Υπολόγιζε «χωρίς τον ξενοδόχο» η εργοδοσία της φαρμακοβιομηχανίας «RAFARM», στην προσπάθειά της να απαλλαγεί από έναν κομμουνιστή εργάτη, αγωνιστή, πρωτοπόρο και δραστήριο μέλος του κλαδικού Σωματείου Φαρμάκου. Αφού τον απέλυσε χωρίς να του δώσει - μέχρι και σήμερα - καμία απολύτως εξήγηση για τον λόγο, αφού δεν κατάφερε να εμποδίσει την αγωνιστική διεκδίκηση της επαναπρόσληψής του, με καθολική συμμετοχή των εργατών στη στάση εργασίας που κήρυξε το κλαδικό Σωματείο Φαρμάκου, τον κάλεσε σε συνάντηση θέτοντας έναν όρο: Να προσέλθει μόνος του, χωρίς το σωματείο!
Ο στόχος ήταν να τον ξεμοναχιάσουν, να τον πείσουν να δεχτεί «αθόρυβα» την απόλυσή του, να εξαγοράσουν τη σιωπή τη δική του και του κλαδικού σωματείου στον χώρο, να στείλουν μήνυμα προς τους υπόλοιπους εργάτες πως όλα πουλιούνται και αγοράζονται. Οι εργοδότες νομίζουν ότι οι εργάτες, οι πρωτοπόροι κομμουνιστές μέσα στους χώρους δουλειάς είναι σαν τα μούτρα τους! Οτι όλα έχουν το αντίτιμό τους, όπως κυκλοφορεί στην πιάτσα τους. Η προσπάθειά τους όμως έπεσε στο κενό! Ο εργάτης τούς έτριψε στη μούρη την «προσφορά» και επέλεξε ασυζητητί να μείνει από τη σωστή πλευρά, να συνεχίσει να παλεύει και να διεκδικεί με τους συναδέλφους του.
Η εργοδοσία της «RAFARM», μιας φαρμακοβιομηχανίας που εξάγει το 75% της παραγωγής της σε άλλες χώρες, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 30% τα τελευταία 5 χρόνια, θέλει να υλοποιείται απρόσκοπτα το επενδυτικό της σχέδιο ύψους 65 εκατ. ευρώ για τα έτη 2021-2025 με εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής, νέα κτίρια Ερευνας και Ανάπτυξης και νέο αποθηκευτικό χώρο 4.500 τ.μ. Ανάλογα «πλάνα» και επενδύσεις κάνουν και άλλες μεγάλες εταιρείες του Φαρμάκου.
Τι γίνεται όμως με τους εργαζόμενους στον κλάδο; Παγωμένοι μισθοί για πολλά χρόνια, αλλαγές στα ωράρια των εργατών με βάση τις ανάγκες της παραγωγής, εντατικοποίηση που έχει «χτυπήσει κόκκινο», μαύρη - κακοπληρωμένη εργασία σε εβδομαδιαία επίπεδα, μαύρα αδήλωτα Σάββατα, 12ωρη δουλειά των εξειδικευμένων επιστημόνων, παντελής έλλειψη σε μέτρα υγείας και ασφάλειας είναι ορισμένα απ' αυτά που δείχνουν τι πραγματικά βιώνουν οι εργαζόμενοι πίσω από την κατά τ' άλλα «μεγάλη ανάπτυξη» της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας και ολόκληρου του κλάδου.
Οι εργάτες και οι εργάτριες δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους, οι γονείς και κυρίως οι γυναίκες εργάτριες έχουν γίνει λάστιχο για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη δουλειά και στις υποχρεώσεις στο σπίτι, στις υποχρεώσεις των παιδιών. Τους τινάζουν τη ζωή στον αέρα, επιβάλλοντάς τους νυχτερινή βάρδια χωρίς να το θέλουν, χωρίς να έχουν συμφωνήσει κάτι τέτοιο με την εργοδοσία, χωρίς πολλές φορές να προβλέπεται από τη Σύμβαση.
Βέβαια, η εργοδοσία έχει την αμέριστη στήριξη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, με όποιο σχήμα και αν κυβέρνησαν. Τους έχουν στρώσει το έδαφος οι χιλιάδες αντεργατικοί νόμοι που αξιοποιούν σήμερα και ασυδοτούν πάνω στις πλάτες των εργατών, να απολύουν εργαζόμενους χωρίς να τους λένε καν τον λόγο, λες και είναι κτήμα τους.
Και επειδή δεν τους φτάνει το ξεζούμισμα των εργατών, όλες οι κυβερνήσεις έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στην κατάργηση του δικαιώματος των εργαζομένων στη συλλογική οργάνωση και πάλη, στο δικαίωμα στην απεργία, με πιο εμβληματικό τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη, που πατώντας σε προηγούμενους νόμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να βάλει ταφόπλακα στην απεργία, στη διεκδίκηση. Μέχρι και την Επιθεώρηση Εργασίας έχουν μετατρέψει σε διακοσμητικό στοιχείο. Και απορούν εργάτριες στη «RAFARM»: «Τόσες καταγγελίες έχουν γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας για αυτά που συμβαίνουν στο εργοστάσιο, γιατί δεν έχει γίνει κάτι τόσα χρόνια;».
Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι η ανάπτυξη για την οποία μιλάνε η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, περνάει μέσα από το σάρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, το τσάκισμα των μισθών, κυριολεκτικά το ξεζούμισμα των εργατών. Ετσι πέτυχαν τα κέρδη τους, έτσι θέλουν να συνεχίσουν να κερδοφορούν τώρα που τους δίνονται και μεγάλα «δώρα» από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αποτελεί το κοινό πρόγραμμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, άρα και της οποιασδήποτε επόμενης κυβέρνησης.
Θέλουν οι εργάτες να δουλεύουν όσο θέλει, όπως θέλει, όταν θέλει, άμα θέλει και απ' όπου θέλει η εργοδοσία. Να μη διανοούνται, να μην μπορούν να αντιπαλέψουν αυτήν την κατάσταση. Να μην τους περνάει από το μυαλό να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν και τους αξίζουν σήμερα, να μην καταλάβουν ότι οργανωμένοι και συσπειρωμένοι στο κλαδικό τους σωματείο, έχουν τη δύναμη να κατακτήσουν μικρές και μεγάλες νίκες που θα καλυτερεύσουν το βιοτικό επίπεδο το δικό τους και των οικογενειών τους σήμερα.
Να μην συνειδητοποιήσει ο εργάτης ότι «μπορεί και αν το καταλάβει, θα γίνει ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγει». Οτι μπορεί να ζει χωρίς αφεντικά και να οργανώνει την παραγωγή με κριτήριο τις δικές του ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.
Γι' αυτό η εργοδοσία της «RAFARM» θέλει να απαλλαγεί από τον κομμουνιστή στον χώρο του εργοστασίου: Γιατί η στάση του, η πρωτοπόρα δράση του και η επαφή του με τους εργάτες, η προσπάθεια οργάνωσης και διεκδίκησης τους χαλάει τα σχέδια! Είναι γελασμένοι αν νομίζουν όμως πως θα αποκόψουν το ΚΚΕ από τον χώρο, τους κομμουνιστές από τους εργάτες.
Οι εργάτες στη «RAFARM» και σε όλο τον κλάδο του Φαρμάκου έχουν συμφέρον από ένα δυνατό ΚΚΕ μέσα στον χώρο δουλειάς, που μπαίνει μπροστά και καταθέτει όλες του τις δυνάμεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Συνεχίζουμε αμείωτα την πάλη μας στον χώρο για την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου και για να μην επιβληθεί σιγή νεκροταφείου. Δεν έχουμε πολλές ζωές για να τους χαρίσουμε τη μία!
Οι εργαζόμενοι, ο λαός, έχουν συμφέρον από ένα πολύ ισχυρό ΚΚΕ και στις εκλογές, για να είναι οι ίδιοι δυνατοί και να αντιπαλεύουν όλους τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου, της κυβέρνησής του, όποια κι αν είναι αυτή. Αυτό κρίνεται στις εκλογές στις 21 Μάη και το παράδειγμα της «RAFARM» το αποδεικνύει. Να τους κάψουμε τα αντιλαϊκά σενάρια. ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ!
Μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΤΕ Φαρμάκου - Χημικής Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου