Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Εντείνεται η συζήτηση για «ενδημικό καθεστώς», εν μέσω ρεκόρ κρουσμάτων και νοσηλειών

 

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


 

Με επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις δεν οδηγούμαστε στο τέλος της πανδημίας, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

 
Την ώρα που η παραλλαγή «Ομικρον» εκτοξεύει τα κρούσματα και τις νοσηλείες σε επίπεδα ρεκόρ σε όλο τον κόσμο και η μεγάλη εξάπλωση ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, «πυκνώνουν» οι συζητήσεις - αντί για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας - η COVID-19 να αντιμετωπίζεται ως ενδημική νόσος, όπως η γρίπη.

Με κριτήριο πάντα τη λογική «κόστους - οφέλους» για τα καπιταλιστικά κέρδη, μια σειρά κυβερνήσεις, όπως στην Ισπανία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην καταγράφονται όλα τα κρούσματα, να μη γίνονται «τόσα πολλά» τεστ κ.λπ. Στη Βρετανία και τις ΗΠΑ αξιωματούχοι και επιστήμονες ήδη κάνουν λόγο για «μεταβατική φάση» προς ένα «ενδημικό καθεστώς». Παράλληλα προτάσσεται ως μοναδικό όπλο ο εμβολιασμός και οι επαναλαμβανόμενες δόσεις.

Η καταπολέμηση της πανδημίας με επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις δεν αποτελεί βιώσιμη στρατηγική, ανακοίνωσε χτες επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ζητώντας να επικαιροποιηθούν τα εμβόλια για να αντιμετωπίζουν καλύτερα την «Ομικρον» και άλλες μελλοντικές παραλλαγές. Στην ανακοίνωσή τους οι αρμόδιοι για τα εμβόλια κρίνουν ότι «είναι αναγκαία και πρέπει να αναπτυχθούν» κατάλληλα σκευάσματα τα οποία θα προλαμβάνουν τη μετάδοση και τη μόλυνση, αλλά και θα προστατεύουν από τις σοβαρότερες μορφές της ασθένειας και τον θάνατο.

«Τα εμβόλια για την COVID-19 πρέπει να προκαλούν ευρεία, ισχυρή και μακράς διαρκείας ανοσοαπόκριση» και ένα νέο εμβόλιο θα μπορούσε να είναι «πολυδύναμο», σχεδιασμένο ώστε να στοχεύει πολλές παραλλαγές ταυτόχρονα, αναφέρουν.

Ορισμένες εταιρείες, όπως οι «Pfizer» και «Moderna», εξετάζουν ήδη την πιθανότητα παραγωγής εμβολίων ειδικά σχεδιασμένων για την παραλλαγή «Ομικρον».

Αμφιβολίες για την ανάγκη χορήγησης τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό εξέφρασε ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), σημειώνοντας ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα προτού γίνει σχετική σύσταση.

«Δεν μπορούμε να χορηγούμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις κάθε 3-4 μήνες», δήλωσε ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολίων του ΕΜΑ, Μ. Καβαλέρι.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τα εμβόλια κατά της COVID-19 παραμένουν αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσησης και νοσηλείας από την παραλλαγή «Ομικρον», ωστόσο χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για τον αντίκτυπό της στα εγκεκριμένα εμβόλια, ανακοίνωσε ο Οργανισμός.

Ρεκόρ κρουσμάτων και νοσηλειών

Ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφεται καθημερινά σε μια σειρά χώρες, π.χ. στη Γερμανία (πάνω από 80.000 μέσα σε ένα 24ωρο), στην Αυστρία κ.λπ.

Στις ΗΠΑ, έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία των εμβολίων καταγράφεται ρεκόρ σε κρούσματα και νοσηλείες ασθενών με COVID-19, ενώ καθημερινά χάνουν τη ζωή τους περίπου 1.200 άνθρωποι κατά μέσο όρο.

Αυτήν την περίοδο στις ΗΠΑ νοσηλεύονται σχεδόν 146.000 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Από αυτούς σχεδόν 24.000 βρίσκονται σε ΜΕΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε προχτές το υπουργείο Υγείας.

Από τα τέλη Δεκέμβρη καταγράφονται στη χώρα αριθμοί ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, ξεπερνώντας ακόμα και το 1 εκατ., ενώ κατά μέσο όρο περίπου 18.500 ασθενείς με COVID διακομίζονται καθημερινά στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Το ζήτημα ότι η πανδημία δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς, αλλά και ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον ιό να κυριαρχεί στις ζωές μας για πολύ καιρό ακόμη», επανέφερε ο επικεφαλής επιδημιολόγος και σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, Αντ. Φάουτσι, ζητώντας «αλλαγή στρατηγικής».

Οι ΗΠΑ τελικά θα εισέλθουν σε μια νέα φάση «στην οποία θα υπάρχει αρκετή προστασία στην κοινότητα, αρκετά διαθέσιμα φάρμακα ώστε, όταν κάποιος μολύνεται και ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, να είναι εύκολο να λάβει θεραπεία». «Οταν φτάσουμε εκεί, αυτή θα είναι η μετάβαση, και ενδέχεται να είμαστε στα πρόθυρα τώρα», είπε ο Φάουτσι, την ώρα που παραμένει η ουσιαστικά πλήρης ανυπαρξία δημόσιας και δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα σε βάρος του αμερικανικού λαού.

«Φόρος Υγείας» και περικοπή του επιδόματος ανεργίας για ανεμβολίαστους!

Στο μεταξύ, στον Καναδά, επιχειρώντας να συσκοτίσουν τις χρόνιες τεράστιες ελλείψεις του συστήματος Υγείας, οι αρχές εξετάζουν την επιβολή «φόρου Υγείας» και περικοπή του επιδόματος ανεργίας στους ανεμβολίαστους!

Το σύστημα Υγείας της χώρας έχει αποδεκατιστεί τις τελευταίες δεκαετίες και πιέζεται από την αύξηση των κρουσμάτων, της τάξης των 17.000 τη μέρα.

Ο πρωθυπουργός της επαρχίας Κεμπέκ, Φρ. Λεγκό, ανέφερε ότι το 10% των κατοίκων που είναι ανεμβολίαστοι αποτελεί βάρος για το σύστημα Υγείας, καταλαμβάνοντας το 50% των ΜΕΘ, όπου νοσηλεύονται 255 ασθενείς. Δεν είπε κουβέντα βέβαια για την τεράστια ανεπάρκεια σε ΜΕΘ (το Κεμπέκ έχει πληθυσμό 8 εκατ.) και τις διαχρονικές ελλείψεις υγειονομικών στα νοσοκομεία.

Ετσι, η κυβέρνηση του Κεμπέκ εξετάζει ένα ειδικό «τέλος υγείας» για τους ανεμβολίαστους, το οποίο σχεδιάζει να είναι «υψηλό», επικαλούμενη ότι το 10% των ανεμβολίαστων προκαλεί «οικονομικό βάρος για όλους» τους κατοίκους της επαρχίας...

Σαν ...«κίνητρο» για εμβολιασμό, άλλωστε, οι αρχές του Κεμπέκ ανακοίνωσαν πριν λίγες μέρες ότι θα απαγορευτεί στους ανεμβολίαστους η πρόσβαση σε ορισμένα καταστήματα, όπως αυτά που πωλούν αλκοόλ και κάνναβη!

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά, εξάλλου, μελετά το ενδεχόμενο να στερεί το επίδομα ανεργίας από όσους αρνούνται να εμβολιαστούν!

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου