονικό κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση, η λειτουργία των νοσοκομείων σαν αυτοτελών "επικερδών" επιχειρήσεων και η σύνδεση με τον ιδιωτικό τομέα συνθέτουν την εικόνα του νέου ΕΣΥ που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός».

Ταυτόχρονα, κατήγγειλε ότι με διάφορους τρόπους «πληθαίνουν τα περιστατικά τρομοκράτησης των αγωνιστών υγειονομικών που με τον αγώνα τους αναδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, του υπουργείου και των διοικήσεων των νοσοκομείων κατά τη διαχείριση της πανδημίας».

Ανέδειξε εξάλλου την προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να τσουβαλιάσει κάθε δίκαιη λαϊκή διεκδίκηση για την Υγεία με το κίνημα των «αρνητών» της πανδημίας και των εμβολίων, όταν στην πραγματικότητα η ίδια η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας είναι η βάση όπου υπονομεύεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού και τροφοδοτείται ο ανορθολογισμός.

  • Στο τέλος της κινητοποίησης, εκ μέρους Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ απευθύνθηκε κάλεσμα συμμετοχής στο αυριανό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου