Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Πανεπιστήμια - συνεργοί του κράτους - δολοφόνου

 

Οι μαζικές κινητοποιήσεις που συνεχίζονται παρά την καταστολή στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, εκτός από το αληθινό πρόσωπο της «δημοκρατίας» στη μητρόπολη του καπιταλισμού, αποκαλύπτουν και τον ρόλο που υπηρετεί σήμερα το «σύγχρονο» πανεπιστήμιο, αυτό που διαφημίζεται ως «πρότυπο» και στην Ελλάδα, από τις δυνάμεις που προωθούν και στηρίζουν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Με συνθήματα όπως «Money for schools and education - not for bombs and occupation!» («Δώστε λεφτά για πανεπιστήμια και παιδεία - όχι για βόμβες και για την κατοχή!») οι Αμερικανοί φοιτητές απαιτούν να πάψουν τώρα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα να στηρίζουν το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και τη γενοκτονία των Παλαιστινίων. Πολιτειακές και πρυτανικές αρχές απαντούν με όργιο καταστολής για να τους φιμώσουν, επιστράτευσαν την έφιππη αστυνομία, συλλήψεις, απειλές, διαγραφές πρόστιμα κ.λπ.

Αυτά συμβαίνουν σε ορισμένα από τα πιο «ξακουστά» πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Κολούμπια, το Γέιλ, το Χάρβαρντ, το Πρίνστον, το Στάνφορντ κ.ά. Οπως σχολίαζε καθηγητής για την εισβολή αστυνομικών στο Κολούμπια, «πρόκειται για ανήκουστη επίθεση σε κάθε εκπαιδευτική αρχή (...) Εκείνη την ώρα έκανα μάθημα στους φοιτητές μου και εξηγούσα ότι το μάθημα που θέλουν να τους κάνουν σήμερα είναι η υποταγή! Δε μπορούν να αντικαθιστούν τους καθηγητές με αστυνομικούς, αλλά φαίνεται ότι αυτές είναι οι οδηγίες!».

* * *

Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά ΜΜΕ καταγράφουν ως εξής τον ρόλο που έχουν αναλάβει πολλά από τα «ευαγή» ερευνητικά ιδρύματα των ΗΠΑ:

  • Στο MIT (Massachusetts Institute of Technology) ερευνητές συνεργάζονται με το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας για projects σχετικά με την πλοήγηση drones και την προστασία πυραύλων. Μόνο την τελευταία 10ετία το συγκεκριμένο ίδρυμα φέρεται να έχει λάβει πάνω από 11 εκατ. δολάρια για τέτοια προγράμματα.
  • Στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι το ίδρυμα χρηματοδοτείται από επενδυτές που παράγουν πολεμικά αεροπλάνα για το Ισραήλ και «προϊόντα επιτήρησης», τα οποία χρησιμοποιούνται καθημερινά στη Γάζα
  • Η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων του Χάρβαρντ μόνο το 2020 φερόταν να έχει επενδύσει 194 εκατ. δολάρια στην «Booking Holdings», που οργανώνει επισκέψεις σε δεκάδες εβραϊκούς εποικισμούς. Αλλη επένδυση του Χάρβαρντ αφορά την «Alphabet Inc.», που συνδέεται με την παρακολούθηση και το φακέλωμα των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη.
  • Το Κολούμπια φέρεται μεταξύ άλλων να συνδέεται με επενδύσεις στη γνωστή εταιρεία «AirBnB», επίσης με τεράστια γκάμα περιηγήσεων και καταλυμάτων σε εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
  • Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας φέρεται να έχει μετοχές στον κολοσσό της «General Electric», που μεταξύ άλλων ηγείται του έργου «Genesis Wind», στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν.
  • Το Πανεπιστήμιο George Mason συνδέεται με μετοχές στην αλυσίδα «McDonald's», που μεταξύ άλλων περηφανεύεται για τη διανομή δωρεάν γευμάτων στον κατοχικό ισραηλινό στρατό. Ακόμα, διατηρεί μετοχές στη «Lockheed Martin», που μόνο πρόσφατα πήρε 3 δισ. δολάρια για να πουλήσει 25 F-35 στο Ισραήλ.
* * *

Τέτοιες υπηρεσίες προσφέρουν τα «σύγχρονα πανεπιστήμια» στο κράτος του Ισραήλ, στηρίζοντας τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, που βυθίζει στο χάος και στον πόλεμο όλη τη Μέση Ανατολή. Τέτοιους φοιτητές και μελλοντικούς επιστήμονες θέλουν τα πανεπιστήμια, το κράτος, οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και παντού: Στην υπηρεσία της κερδοφορίας, των ανταγωνισμών και των ιμπεριαλιστικών πολέμων τους.

Γι' αυτό αντιδρούν με βία και καταστολή στις φοιτητικές διαδηλώσεις ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα. Τους πέφτει βαρύ στη Μέκκα του καπιταλισμού και του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού να υπάρχουν τέτοιες φωνές αμφισβήτησης, που απαιτούν να πάψει τώρα η στήριξη του κράτους του Ισραήλ από τα αμερικανικά πανεπιστήμια. Γι' αυτό οι φοιτητές των ΗΠΑ και ο αγώνας τους χρειάζονται την αλληλεγγύη όλων μας, όπως έμπρακτα ανέδειξε το ΚΚΕ με την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ και της αντιπροσωπείας του Κόμματος στο Κολούμπια, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης στη Νέα Υόρκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου