Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί και συνδικαλιστές από τα «Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη» στη Θεσσαλονίκη ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης, που απευθύνεται στον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής, έχει ως εξής:
«Στο τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς δύο εκπαιδευτικοί συνδικαλιστές, οι οποίοι εργάζονταν στα ιδιωτικά "Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη" στη Θεσσαλονίκη, απολύθηκαν μία ημέρα πριν τη λήξη του διδακτικού έτους (στις 29/6/2023), χωρίς προειδοποίηση και με βάση το νόμο 4713/2020 "περί αναιτιωδών απολύσεων", ο οποίος επιτρέπει στους σχολάρχες ιδιωτικών σχολείων να απολύουν εκπαιδευτικούς χωρίς να αιτιολογήσουν την απόλυση στη αντίστοιχη Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Η παραπάνω διάταξη αξιοποιείται κατά κόρoν τα τελευταία 3 χρόνια από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, εντείνοντας την εργασιακή επισφάλεια και περιπλάνηση στο συγκεκριμένο κλάδο, οδηγώντας σε ανατροπή του οικονομικού και οικογενειακού προγραμματισμού των εργαζόμενων.
Για τη συγκεκριμένη, βέβαια, περίπτωση στην οποία αναφερόμαστε, οι απολύσεις είχαν αιτία για την εργοδοσία, και αυτή ήταν η συμμετοχή των δύο εργαζόμενων - συνδικαλιστών στην πανελλαδική απεργία το Μάρτη του 2023, στην οποία έδωσαν το "παρών" χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, ακόμα και ιδιωτικών σχολείων σε όλη τη χώρα, καταγγέλλοντας τους υπαίτιους του εγκλήματος στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς. Μάλιστα η διοίκηση του σχολείου άσκησε αφόρητες πιέσεις στους δύο εργαζόμενους προκειμένου να ανακαλέσουν την απόφασή τους, ακόμα και με τηλεφωνικές κλήσεις εκτός εργασιακού ωραρίου, απειλώντας ότι αυτή τους η στάση θα έχει επιπτώσεις.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί χαίρουν εκτίμησης για τη δουλειά τους από τους γονείς και τους μαθητές του σχολείου. Με λίγα λόγια, η απόλυσή τους δεν σχετίζεται με τα διδακτικά και εργασιακά τους καθήκοντα, αλλά καθαρά με τη συνδικαλιστική τους στάση και τη συμμετοχή τους στην απεργία, αποδεικνύοντας ότι η εργοδοσία έχει ελεύθερο το πεδίο -με βάση την ισχύουσα νομοθεσία- να απαγορεύει στην πράξη το απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων.
Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ως πανάκεια την συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην Παιδεία, την Υγεία και σε άλλους τομείς, με την επιχειρηματολογία ότι ο "ευγενής" δήθεν ανταγωνισμός θα αναβαθμίσει τον δημόσιο τομέα και θα βάλει "όρια" στον ιδιωτικό, η ίδια η ζωή έρχεται να τη διαψεύσει.
Είναι προφανές ότι αυτό που επιδιώκεται να γίνει είναι να έχουμε εκπαιδευτικούς φοβισμένους, τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με το διδακτικό τους έργο, όσο και με τις εργασιακές τους συνθήκες. Όμως πραγματικό σχολείο που θα πετυχαίνει να εκπαιδεύσει και να διαπαιδαγωγήσει νέους ανθρώπους δεν μπορεί να υπάρξει σε αυτό το πλαίσιο.
Σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ, το αρμόδιο Υπουργείο, στην απάντησή του, δεν αναφέρει στο ποια μέτρα τελικά θα λάβει προκειμένου να ανακληθούν οι απολύσεις των παραπάνω εκπαιδευτικών, ενώ δεν απαντούσε και ουσιαστικά στο δεύτερο ερώτημα, για τους λόγους αυτούς, επανερχόμαστε.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να ανακληθούν οι απολύσεις των παραπάνω εκπαιδευτικών, για να επιστρέψουν άμεσα στην τάξη και τους μαθητές τους.
- Πότε θα αναλάβει πρωτοβουλία για την κατάργηση της διάταξης περί αναιτιωδών απολύσεων του ν. 4713/2020 στα ιδιωτικά σχολεία, η οποία εμφανώς υπονομεύει την παιδαγωγική ελευθερία και την ηθική κρίση των εκπαιδευτικών που πρέπει να αποτελούν πρότυπο για τη διάπλαση ελεύθερων πολιτών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου