«Πάντα τις εξαγορές αλλά και το κυνήγι του ανταγωνισμού ανάμεσα στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματα τους», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους για την εξαγορά SYNKA - ΜΑΣΟΥΤΗΣ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.
Αναλυτικά αναφέρουν τα εξής:
«Ακόμα δεν στέγνωσε το μελάνι των πολυδιαφημισμένων υπογραφών για την εξαγορά SYNKA – ΜΑΣΟΥΤΗΣ, και δυστυχώς όλες οι προειδοποιήσεις και οι ανησυχίες μας, παίρνουν σάρκα και οστά. Μετά τις εξελίξεις με την εφαρμογή πλευρών του Νόμου Χατζηδάκη στα SYNKA, με κατάργηση των διαλλειμάτων και επέκταση τους στο ωράριο, ζητήματα που έβγαλε στην επιφάνεια το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, έρχεται μια ακόμα εξέλιξη που δείχνει τις διαθέσεις της εργοδοσίας και επιβεβαιώνει όλες τις ανησυχίες μας.
Συγκεκριμένα η εταιρία προχώρησε σε απόλυση 13 συναδέλφων μας στον Ασπρόπυργο και κλείσιμο της αποθήκης ενώ εργαζόμενοι καταγγέλλουν και παρόμοιους σχεδιασμούς στην Κέρκυρα και αλλού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η εργοδοσία προχωρά μαζικά σε χορήγηση αδειών στο προσωπικό των αποθηκών της αποθήκης στην Κέρκυρα, πράγμα που ουδέποτε έχει γίνει τέτοια εποχή, όπως καταγγέλλουν συνάδελφοι στον Κερκυραϊκό Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στην ίδια μοίρα αβεβαιότητας και ανασφάλειας βρίσκονται οι δεκάδες εργαζόμενοι προμηθευτών, που όλα αυτά τα χρόνια προμήθευαν τα καταστήματα της Κέρκυρας, καθώς η νέα εργοδοσία φαίνεται να έχει άλλα σχέδια για τις τροφοδοσίες των καταστημάτων της.
Για την παραπάνω εξέλιξη κανένας δεν ενημέρωσε, ούτε προειδοποίησε το προσωπικό της εταιρίας SYNKA. Αντίθετα, η νέα εργοδοσία μόλις μέχρι και την περασμένη εβδομάδα καθησύχαζε τους συναδέλφους στα καταστήματα της Κέρκυρας, ότι δεν πρόκειται να χάσει κανείς την δουλειά του. Στο ίδιο μήκος κύματος και η εργοδοτική διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων SYNKA στην Κρήτη μαζί με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χανίων! Φαίνεται ότι οι παραπάνω είναι ενταγμένοι σε ένα κοινό σχέδιο με την εργοδοσία, ώστε οι επόμενες εξελίξεις να βρουν απροετοίμαστους τους εργαζόμενους στα SYNKA, να μην "κουνηθεί φύλλο" στην αλλαγή των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην επιχείρηση. Αυτό μας κάνει διπλά ανήσυχους για όσο λέγεται ότι συμφωνήθηκαν.
Πάντα τις εξαγορές αλλά και το κυνήγι του ανταγωνισμού ανάμεσα στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματα τους. Οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα είναι ραγδαίες και ιδιαίτερα όσο προχωράει η συγχώνευση. Τα "καλέσματα" της νέας εργοδοσίας για υπογραφή νέων συμβάσεων στο υπάρχον προσωπικό θα πρέπει να "βρουν τοίχο" από το σύνολο των εργαζομένων. Κανείς συνάδελφος να μην υπογράψει νέα σύμβαση, όποια δικαιολογία και αν προβάλουν!
Για εμάς τους εργαζομένους η μόνη λύση είναι ο μαζικός αγώνας για οργάνωση, διεκδίκηση, αντεπίθεση. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ζωντανές, δημοκρατικές διαδικασίες με την συμμετοχή όλων των συναδέλφων. Δεν είναι λύση αυτή που μας πλασάρουν ότι τα προβλήματα θα λυθούν σε γραφεία, με mail, χέρι-χέρι με την εργοδοσία. Τα διδάγματα από παρόμοιες εξελίξεις σε άλλες εταιρίες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι κέρδισαν μόνο με αγώνες και με το κεφάλι ψηλά. Τέτοια εμπειρία έχουμε και πρόσφατα με τους μεγάλους αγώνες σε e-food, COSCO, Πετρέλαια Καβάλας, Οικοδόμους και ΛΑΡΚΟ. Όπου ακολουθήθηκε η συνταγή της υποχώρησης από τα δικαιώματά μας, της συνδιαλλαγής με την εργοδοσία για το πώς θα "σωθεί" η επιχείρηση, οι μόνοι που έχασαν ήταν οι εργαζόμενοι. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εξαγοράς της εταιρίας Μαρινόπουλος από τον Όμιλο Σκλαβενίτη όπου η υπογραφή της νέας επιχειρησιακής σύμβασης αμέσως μετά την εξαγορά μετέτρεψε μεγάλο μέρος του μισθού των εργαζομένων σε οικειοθελής παροχή της εταιρίας, δίνοντας της το δικαίωμα συμψηφισμού επιδομάτων και παροχών όπως επίσης και τη μονομερή περικοπή τους αυτό χρειαστεί.
Οι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στα Σ/Μ έφαγαν με χρυσά κουτάλια πριν αλλά κυρίως την περίοδο της πανδημίας. Την ίδια ώρα που ο ιός θέριζε τους συναδέλφους μέσα στα καταστήματα και η εντατικοποίηση χτυπούσε κόκκινο από τους εργαζόμενους που ακόμα και σήμερα καλύπτουν 2 και 3 πόστα, οι ίδιοι σημείωναν ρεκόρ πωλήσεων (μόνο στο πρώτο κύμα της πανδημίας τα Σ/Μ κατέγραψαν τζίρο 1,9 δις ευρώ). Σύμμαχοι τους σε αυτό το φαγοπότι είναι και η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που με νόμους και ΠΥΣ έδωσαν όλα τα εργαλεία για το ξεζούμισμα των εργαζομένων (Κυριακάτικη λειτουργία αποθηκών, έκτακτες λειτουργίες καταστημάτων, αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη κ.α).
Γι αυτό και εμείς οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να μείνουμε μόνοι και ανοργάνωτοι εκτεθειμένοι σε μια ατομική διαπραγμάτευση για το πόσα θα χάσουμε. Τώρα όσο ποτέ χρειάζεται η συσπείρωση των εργαζομένων στα κλαδικά Σωματεία τους. Τώρα είναι ανάγκη όλοι οι συνάδελφοι των SYNKA-Μασούτης να παλέψουν για:
-
Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών σχέσεων, καμία απόλυση. Διασφάλιση όσων απορρέουν από το Π.Δ 178/2002
-
Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης, σαφής καθορισμός πόστων.
-
8ωρο, 5ήμερο, 40ωρο, καμία σκέψη για επιβολή 6ήμερης εργασίας.
-
Άμεση πρόσληψη τους αναγκαίου προσωπικού για την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων.
-
Υπογραφή ΕΓΣΣΕ και κλαδικής σύμβαση στο εμπόριο με ουσιαστικές αυξήσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου