Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Με τον βοριά

 

«Με τον νοτιά σ' αναζητώ, με τον βοριά σε χάνω» τα περιβόητα «οφέλη» της καπιταλιστικής ανάπτυξης για τον λαό. Στην Ενέργεια; Θα τις έριχναν τις τιμές ο ανταγωνισμός και η «απελευθέρωση», αλλά πλάκωσε ξαφνικά ο χιονιάς στη βόρεια Ευρώπη και οι τιμές εκτοξεύτηκαν ξανά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, με τη «λυπητερή» να έρχεται οσονούπω στα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων παίρνουν πάλι την ανηφόρα. Τα επιτόκια; Τα είχαν δαμάσει με τα «αποπληθωριστικά» μαντζούνια και ετοιμάζονταν να τα μειώσουν από την άνοιξη, αλλά έτυχαν εκείνες οι «αναποδιές» των δύο πολέμων, οπότε πάμε για Ιούλη και βλέπουμε. Μέχρι τότε οι τραπεζίτες θα κάνουν την καρδιά τους πέτρα, σπάζοντας και νέα ρεκόρ κερδοφορίας. Οι «τιμές στο ράφι»; Εσφιγγε ο κλοιός για τον «πληθωρισμό της απληστίας», από τους κυβερνητικούς ελέγχους και τα πρόστιμα, αλλά ας όψονται οι Χούθι που βάζουν τα καράβια να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, με το αζημίωτο για τους εφοπλιστές και τους σουπερμαρκετάδες των 11 δισ. ευρώ τζίρου. Κάπως έτσι θέλουν τον λαό, σαν το χάμστερ στη ρόδα, να ελπίζει μάταια ότι οι ανάγκες του χωράνε στην καπιταλιστική ανάπτυξη που τις τσακίζει. Η πραγματική ελπίδα όμως βρίσκεται έξω από τον φαύλο κύκλο, που μπορεί να τον σπάσει με τον αγώνα του ο λαός.

Mega πρόβα

Τη μεγαλύτερη πρόβα πολέμου - και μάλιστα παγκόσμιας κλίμακας - των τελευταίων 30 χρόνων ετοιμάζει το ΝΑΤΟ, με σενάριο την ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων από τη Βόρεια Αμερική και άλλα μέρη της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας «για την ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης», στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία, που στα στρατηγικά κείμενα αναφέρεται ως «η πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των μελών του ΝΑΤΟ». Στην άσκηση θα συμμετάσχουν 90.000 στρατιώτες, περισσότερα από 50 πλοία (από αεροπλανοφόρα έως αντιτορπιλικά), 80 και πλέον μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα, και τουλάχιστον 1.100 οχήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 133 αρμάτων μάχης και 533 οχημάτων μάχης πεζικού, όπως ανέφερε το ΝΑΤΟ. Η γιγαντιαία άσκηση έχει τίτλο «Steadfast Defender 2024» και θα διαρκέσει έως τον Μάη (!), προβάροντας «τα περιφερειακά σχέδια που έχει καταρτίσει η συμμαχία, τα οποία περιγράφουν λεπτομερώς πώς θα αντιδράσουν σε μια ρωσική επίθεση», σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «οι κοινωνίες των πολιτών» στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ «πρέπει να προετοιμαστούν καλύτερα» για έναν πιθανό μελλοντικό πόλεμο με τη Ρωσία. Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι και η «πλευρά της Ιστορίας» όπου στέκεται η χώρα μας, για λογαριασμό της αστικής τάξης και με ευθύνη όλων των κομμάτων της, οδηγεί τον λαό σε μεγάλες περιπέτειες. Η ΝΑΤΟική πολεμική μηχανή «γυαλίζει» τα όπλα της και αυτό μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλεί στους λαούς.


Μπλέντερ

Ο Κυρ. Πιερρακάκης αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει υποχρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων, επικρίνοντας όσους ισχυρίζονται το αντίθετο. Αυτό που κατάφερε όμως είναι να επιβεβαιώσει το αυταπόδεικτο: Υποχρηματοδότηση υπάρχει και μάλιστα είναι επιλεκτική και στοχευμένη. Από τη μία λοιπόν ο υπουργός διαφήμισε τα 133 εκατ. ευρώ που δόθηκαν πέρυσι από τον τακτικό προϋπολογισμό, αφού πρώτα έβαλε τον πήχη στο πάτωμα, με την επίσης λειψή χρηματοδότηση επί ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε βέβαια με μια απλή διαίρεση να διαπιστώσει τα ψίχουλα που αντιστοιχούν σε κάθε ίδρυμα, ειδικά σήμερα που η ακρίβεια καλπάζει και τα πανεπιστήμια αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στα βασικά. Από την άλλη, παρουσίασε τον πακτωλό χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα «χρηματοδοτικά εργαλεία», ξεχνώντας να πει ότι ούτε μισό ευρώ απ' αυτά δεν κατευθύνεται για τις ανάγκες των φοιτητών, της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της μέριμνας, αλλά καταλήγουν σε ομίλους, ενισχύοντας την επιχειρηματική δράση και κατηγοριοποίηση των πανεπιστημίων. Για παράδειγμα, μέσα στο 1 δισ. που διατείνεται ότι δαπανά η κυβέρνηση βάζει και τα 700 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για φοιτητικές εστίες με ΣΔΙΤ. Εστίες - χόστελ δηλαδή, όπου οι φοιτητές και οι οικογένειές τους θα βάζουν ξανά το χέρι στην τσέπη για λογαριασμό του ιδιώτη εργολάβου. Ολα στο μπλέντερ, λοιπόν, σε μια απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την κατάσταση αντεστραμμένη την ώρα που κλιμακώνει την επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της νεολαίας, με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.


Αλαλούμ

«Μεγαλώνει διαρκώς το δίκτυο ΔΕΗ blue», «στο ψηφιακό νέφος συστήματα της ΔΕΗ», «συζητήσεις ΔΕΗ - ΤΕΡΝΑ για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης», «η χρονιά της ΔΕΗ το 2024, με πήχη στα 2 δισ. ευρώ κέρδη»... Οι παραπάνω είναι μερικοί από τους πιο πρόσφατους τίτλους για τις επιχειρηματικές επιτυχίες της ΔΕΗ ΑΕ, όπου τα επιτελεία της επιχείρησης φαίνεται ότι έχουν πάρει «φωτιά». Την ίδια στιγμή, άχνα δεν βγάζει η ΔΕΗ για τα χιλιάδες ευρώ χρέη που απέκτησαν σε ένα βράδυ ελεύθεροι επαγγελματίες. Θυμίζουμε ότι τις τελευταίες μέρες μικρές επιχειρήσεις παίρνουν λογαριασμούς μηδενικής κατανάλωσης που τους χρεώνουν μέχρι και 1.500 ευρώ, χωρίς να ξέρουν από πού προέρχονται. Τα τηλεφωνικά κέντρα της ΔΕΗ τούς απαντούν ότι πρόκειται για «διόρθωση λαθών στις κρατικές επιδοτήσεις». Ρεπορτάζ αναφέρουν ότι λόγω της ακύρωσης επιδοτήσεων από την ΕΕ, οι πάροχοι μεταφέρουν τα «σπασμένα» στους επαγγελματικούς λογαριασμούς. Αλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πρόκειται για διορθώσεις στις επιδοτήσεις με βάση εκκαθαρίσεις στην κατανάλωση. Ενα αλαλούμ, δηλαδή, που στο τέλος φορτώνει με ένα ακόμα υπέρογκο χρέος τούς ήδη γονατισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, και μάλιστα με την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης. Από τη μία «επιτυχία» στην άλλη, λοιπόν, η νέα εποχή για τους ενεργειακούς ομίλους: Και για τα κέρδη τους και για το στράγγισμα του λαϊκού εισοδήματος.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου