Πηγή εικόνας 12nisospress.com |
Σε ρόλο «λαγού» για την παραπέρα στρατικοποίηση της ΕΕ, ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντ. Τουσκ, προτείνουν τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας», με κοινή επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παρόμοια σχέδια υπήρχαν και στο παρελθόν, αλλά τώρα φαίνεται πως επιταχύνονται, με φόντο την όξυνση των ανταγωνισμών και τον πολεμικό πυρετό ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Το 2001, όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη μονομερή αποχώρησή τους από την Αντιβαλλιστική Συμφωνία (ΑΒΜ) του 1972, παρουσίασαν ένα σχέδιο περιορισμένης αντιαεροπορικής ασπίδας με ραντάρ στην Αλάσκα, στην Αγγλία και με προοπτική επέκτασης στην Ευρώπη. Το 2013 η κυβέρνηση Ομπάμα ακύρωσε το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος και το αντικατέστησε με το «Aegis», που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ.
Στη συνέχεια, τον Οκτώβρη του 2022, η Γερμανία ανακοίνωσε την «Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Αντιαεροπορικής Ασπίδας» (European Sky Shield Initiative - ESSI), με το βλέμμα στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Το ESSI βασίζεται στο γερμανικό σύστημα «IRIS-T» για την άμυνα μεσαίου βεληνεκούς, στο αμερικανικό «Patriot» για μεγάλου βεληνεκούς και στο εξωατμοσφαιρικό υπερηχητικό αντιβαλλιστικό σύστημα «Arrow 3», που αναπτύσσουν και παράγουν από κοινού το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.
Εκείνη τη χρονιά, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, 15 χώρες υπέγραψαν «μνημόνιο κατανόησης» για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας (Γερμανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Ουγγαρία). Δανία, Σουηδία, Αυστρία και Ελβετία προσχώρησαν αργότερα στην πρωτοβουλία, ενώ τον περασμένο Φλεβάρη εντάχθηκαν η Τουρκία και η Ελλάδα, αυξάνοντας σε 21 τον συνολικό αριθμό.
Απέξω έμειναν Γαλλία και Ιταλία, καταγγέλλοντας ότι το σχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας και ότι τα δικά τους μονοπώλια είναι ριγμένα στη μοιρασιά. Οι δύο χώρες, μέσω της κοινοπραξίας «Eurosam», έχουν αναπτύξει ένα εναλλακτικό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς, το SAMP/T, το οποίο δεν περιλαμβανόταν στον γερμανικό σχεδιασμό.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα όξυνσης των αντιθέσεων και στο εσωτερικό της ΕΕ, Μητσοτάκης και Τουσκ αναφέρουν στην επιστολή τους ότι η Ευρώπη, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, χρειάζεται ένα «πρόγραμμα - ναυαρχίδα» που θα αντιμετωπίζει όλες τις εναέριες απειλές. Υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ και θα δώσει «κίνητρα στις ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες να αναπτύξουν τεχνολογίες αιχμής και να γίνουν παγκόσμιοι ηγέτες στους τομείς τους», ενώ θα σταλεί και σαφές μήνυμα ότι «η Ευρώπη είναι ενωμένη και αποφασισμένη να προστατεύσει τον εαυτό της, ότι είναι μια παγκόσμια δύναμη της οποίας η οικονομική ισχύς ενισχύεται από τη στρατιωτική ισχύ».
Περισσότερες λεπτομέρειες για το αν και πώς θα προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής. Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είπε ότι η πρόταση είναι ένα «εμβληματικό έργο που θα στηρίξει την ευρωπαϊκή αμυντική ετοιμότητα και θα καταστήσει την ΕΕ ισχυρότερο σύμμαχο εντός του ΝΑΤΟ».
Την πρόταση υποστήριξε και η φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι «όλοι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να την αποδεχτούν. Ας πάρουμε τα χρήματά μας, ας επενδύσουμε όλοι και θα προστατέψουμε την Ευρώπη». Θετικός δήλωσε και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, θέτοντας ωστόσο ερωτήματα όπως «πού θα τοποθετηθούν αυτά τα συστήματα; Σε ποια σύνορα; Με ποιες δυνατότητες; Με ποια χρηματοδότηση;».
Το ζήτημα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 27 - 28 Ιούνη, όπου θα αποφασιστεί και η στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για το 2024 - 2029.
Σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει διαρρεύσει, μία από τις τρεις προτεραιότητες της ΕΕ είναι η άμυνα. Καθώς το μπλοκ των «27» μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο προς μια «πολεμική οικονομία», το προσχέδιο βάζει σε προτεραιότητα τη «διασφάλιση της κυριαρχίας και της θέσης της Ευρώπης ως παγκόσμιου παίκτη στο νέο στρατηγικό/γεωπολιτικό/πολυπολικό πλαίσιο», με την «κινητοποίηση όλων των απαραίτητων μέσων για την διασφάλιση της αμυντικής ετοιμότητας, της ικανότητας δράσης και της ασφάλειας». Καλεί μάλιστα σε «σημαντική αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών και των επενδύσεων», όπως και την «αναβάθμιση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και βελτίωση της πρόσβασης στη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση».
Μέσα από αντιθέσεις και ανταγωνισμούς, η ΕΕ γίνεται ακόμα πιο αντιδραστική και πολεμοκάπηλη. Προετοιμάζεται για μια γενικευμένη πολεμική ανάφλεξη και ταυτόχρονα τη φέρνει πιο κοντά με την πολιτική της. Αυτήν την ΕΕ υπερασπίζονται η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά, ο Βελόπουλος, η Πλεύση Ελευθερίας και οι άλλοι, πίσω από μεγαλόστομους στόχους, όπως η «στρατηγική αυτονομία της ΕΕ».
Τα τύμπανα του πολέμου χτυπάνε και για τον λαό σημαίνει συναγερμός. Τα πολεμικά τους σχέδια είναι επικίνδυνα και πρέπει να καταδικαστούν με τον πιο ηχηρό τρόπο. Ενα πιο ισχυρό ΚΚΕ στις 9 Ιούνη είναι η καλύτερη εγγύηση ότι η μάχη ενάντια στην ΕΕ του πολέμου, στις κυβερνήσεις και στα κόμματά της θα δοθεί με αποφασιστικότητα και εκεί που παίρνονται οι εγκληματικές αποφάσεις τους, στη Βουλή και την Ευρωβουλή, αλλά και εκεί που μπορούν να ανατραπούν, στον δρόμο του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού αγώνα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου