Eurokinissi |
Μετρά νεκρούς, αποκαΐδια και δεν μπορεί να χωρέσει ο νους του την τεράστια καταστροφή. 20 τουλάχιστον οι νεκροί ξεριζωμένοι, ανάμεσά τους και 2 παιδιά, στάχτη περίπου 800.000 στρέμματα δάσους, μεταξύ τους και ό,τι είχε απομείνει από την περσινή φωτιά στο δάσος της Δαδιάς, δεκάδες σπίτια, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, ζώα, μελίσσια, εγκαταστάσεις, αποθήκες, δημόσιες υποδομές.
Είδε στην πράξη την «ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού» και το «ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας» να συνοψίζεται στο «τρέξτε να σωθείτε», δηλαδή στο μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών, καθώς η μάχη με την πύρινη λαίλαπα, τόσο τις κρίσιμες ώρες όσο και στη συνέχεια, δόθηκε και δίνεται με λιγοστά μέσα πυρόσβεσης και προσωπικό. Και ακόμα ο εφιάλτης δεν έχει τελειωμό.
Στον Εβρο, μέχρι και την Παρασκευή η φωτιά στη Δαδιά δεν ελεγχόταν. Το ένα μέτωπο κινούνταν προς την περιοχή της Λευκίμμης και το δεύτερο από Κοτρωνιά προς τον μικρό πυρήνα του δάσους, με ορατό τον κίνδυνο η φωτιά να περάσει προς τη Βουλγαρία, μέσα από την οροσειρά της Ροδόπης.
Eurokinissi |
Στον Εβρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus έχει καεί το 17% της συνολικής έκτασης του νομού και το 45% του δασικού συμπλέγματος που εκτείνεται από τον κεντρικό έως τον νότιο Εβρο, στους δήμους Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης. Η καμένη έκταση υπολογίζεται σε 734.090 στρέμματα και θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, μεγάλη είναι η καταστροφή σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Τουλάχιστον 950 ζώα απανθρακώθηκαν (κατσίκια, πρόβατα, αγελάδες), 50 ποιμνιοστάσια και 1.200 μελίσσια και κυψέλες κάηκαν. Ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις καταστροφές σε αγροτικές υποδομές, αποθήκες με προϊόντα και ζωοτροφές, γεωργικό εξοπλισμό. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που κάηκαν εκτιμώνται σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, κυρίως λιόδεντρα, αμπέλια, αμύγδαλα, μέντες και τριφύλλια.
Τα μεικτά κλιμάκια των δήμων και των άλλων αρμόδιων υπηρεσιών ξεκίνησαν την καταγραφή των ζημιών, με αυτοψίες στους οικισμούς Λουτρά, Πεύκα, Παλαγία, Αετοχώρι, Ποταμό, Μάκρη, Δίκελλα, Μεσημβρία, Πλάκα, Αβαντα.
Copyright 2023 The Associated |
Ο λαός της περιοχής ήρθε αντιμέτωπος με την εγκληματική πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, είδε με τα ίδια του τα μάτια τις τραγικές ελλείψεις σε ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, το οποίο περιορίστηκε στην εκκένωση των οικισμών, ακόμα και του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, που μεταφέρθηκε ...εν πλω και όπως - όπως στην Καβάλα, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός ούτε ακόμα και για την πυροπροστασία των πιο κρίσιμων για τον λαό υποδομών.
Ο λαός είδε για μια ακόμα φορά με τραγικό τρόπο τις ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης και προσωπικό, με την ΠΥ Αλεξανδρούπολης να μπαίνει στην αντιπυρική περίοδο με λιγότερο προσωπικό από πέρυσι και με ανεπαρκή εναέρια μέσα. Είδε να αποκαλύπτεται η παντελής έλλειψης πρόληψης, με το Δασαρχείο Σουφλίου να έχει μόλις 4 δασοφύλακες για 800.000 στρέμματα και χρηματοδότηση στο 10% της αναγκαίας. Το δε Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης έχει μόνο δύο οχήματα και μηδέν δασεργάτες! Οι ανάγκες καλύπτονται μόνο από τους υλοτομικούς συνεταιρισμούς, που κι αυτοί φθίνουν, λόγω της ερήμωσης των χωριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη συμβολή τους στις περσινές πυρκαγιές το κράτος τούς χρωστάει 50.000 ευρώ, που ακόμα τα περιμένουν. Για όλο τον Εβρο η χρηματοδότηση για τη διαχείριση των δασών στα Δασαρχεία είναι την τελευταία 8ετία, ανά περιόδους, το πολύ μέχρι 200.000 ευρώ.
Γι' αυτό δεν υπήρχε καμία αντιπυρική ζώνη στην έκταση του δήμου Αλεξανδρούπολης, πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούσαν, υδατοδεξαμενές είτε δεν υπήρχαν είτε δεν αξιοποιήθηκαν, δεκάδες χωριά αφέθηκαν στην τύχη τους, όπως η Κίρκη, όπου κάηκαν τα 20 από τα 30 σπίτια του χωριού.
Οταν η εγκληματική αυτή πολιτική της παντελούς έλλειψης πρόληψης και αντιπυρικού σχεδιασμού συναντιέται με την αντιμεταναστευτική πολιτική, που αναγκάζει τους ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες να πάρουν τις πιο επικίνδυνες διαδρομές για να αποφύγουν την καταστολή και τον εγκλωβισμό που επιβάλλει η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, τότε ξεδιπλώνονται και νέες τραγωδίες, όπως αυτή με τους πάνω από 20 απανθρακωμένους πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν στα καμένα.
Την Παρασκευή ένας ακόμα πρόσφυγας εντοπίστηκε νεκρός στην καμένη γη του Εβρου. Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε στην περιοχή της Λευκίμμης, ανεβάζοντας τον αριθμό των απανθρακωμένων στους 20 μέχρι στιγμής.
Θυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα εντοπίστηκε μία απανθρακωμένη σορός στη Λευκίμμη και την επόμενη μέρα βρέθηκαν 18 απανθρακωμένοι στην περιοχή του Αβαντα. Και ο μαρτυρικός κατάλογος των νεκρών παραμένει ανοιχτός, καθώς ακόμα οι φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν ελεγχθεί όλες οι περιοχές.
Δημιουργήθηκαν μεγάλες ζώνες πυρασφάλειας γύρω από τις στρατιωτικές μονάδες και γύρω από εγκαταστάσεις με πολεμικό υλικό και καύσιμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εκκενώθηκαν το στρατόπεδο στον Αβαντα και το στρατόπεδο «Κανδηλάπτη».
Μάλιστα, για την επίβλεψη της επιχείρησης αλλά και τον συντονισμό της συμμετοχής του στρατού στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς, μετέβη στον Εβρο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Μεγάλες είναι οι καταστροφές και στη Ροδόπη, όπου εξακολουθούσαν τα μέτωπα στο ορεινό δάσος πάνω από τον δήμο Ιάσμου και επίσης των Σαπών, προερχόμενο από Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο Μίσχο του δήμου Ιάσμου έχουν καταστραφεί περίπου 30.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και σπίτια στους οικισμούς, ενώ από τη φωτιά στη Γρατινή, που έσβησε, περίπου 3.000 στρέμματα.
Και εδώ τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους: Στη Διεύθυνση Δασών απασχολούνται μόλις 11 άτομα, ενώ από πέρυσι ζητά να ενισχυθεί με επιπλέον 15 υπαλλήλους (επιστημονικό προσωπικό, διοικητικό, δασοπόνους, δασοφύλακες) και τελικά ενισχύθηκε με μόλις έναν δασοφύλακα, με μετάταξη.
Κρίσιμη είναι τώρα η μάχη της αποκατάστασης. Οπως είπαν στον «Ριζοσπάστη» δασολόγοι, σε όλες τις περιοχές που κάηκαν απαιτείται να γίνουν άμεσα οι μελέτες και τα απαραίτητα έργα. Να υλοτομηθούν τα δέντρα, να γίνουν κορμοφράγματα και κορμοδέματα, να γίνει μελέτη κατασκευής φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών, τουλάχιστον ένα φράγμα στο σημείο όπου χωρίζει η ορεινή από την πεδινή κοίτη για τις λεκάνες απορροής που έχουν πληγεί από τη φωτιά, και αυτά τα φράγματα στην περίπτωση της Ροδόπης αριθμούν σε τουλάχιστον 12 κύριους χειμάρρους και 27 μικρότερους. Αυτά τα έργα θα πρέπει να κατασκευαστούν γρήγορα, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στην Καβάλα, στον δήμο Νέστου, σε επιφυλακή παρέμεναν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων, αν και η βροχή περιόρισε τις εστίες φωτιάς που ξέσπασαν την περασμένη Δευτέρα στην περιοχή του Διαλεκτού.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 57 τουλάχιστον κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στις τοπικές κοινότητες Αβραμυλιάς, Διαλεκτού και Παλιού Ξεριά, ενώ καταστροφές σημειώθηκαν σε ποιμνιοστάσια και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις με αμπέλια, ελαιόδεντρα κ.λπ.
Τα σωματεία στον Εβρο μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση της αλληλεγγύης στους πληγέντες από την καταστροφική πυρκαγιά και συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης, ενώ παράλληλα καλούν σε συμμετοχή σε αιμοδοσία.
Τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων «Η Ενότητα», Οικοδόμων, Τουριστικών Επαγγελμάτων, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης καλούν τους εργαζομένους, τους νέους, τα σωματεία και τους συλλόγους της περιοχής να δυναμώσουν την αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους, κάνοντας πράξη το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό».
Συγκεντρώνουν άμεσα είδη πρώτης ανάγκης για ανθρώπους και αδέσποτα ζώα: Αλοιφή SYLFIO (κρέμα - αλοιφή για εγκαύματα), φυσικά δάκρυα, αποστειρωμένες γάζες, υποσέντονα, σκυλοτροφές, τρόφιμα (νερά, χυμούς, φρυγανιές, μπισκότα, κονσέρβες, ζάχαρη, καφέ), είδη ατομικής υγιεινής (πάνες, σερβιέτες, μωρομάντηλα, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες).
Η συγκέντρωση του υλικού θα γίνεται στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Εβρου (Λ. Δημοκρατίας 372) ως εξής: Σάββατο 26/8, 10 π.μ. - 1 μ.μ. Κυριακή 27/8, 10 π.μ. - 1 μ.μ. Δευτέρα 28/8, 6 μ.μ. - 9 μ.μ.
Επίσης, καλούν τον λαό να συμβάλει και στη συγκέντρωση φιαλών αίματος, συμμετέχοντας στην αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο ανακοινωμένο ωράριο αιμοληψιών: Καθημερινές και Κυριακή, 8.30 π.μ. - 2.30 μ.μ. Κάθε Σάββατο πρωί στο Νομαρχείο, 9 π.μ. - 1.30 μ.μ. Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή, 5.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου