Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΕ Στο προσκήνιο οι αντιθέσεις για λογαριασμό των ομίλων, στους λαούς ο λογαριασμός των κυρώσεων

 

  Πηγή: Associated Press

 

Ενιαία στάση σχετικά με τις πληρωμές προς την ρωσική Gazprom αναζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και στην Πολωνία έφερε στον «αφρό» τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.

Οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών – μελών της λυκοσυμμαχίας, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση τους θα προσπαθήσουν να αποσαφηνίσουν το μοντέλο που θα ακολουθήσουν για την πληρωμή της ρωσικής εταιρείας, με την ενιαία στάση να μην είναι δεδομένη.

Το επόμενο διάστημα λήγουν οι σχετικές προθεσμίες για την πληρωμή της Gazprom από μια σειρά κράτη της ΕΕ. Πίσω από τις πρώτες δηλώσεις περί «αλληλεγγύης» και «ενιαίας απάντησης της ΕΕ στον ρωσικό εκβιασμό», έρχονται ξανά στο προσκήνιο οι έντονες αντιθέσεις, ανάλογα και με τον βαθμό ενεργειακής εξάρτησης των μονοπωλίων κάθε χώρας από τη Ρωσία.

Η ασάφεια των οδηγιών της Κομισιόν για το θέμα των πληρωμών του ρωσικού φυσικού αερίου, για την οποία υπήρξαν επικρίσεις από αρκετά κράτη – μέλη, έχει την αιτία της, σε μεγάλο βαθμό, σε αυτές τις αντιθέσεις.

Το «Bloomberg» μετέδιδε την περασμένη εβδομάδα ότι η ιταλική ΕΝΙ και η γερμανική εταιρεία εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου UNIPER SE ετοιμάζονται να ανοίξουν λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank JSC, εκτιμώντας πως δεν παραβιάζεται η πολιτική της ΕΕ. Το ίδιο φαίνεται πως έχουν κάνει άλλες οκτώ ευρωπαϊκές εταιρείες. Επιπλέον, οι «Financial Times» ανέφεραν πως οι διανομείς φυσικού αερίου σε ΓερμανίαΑυστρίαΟυγγαρία και Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία.

Ένα άλλο ζήτημα που προκαλεί σοβαρές αντιθέσεις εντός της λυκοσυμμαχίας είναι το ενδεχόμενο της επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Ζ. Κόβατς, επανέλαβε σήμερα ότι η χώρα του εξακολουθεί να είναι αντίθετη στην επιβολή οποιουδήποτε εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο λαό ο λογαριασμός των κυρώσεων

Η κυβέρνηση της ΝΔ ομνύει στις κυρώσεις της ΕΕ προς την Ρωσία, φορτώνοντας (και) με αυτόν τον τρόπο τον λαό με τις συνέπειες από την ελληνική εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση.

Πηγές των ελληνικών ενεργειακών εταιρειών που έχουν συναλλαγές με την ρωσική εταιρεία προμήθειας φυσικού αερίου Gazprom -σύμφωνα με το ΑΠΕ- εκπέμπουν μήνυμα συμμόρφωσης προς το πλαίσιο που θα θέσει η ΕΕ. Επισημαίνουν, ωστόσο, την ανάγκη το πλαίσιο αυτό να αποσαφηνιστεί το συντομότερο και πάντως πριν από το τέλος Μάη, οπότε προγραμματίζονται οι επόμενες πληρωμές προς τη ρωσική εταιρεία.

Από την κυβέρνηση εκτιμούσαν πως μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Μάη, που θα γίνουν οι επόμενες πληρωμές στην Gazprom, θα έχει αποσαφηνιστεί η στάση των κρατών και των εταιρειών της ΕΕ, σε ότι αφορά το ζήτημα του τρόπου πληρωμής της ρωσικής εταιρείας.

Πάντως, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προετοιμάζονται -όπως λένε- για όλα τα ενδεχόμενα, που περιλαμβάνουν και το σενάριο της διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά και την αναμενόμενη (λόγω καιρικών συνθηκών) αύξηση της ζήτησης όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι κινήσεις που εξετάζονται, κινούνται εντός της ευρωενωσιακής στρατηγικής της απελευθέρωσης της αγοράς και της «πράσινης μετάβασης», που είχε εκτινάξει τις τιμές και την ενεργειακή φτώχεια μήνες πριν τον πόλεμο, και έχει την σφραγίδα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Το ρωσικό αέριο αντικαθίσταται σταδιακά από το πανάκριβο LNG. Στη Ρεβυθούσα θα προστεθεί μια νέα πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλη. Αύριο, θα εγκαινιαστεί με παράτες ο νέος τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος συνδέεται με τον σχεδιασμό των ΗΠΑ για την εισαγωγή του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, βάζοντας την χώρα μας και την συγκεκριμένη περιοχή πιο βαθιά στη δύνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Το υγροποιημένο αέριο θα φέρει πολλά κέρδη στους Έλληνες εφοπλιστές που θα το μεταφέρουν (ήδη έχουν κλειστεί συμβόλαια και γίνονται μεγάλες επενδύσεις σε νέα πλοία), όμως, για το λαό θα είναι απλησίαστο.

Ομοίως, το εσπευσμένο άνοιγμα ενός μέρους των λιγνιτικών μονάδων, που είχαν κλείσει για να πριμοδοτηθούν οι «πράσινες» μπίζνες, γίνεται στο πλαίσιο του εμπορίου ρύπων, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και γενικά της ευρωενωσιακής στρατηγικής που αυξάνει τεχνητά την τιμή ενός εγχώριου καυσίμου που θα μπορούσε να είναι φτηνό και να ενισχύσει την ενεργειακή αυτάρκεια. Η τεχνολογία και η επιστήμη μπορούν να λύσουν σε σημαντικό βαθμό και το περιβαλλοντικό πρόβλημα που επικαλούνται οι πολέμιοι του λιγνίτη, ωστόσο, τα χρήματα δίνονται για τις πανάκριβες ΑΠΕ, προκειμένου να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα υπερσσυσωρευμένα κεφάλαια.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και μείωσης των τιμών, για άμεση και πλήρη επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων, για κατάργηση των χρηματιστηρίων Ενέργειας και ρύπων, για απόσυρση από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία είναι σήμερα ακόμη περισσότερο αναγκαίες για τον λαό.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου