Κάθε βήμα του ΚΚΕ στην επαναστατική του στρατηγική πολεμιέται από τον ταξικό αντίπαλο. Αυτό συμβαίνει και με το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ (Γ2 τόμος). Κοινό σημείο ανάμεσα στο «Βήμα» (4/2/2024) από τη μια, και από την άλλη στο «Documento» (11/2/2024) και ιστοσελίδες με τις οποίες αλληλοκοπιάρεται, είναι μια υποτιθέμενη υποβάθμιση, από το Δοκίμιο, του ρόλου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη δικτατορία.
Προκαταβολικά διευκρινίζουμε ότι η προσέγγιση του ΚΚΕ για τη δικτατορία υπάρχει ήδη στον παλαιότερο Β' τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας (σελ. 502 - 503, 507), ο οποίος και εγκρίθηκε από Συνδιάσκεψη. Θα βοηθούσε, προτού γραφτούν τα άρθρα, να διαβαστεί έστω και με 12 χρόνια καθυστέρηση. Ειδικότερα από όσους τότε αναρωτιούνταν «Μπορεί η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ να αποφασίζει για θέματα Ιστορίας;» και σήμερα αναρωτιούνται γιατί εγκρίθηκε ο Γ2 τόμος από την ΚΕ και όχι από Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.
Ας δούμε ποιους αναφέρει ο Γ2 τόμος του Δοκιμίου (σελ. 105, 152 - 153, 208 - 216) ως παράγοντες των γεγονότων: Μετεμφυλιακό αστικό σύστημα (ψηφισμένο από όλα τα αστικά κόμματα Σύνταγμα του '52, παλάτι, παρακράτος), «αδιέξοδα» για την εγχώρια καπιταλιστική εξουσία, ιδίως αναφορικά με την πολιτειακή λειτουργία, ανισότιμες αλλά αναγκαίες για αυτήν σχέσεις με τις ΗΠΑ και ισχυρή επίδραση των τελευταίων στο ελληνικό αστικό κράτος, ακόμα και με «στρατολόγηση» πολιτικών και άλλων προσώπων, επιδίωξη από τις ΗΠΑ της κάθε φορά καταλληλότερης μορφής εξουσίας (δημοκρατικής ή δικτατορικής), πληροφόρησή τους για το πραξικόπημα και στήριξή του, επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης κατά τον ανταγωνισμό της με την τουρκική, με επίκεντρο την Κύπρο, διασυνδέσεις των πραξικοπηματιών με αστικά κόμματα, το παλάτι, επιχειρηματίες και τη CIA.
Αναλύονται συγχρόνως η σύνδεση, η αλληλοτροφοδότηση και η αλληλεξάρτηση όλων αυτών των ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, πάντα με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας αστικής τάξης, τη θωράκιση της εξουσίας της και τη ΝΑΤΟική σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως, «made in capitalism» ήταν η δικτατορία, στο οποίο περιλαμβάνονται και το «made in Greece» και το «made in USA».
Αντίθετα, τα αστικά κόμματα και οι εκπρόσωποί τους προβάλλουν διαχρονικά το όποιο αμφίβολο ή επιμέρους στοιχείο («άφρονες αξιωματικοί», «κράτος της δεξιάς») για να «σώσουν» το συνολικό και το κύριο, την ίδια την καπιταλιστική εξουσία, και να αποσείσουν τις ευθύνες της. Αλλωστε, και όσοι υπερπροβάλλουν τον ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος κατά τη δεκαετία του 1960 και όσοι εξαφανίζουν αυτόν τον ρόλο, στηρίζουν το ΝΑΤΟ (από τους εξοπλισμούς μέχρι την έδρα των επιχειρήσεων κατά των Χούθι, στη Λάρισα) και αντιστρατεύονται, φυσικά, τη θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου