Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

«Εξυπνη»... εξοικονόμηση

 

Εκατομμύρια εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη αδυνατούσαν να πληρώσουν τους πανάκριβους λογαριασμούς του ρεύματος ακόμα και πριν από τη λεγόμενη «ενεργειακή κρίση», που ήρθε να «απογειώσει» τα τιμολόγια και την ενεργειακή φτώχεια... Ακόμα περισσότεροι παγώνουν εδώ και χρόνια τον χειμώνα με κλειστά καλοριφέρ και λιώνουν το καλοκαίρι με κλειστά κλιματιστικά, γιατί τα λεφτά δεν φτάνουν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους... Ανθρωποι χάνουν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους κάθε χειμώνα, στη χώρα μας και αλλού, προσπαθώντας να ζεσταθούν όπως - όπως, με αυτοσχέδια μαγκάλια και συσκευές της κακιάς ώρας... Οι λογαριασμοί της Ενέργειας ανεβαίνουν συνεχώς, ενώ οι διάφορες «έκτακτες» επιδοτήσεις όπως ήδη προαναγγέλλεται όλο και θα «στενεύουν» με κριτήρια - κόφτες... Κι ενώ οι λαοί βιώνουν αυτή την τραγική κατάσταση, έρχονται με θράσος η Κομισιόν και οι αστικές κυβερνήσεις της ΕΕ να μιλήσουν για «έξυπνη εξοικονόμηση Ενέργειας» - λες και φταίει η... «σπατάλη» των λαϊκών νοικοκυριών - την ίδια ώρα που μπουκώνουν με νέα «πακέτα διάσωσης» ενεργειακά μονοπώλια και «ενεργοβόρες» βιομηχανίες.

Την... «εξυπνάδα» που επικαλούνται βέβαια την βλέπουμε ήδη στα μέτρα εξειδίκευσης αυτής της «εξοικονόμησης» που ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις: Μειώνουν τη θέρμανση στους χώρους δουλειάς και σε υπηρεσίες, όπως σε Γερμανία και Ιταλία, ακόμα και στους 12 βαθμούς Κελσίου μέσα στο καταχείμωνο. Χαμηλώνουν τους θερμοστάτες σε συγκροτήματα κατοικιών. Στη Γαλλία κλείνουν ήδη πισίνες και άλλους χώρους άθλησης, ενώ προαναγγέλλουν το ενδεχόμενο εκ περιτροπής διακοπών ρεύματος «γειτονιά με γειτονιά». Στην Ελλάδα έφτασαν με τις χτεσινές ανακοινώσεις να συνδέσουν τα κονδύλια σε δημόσιους φορείς, ακόμα και στις Σχολικές Επιτροπές, με τους στόχους μείωσης της κατανάλωσης...


Νύχτα

Σελίδες επί σελίδων αφιερώνονται (ξανά) αυτές τις μέρες στα αστικά ΜΜΕ για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ύστερα από την «εν κρυπτώ» απόπειρα εγκαθίδρυσής της σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ και την αγωνιστική απάντηση των φοιτητικών συλλόγων. Στο διά ταύτα, τα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι είναι στο πλάι της και ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποχωρήσει από τον σχεδιασμό της «ομαλής λειτουργίας των πανεπιστημίων» (λες και είχε η κυβέρνηση καμιά τέτοια πρόθεση...). Ομως, ποια «ομαλή λειτουργία» εννοούν; Εκείνη που περιέγραψε αποκαλυπτικά στα άρθρα του ο νέος νόμος - πλαίσιο: Την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, τη δημιουργία λογής λογής εταιρειών, την προσέλκυση «επενδυτών» που θα παραγγέλνουν έρευνα υψηλού επιπέδου, το «μπάσιμο» επιχειρήσεων ακόμα και στα αμφιθέατρα για να διδάξουν... Θέλουν την «ομαλή λειτουργία» ενός πανεπιστημίου, που την ακίνητη περιουσία του θα την αξιοποιεί για εμπορικούς σκοπούς, προκειμένου να αντλεί πόρους, και όχι βέβαια για να παρέχει δωρεάν στέγαση σε όλους τους φοιτητές, όπως υπάρχει ανάγκη. Αυτό το πανεπιστήμιο θέλουν να λειτουργεί «ομαλά», μακριά από τις διαμαρτυρίες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών, τη συλλογική οργάνωση και πάλη για τις μορφωτικές ανάγκες τους. Γι' αυτό θέλουν και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία μέσα στα ΑΕΙ, κάνοντας επανειλημμένες (αλλά αποτυχημένες) προσπάθειες να την μπάσουν «νύχτα» στα πανεπιστήμια.


Λαγωνικά

Εναν νέο μηχανισμό λανσάρει η κυβέρνηση για να ...ξεσκεπάσει όσες επιχειρήσεις δεν αποδίδουν ΦΠΑ, χρησιμοποιώντας παράνομες ή μη συνδεδεμένες ταμειακές μηχανές. Το ...καινοτόμο «όπλο» ακούει στο όνομα «appodixi» και πρόκειται για μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, με την οποία ο κάτοχος θα «σκανάρει» την απόδειξη για να ελέγξει αν είναι νόμιμη. Αν όχι, θα ενημερώνει την Εφορία (επώνυμα ή ανώνυμα) και στη συνέχεια θα ανταμείβεται από το κράτος με ένα ποσοστό επί του προστίμου που θα επιβάλλεται στον παραβάτη. Το κράτος «στρατολογεί» «κυνηγούς κεφαλών» και τους εξοπλίζει με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, στο όνομα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Το δικαιολογεί μάλιστα με το επιχείρημα ότι «όλοι έχουμε υποχρέωση να περιφρουρούμε τα κρατικά έσοδα», από τα οποία υποχρηματοδοτούνται ακόμα και οι πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, για να ξεκοκαλίζουν οι μεγαλοεπιχειρήσεις προνόμια και χρήμα για τη στήριξη των κερδών τους. Αλήθεια, όμως: Γιατί δεν καταργούν τις αμέτρητες «νόμιμες» φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι; Γιατί χαρίζουν στους μεγαλοκαρχαρίες τα φορολογικά τους χρέη, την ώρα που ξεπατώνουν στο κυνηγητό όποιον χρωστάει ακόμα και μερικές πενταροδεκάρες; Αντί γι' αυτά, βάζουν τον μεροκαματιάρη βιοπαλαιστή, που πληρώνει το 95% των φόρων, να ξετρυπώνει τη φοροδιαφυγή και μάλιστα επ' αμοιβή! Χώρια που το χρηματικό δέλεαρ για να γίνει κανείς «λαγωνικό» του κράτους δεν απέχει πολύ από το να επεκταθεί και σε άλλες αποστολές, αν ευδοκιμήσει η χαφιέδικη εφαρμογή.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου