Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Υπερφόρτωση

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η υψηλή εγχώρια παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την περιορισμένη κατανάλωση, δημιουργεί «υπερφόρτωση» του συστήματος, που εκτονώνεται μέσω των εξαγωγών. Εύλογα λοιπόν απορεί κανείς: Τώρα που υπάρχει «υπερπροσφορά», δεν θα μπορούσαμε να πληρώνουμε λιγότερα για το ρεύμα; Να όμως που τα λαϊκά νοικοκυριά όχι μόνο δεν θα δουν χαμηλότερους λογαριασμούς, αλλά θα πληρώσουν και αυξημένο χαράτσι για το δίκτυο διανομής. Και δεν μιλάμε για τίποτα πενταροδεκάρες, αλλά για επιπλέον 238 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022! Αυτό που υπόσχονταν όλα τα αστικά κόμματα, ότι θα έπεφταν οι τιμές του ρεύματος με τον ανταγωνισμό, τη διασυνδεσιμότητα των δικτύων και την «πράσινη ανάπτυξη», που φυτεύει ανεμογεννήτριες ακόμα και στις παρυφές της Δαδιάς (!), καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Είτε με το ακριβότερο φυσικό αέριο, είτε με τις ΑΠΕ, οι λογαριασμοί συνεχίζουν να προκαλούν ηλεκτροσόκ στα νοικοκυριά, επειδή η στρατηγική κυβερνήσεων και ΕΕ για την Ενέργεια έχει για αρχή, μέση και τέλος την κερδοφορία των ομίλων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ταλέντα

Με αφορμή τις φοιτητικές εκλογές, οι ...γνώριμοι σαλτιμπάγκοι των αμφιθεάτρων άρχισαν να ξεδιπλώνουν πάλι τα ταλέντα τους. Η μεν ΔΑΠ τα έδωσε όλα, αλλά απέτυχε να γίνουν οι εκλογές κατακαλόκαιρο. Στη ...σκηνή βγαίνει τώρα το «Δίκτυο», η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (μέχρι πρότινος «bloco»). Σε ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν «παρωδία» τις περσινές εκλογές και παίζουν το παιχνίδι της ΔΑΠ, παρουσιάζοντας το αποτέλεσμα ως ...διαφιλονικούμενο με την «Πανσπουδαστική». Στην πραγματικότητα, «αβαντάρουν» τη ΔΑΠ και αμφισβητούν την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής», ενώ πέρυσι τέτοιον καιρό, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μίλαγε για «συντριβή της κυβερνητικής παράταξης» μετά από 35 χρόνια. Τότε, βέβαια, δεν πλησίαζαν ακόμα οι εθνικές εκλογές, όπως συμβαίνει τώρα, που οι κάλπες θα στηθούν στα πανεπιστήμια 11 μόλις μέρες πριν απ' αυτές. Είναι φανερό δηλαδή ότι αντιμετωπίζουν τους φοιτητές, τις αγωνίες και τις ανάγκες τους ως ντεκόρ στον προεκλογικό ανταγωνισμό με τη ΝΔ για την κυβερνητική καρέκλα. Λογικό θα σκεφτεί κανείς για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νεολαία του, που δυσκολεύονται να ...βρουν την ψήφο τους στις φοιτητικές εκλογές. Οι φοιτητές όμως δεν «μασάνε». Από τους δρόμους του αγώνα, που διαδήλωσαν μαζικά μετά το έγκλημα στα Τέμπη, μέχρι την κάλπη των φοιτητικών και εθνικών εκλογών, θα στείλουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στην υποταγή και τον συμβιβασμό, απέναντι σε επίδοξους και δοκιμασμένους σωτήρες, βγάζοντας ξανά 1η δύναμη την «Πανσπουδαστική» στις 10 Μάη, ψηφίζοντας «με την καρδιά και το μυαλό» για πιο ισχυρό ΚΚΕ στις 21 Μάη!


Ιεροσυλία

Τα ιμάτιά του διέρρηξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής, επειδή ξεχνιέται - λέει - ότι η κυβέρνησή τους ήταν αυτή που έφερε τα πλοία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τη «φύλαξη» των συνόρων. Πράγματι, είναι ...ιεροσυλία να ξεχνάει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε σημαιοφόρος του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στην περιοχή. Με προκάλυμμα μάλιστα το Μεταναστευτικό, όπου επίσης «έδωσε ρέστα», υλοποιώντας την αντιδραστική Συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ. Αλλά κι από τη θέση της αντιπολίτευσης, έχοντας παραδώσει στα σίγουρα χέρια της ΝΔ τη σκυτάλη της εμπλοκής, συνεχίζει να στηρίζει με όλα τα μέσα τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό. Αυτό κάνει ο Κουρουμπλής, ζητώντας τα εύσημα για τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, που καμιά σχέση δεν έχει με την ασφάλεια της χώρας και τη φύλαξη των συνόρων. Αντίθετα, όπως έχουν ομολογήσει οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί, τα καράβια τους «φρουρούν» το Αιγαίο από τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κυρίως από τον ρωσικό στόλο, που έχει ισχυρή παρουσία στη Μεσόγειο, βάζοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Να μην αγχώνεται πάντως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιδόσεις του κόμματός του έχουν γραφτεί με «χρυσά γράμματα» στο ...«pay book» του ΝΑΤΟ και ως τέτοιες εκθειάζονται ακόμα και σήμερα από τους ...διαβολικά καλούς «συμμάχους».


Παράσιτα

Δισεκατομμύρια πάνε κι έρχονται και φέτος στην ετήσια λίστα του περιοδικού «Forbes». Με περιουσία 211 δισ. δολάρια, την παγκόσμια πρωτιά των κροίσων κατέκτησε ο Μπ. Αρνό, του Ομίλου «Λουί Βιτόν», ξεπερνώντας τον Ι. Μασκ της «Τέσλα» και του «Τουίτερ», ο οποίος ...έμεινε στα 180 δισ., και τον Μπέζος της «Αμαζον», ο οποίος είναι στα 114 δισ. Στη λίστα φιγουράρουν και μερικοί Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, με τους εφοπλιστές να έχουν τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση, ενώ ακολουθούν τραπεζίτες και πετρελαιάδες, με περιουσία 16,6 δισ. δολάρια. Συνολικά, οι 2.640 δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη έχουν περιουσία 12,2 τρισ. δολαρίων. Οι περισσότεροι προέρχονται από τις ΗΠΑ (735, με περιουσία 4,5 τρισ. δολαρίων) και ακολουθούν η Κίνα μαζί με το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο (562, με 2 τρισ.), η Ινδία (169, με 675 δισ.), η Γερμανία (126) και η Ρωσία (105). Αν κάτι αποδεικνύει αυτός ο αμύθητος πλούτος, προϊόν της εκμετάλλευσης εκατομμυρίων εργαζομένων, είναι η υπερώριμη ανάγκη να απαλλαγούν από τα παράσιτα - εκμεταλλευτές τους. Μόνο έτσι θα μπορούν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες τους, με βάση τις τεράστιες επιστημονικοτεχνικές δυνατότητες της εποχής, στέλνοντας στα αζήτητα και όσους τους καλούν σήμερα «να τα βρουν» με τη φτώχεια τους και να διαλέξουν το «μικρότερο κακό», σπέρνοντας αυταπάτες ότι γίνεται και τα κέρδη να ευημερούν και ο λαός να ζει με βάση τις ανάγκες του.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου