«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» σκέφτηκαν κυβέρνηση και αμερικανική πρεσβεία. Ετσι, ενώ καιγόταν για μέρες η μισή χώρα, βρήκαν ευκαιρία εκατέρωθεν να διαφημίσουν τα οφέλη από την «ισχυρή συμμαχία» Ελλάδας - ΗΠΑ. Η πρόφαση δόθηκε από τη συμμετοχή κάποιων αμερικάνικων ελικοπτέρων στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στον Βόλο, η οποία διαφημίστηκε εκατέρωθεν με φόντο τα αποκαΐδια και τους κρατήρες από τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών.
Ετσι, το απόγευμα του Σαββάτου ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ Γιώργο Τσούνη, εκφράζοντας «ευχαριστίες» στην «φίλη, σύμμαχο χώρα των ΗΠΑ για τη σημαντική βοήθεια που μας προσφέρει σε μία δύσκολη περίοδο». Αλλά και από πλευράς του ο πρέσβης έδωσε το δικό του χτύπημα στην πλάτη, λέγοντας ότι «θα ήθελα να πω ότι ο πρωθυπουργός κύριος Μητσοτάκης και ο υπουργός κύριος Κικίλιας έχουν επιδείξει σπουδαία ηγεσία και είχαμε μια πολύ παραγωγική συνεργασία». Είχε προηγηθεί την ίδια μέρα το υπουργείο Εξωτερικών, πού με ανάρτησή του στο twitter εξέφραζε τις ...εγκάρδιες ευχαριστίες του προς τις ΗΠΑ για τις «πυροσβεστικές επιχειρήσεις» στον Βόλο...
Ενα «ευχαριστώ» - πρόκληση για τον λαό της περιοχής, που είδε τον «χάρο με τα μάτια του». Ενα «ευχαριστώ» που δείχνει την πρεμούρα της κυβέρνησης, ακόμα και μετά από μια τεράστια καταστροφή, να εξωραΐσει τόσο την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και τη «Στρατηγική Συμφωνία» Ελλάδας - ΗΠΑ που σπέρνει με ΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου όλη τη χώρα.
Αλλωστε, αυτά τα σχέδια που «τρέχουν» με εντατικούς ρυθμούς από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, βάζουν τη σφραγίδα τους και στη Μαγνησία, που από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή της ΝΔ μετατρέπεται σε «κόμβο» τόσο στρατιωτικό όσο και ενεργειακό (βλ. ελικόπτερα ΗΠΑ στο Στεφανοβίκειο, εγκαταστάσεις LNG στον Παγασητικό κ.λπ.). Οι ποικίλες εγκαταστάσεις τέτοιου τύπου πολλαπλασιάζονται στην περιοχή, χωρίς ουσιαστικά μέτρα πρόληψης από ενδεχόμενα «ατυχήματα». Κι αυτό αποδείχθηκε αυτές τις μέρες, φέρνοντας τον λαό αντιμέτωπο με πρωτόγνωρους κινδύνους, που ούτε που τους φανταζόταν πριν από μερικά χρόνια.
Ομως και το «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για τις πυρκαγιές στη Μαγνησία εξηγείται, αφού αντιμετωπίζεται ως μια ακόμα περιοχή κρίσιμη για τη διεκπεραίωση στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία, ενάντια στη Ρωσία. Γι' αυτό και πυκνώνει η παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, που αν και αποτελεί πηγή κινδύνων, επιχειρείται να εξωραϊστεί από τα «ευχαριστήρια» της ελληνικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ.
Ο λαός ανησυχεί και δικαίως. Και οι ανησυχίες του πολλαπλασιάζονται βλέποντας την κυβέρνηση να προπαγανδίζει την επικίνδυνη εμπλοκή πάνω στα καμένα, την ίδια στιγμή που απορρίπτει κάθε ουσιαστικό μέτρο πρόληψης για επόμενες καταστροφές, αλλά και αποκατάστασης των πληγέντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου