Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε για το αντιλαϊκό της έργο την πιο βολική «αντιπολίτευση» που θα επιθυμούσε, στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνεται καθημερινά τα τελευταία χρόνια, όπως με τα «μορατόριουμ» της πανδημίας, τα «θα λογαριαστούμε μετά», τις προτάσεις για «υπουργούς κοινής αποδοχής» και πάει λέγοντας. Επιβεβαιώνεται όμως και από στοιχεία σαν αυτά που αποτυπώνει το ΚΕΦίΜ (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών), σύμφωνα με τα οποία την περίοδο 2019 - 2021 (δεν περιλαμβάνεται το 2022) ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε επί της αρχής 1 στα 4 νομοσχέδια της ΝΔ, ποσοστό 24,8%! Περαιτέρω, το ΚΙΝΑΛ ψήφισε το 50,3%, η Ελ. Λύση το 18,2% και το ΜέΡΑ25 το 6,7%. Φωτεινή εξαίρεση είναι μόνο το ΚΚΕ, που ψήφισε μόλις το 0,6%. Επισημαίνεται ότι η σχετική μελέτη δεν παίρνει υπόψη τη στάση των κομμάτων σε επιμέρους άρθρα αντιλαϊκών νομοσχεδίων, όπως π.χ. στο αντεργατικό νομοθετικό έκτρωμα Χατζηδάκη, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε επί της αρχής αλλά υπερψήφισε πάνω από τα μισά του άρθρα. Επιπλέον, στα παραπάνω στοιχεία δεν περιλαμβάνεται η στάση των κομμάτων στην κύρωση διεθνών συμβάσεων. Αν αυτό το στοιχείο ενσωματωθεί, η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 50%!
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το 2021, περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ «κλιμάκωνε» υποτίθεται την επίθεσή του στην κυβέρνηση, φτάνοντας για πρώτη φορά να ζητήσει πρόωρες εκλογές, ήταν το μόνο κόμμα που αύξησε τη νομοθετική του συναίνεση σε σχέση με το 2020, κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 29%. Επίσης, την περίοδο που εξετάζει η μελέτη, ο ΣΥΡΙΖΑ διπλασιάζει το ποσοστό υπερψήφισης κυβερνητικών νομοσχεδίων της ΝΔ (!) σε σχέση με την προηγούμενη φορά που βρέθηκε στην αντιπολίτευση (2012 - 2015). Επομένως, αν μετά την τότε «αντιπολίτευσή» του ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε - συναινετικά πάντα - το τρίτο μνημόνιο με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γδέρνοντας τους εργαζόμενους, δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα κάνει αν βρεθεί στην κυβερνητική καρέκλα μετά από τα ...ρεκόρ συναίνεσης. Γιατί τέτοιο ...υπουργείο «αντιπολίτευσης», ούτε παραγγελιά να το είχε κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ.
«Χρυσούς» ισολογισμούς ανακοίνωσε άλλος ένας ενεργειακός όμιλος («Motor Oil») για το 2022. Αν και οι πωλήσεις καυσίμων αυξήθηκαν από 3,2 εκατ. μετρικούς τόνους στα 3,5 εκατ., η αξία των πωλήσεων εκτοξεύτηκε στα 5,1 δισ. ευρώ, από 3,5 δισ. το 2021! Εκεί όμως που τα μεγέθη εκτινάχθηκαν είναι ο τομέας του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, όπου οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ, από 499 εκατ. ευρώ το 2021, και τα κέρδη EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) σε 136 εκατ. ευρώ, από 15 εκατ. ευρώ το 2021! Οι επιχειρηματικοί όμιλοι και στην Ελλάδα βγαίνουν «φουλ» κερδισμένοι από τη λεγόμενη «ενεργειακή κρίση». Στο έδαφος της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και με «εργαλείο» την πολιτική της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη», τα Χρηματιστήρια Ενέργειας, τη συνολικότερη στρατηγική της «απελευθέρωσης», ζουν το όνειρό τους πάνω στο τσακισμένο λαϊκό εισόδημα και στην ενεργειακή φτώχεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου