Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Μονόπρακτο

 

Και τι δεν σκαρφίζονται εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, στις απέλπιδες προσπάθειες να δείξουν το «ρεύμα» τάχα της ενίσχυσής τους. Την περασμένη Τετάρτη, για παράδειγμα, η ιστοσελίδα της «Αυγής» επέλεξε για την επίσκεψη Τσίπρα στην Καλλιθέα να χρησιμοποιήσει τα λόγια μιας γυναίκας που ισχυρίστηκε ότι «ψηφίζω ΚΚΕ, αλλά θα ψηφίσω εσένα. Θέλω να φύγει η λέρα από πάνω μου. Είμαστε συνταξιούχοι του ΟΓΑ και από εκεί έκοψαν». Ολως ...τυχαίως, πολλά ΣΥΡΙΖΑίικα τρολ του διαδικτύου θυμήθηκαν την ίδια μέρα κάποιον «φίλο» τους («είναι από το χωριό, δεν τον ξέρεις...») που ψήφιζε ΚΚΕ, αλλά τώρα θα το ρίξει ΣΥΡΙΖΑ! Η γελοιότητα σε όλο της το μεγαλείο! Η απελπισία τούς οδηγεί σε ...σκηνοθετικά ναυάγια. Ο,τι και αν κάνουν, όμως, όσες φορές κι αν γυρίσουν την ίδια σκηνή, δεν πρόκειται να ανακόψουν συμπόρευση όλο και περισσότερων λαϊκών ανθρώπων με το ΚΚΕ, ακόμα κι αν έκαναν διαφορετικές επιλογές σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Γιατί πλέον υπάρχει συσσωρευμένη πείρα ...ότι κομμάτι της «λέρας» είναι κι ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν αλλάζει. Στις συντάξεις, για παράδειγμα, υιοθέτησε τους προηγούμενους νόμους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και επέκτεινε το τσεκούρωμα των συνταξιούχων. Ειδικά στον ΟΓΑ, με την περίφημη «εξομοίωση», τριπλασιάστηκαν οι εισφορές των ασφαλισμένων και μειώθηκαν οι συντάξεις, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία στα 320 ευρώ. Αλλά και ως αξιωματική αντιπολίτευση, μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ, απέρριψαν ασυζητητί τροπολογία του ΚΚΕ που προέβλεπε ρυθμίσεις για τα χρέη ατομικής ασφάλισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών και των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ. Καμιά προσδοκία λοιπόν και κανένα συγχωροχάρτι για όσους έφεραν τον λαό στη σημερινή κατάσταση. Μόνο με ένα ισχυρό ΚΚΕ στο πλάι του μπορεί ο λαός να κάψει τα σενάριά τους, που αν κρίνουμε από το μονόπρακτο της Καλλιθέας, δεν είναι μόνο αντιλαϊκά αλλά και κακόγουστα.

Ρεκόρ...

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε για το αντιλαϊκό της έργο την πιο βολική «αντιπολίτευση» που θα επιθυμούσε, στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνεται καθημερινά τα τελευταία χρόνια, όπως με τα «μορατόριουμ» της πανδημίας, τα «θα λογαριαστούμε μετά», τις προτάσεις για «υπουργούς κοινής αποδοχής» και πάει λέγοντας. Επιβεβαιώνεται όμως και από στοιχεία σαν αυτά που αποτυπώνει το ΚΕΦίΜ (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών), σύμφωνα με τα οποία την περίοδο 2019 - 2021 (δεν περιλαμβάνεται το 2022) ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε επί της αρχής 1 στα 4 νομοσχέδια της ΝΔ, ποσοστό 24,8%! Περαιτέρω, το ΚΙΝΑΛ ψήφισε το 50,3%, η Ελ. Λύση το 18,2% και το ΜέΡΑ25 το 6,7%. Φωτεινή εξαίρεση είναι μόνο το ΚΚΕ, που ψήφισε μόλις το 0,6%. Επισημαίνεται ότι η σχετική μελέτη δεν παίρνει υπόψη τη στάση των κομμάτων σε επιμέρους άρθρα αντιλαϊκών νομοσχεδίων, όπως π.χ. στο αντεργατικό νομοθετικό έκτρωμα Χατζηδάκη, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε επί της αρχής αλλά υπερψήφισε πάνω από τα μισά του άρθρα. Επιπλέον, στα παραπάνω στοιχεία δεν περιλαμβάνεται η στάση των κομμάτων στην κύρωση διεθνών συμβάσεων. Αν αυτό το στοιχείο ενσωματωθεί, η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 50%!


... συναίνεσης!

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το 2021, περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ «κλιμάκωνε» υποτίθεται την επίθεσή του στην κυβέρνηση, φτάνοντας για πρώτη φορά να ζητήσει πρόωρες εκλογές, ήταν το μόνο κόμμα που αύξησε τη νομοθετική του συναίνεση σε σχέση με το 2020, κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 29%. Επίσης, την περίοδο που εξετάζει η μελέτη, ο ΣΥΡΙΖΑ διπλασιάζει το ποσοστό υπερψήφισης κυβερνητικών νομοσχεδίων της ΝΔ (!) σε σχέση με την προηγούμενη φορά που βρέθηκε στην αντιπολίτευση (2012 - 2015). Επομένως, αν μετά την τότε «αντιπολίτευσή» του ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε - συναινετικά πάντα - το τρίτο μνημόνιο με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γδέρνοντας τους εργαζόμενους, δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα κάνει αν βρεθεί στην κυβερνητική καρέκλα μετά από τα ...ρεκόρ συναίνεσης. Γιατί τέτοιο ...υπουργείο «αντιπολίτευσης», ούτε παραγγελιά να το είχε κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ.


Ονειρο ζουν

«Χρυσούς» ισολογισμούς ανακοίνωσε άλλος ένας ενεργειακός όμιλος («Motor Oil») για το 2022. Αν και οι πωλήσεις καυσίμων αυξήθηκαν από 3,2 εκατ. μετρικούς τόνους στα 3,5 εκατ., η αξία των πωλήσεων εκτοξεύτηκε στα 5,1 δισ. ευρώ, από 3,5 δισ. το 2021! Εκεί όμως που τα μεγέθη εκτινάχθηκαν είναι ο τομέας του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, όπου οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ, από 499 εκατ. ευρώ το 2021, και τα κέρδη EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) σε 136 εκατ. ευρώ, από 15 εκατ. ευρώ το 2021! Οι επιχειρηματικοί όμιλοι και στην Ελλάδα βγαίνουν «φουλ» κερδισμένοι από τη λεγόμενη «ενεργειακή κρίση». Στο έδαφος της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και με «εργαλείο» την πολιτική της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη», τα Χρηματιστήρια Ενέργειας, τη συνολικότερη στρατηγική της «απελευθέρωσης», ζουν το όνειρό τους πάνω στο τσακισμένο λαϊκό εισόδημα και στην ενεργειακή φτώχεια.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου