Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Οικονομία ... στο χακί

 

Πηγή φωτο: verso.gr

Μαζικές επενδύσεις σε όπλα, συμβατικά και πυρηνικά, πραγματοποιούνται από τα καπιταλιστικά κράτη, που βλέπουν τη σύγκρουση να έρχεται... Ασύλληπτα ποσά επενδύονται στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό για αγορές, επενδύσεις, δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων. Εναν ανταγωνισμό για τα κέρδη, που οδηγεί στον όλεθρο. «Επενδύουν στον Αρμαγεδδώνα», τόνισε πρόσφατα στην έκθεσή της η ICAN (Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων).

Το 2023, κάθε ένα λεπτό δαπανήθηκαν σχεδόν 174.000 δολάρια για πυρηνικά όπλα. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να φυτευτούν 1 εκατ. δέντρα και με τις δαπάνες 5 ετών θα μπορούσαν να τραφούν 45 εκατ. άνθρωποι που αντιμετωπίζουν λιμό και να λυθεί το επισιτιστικό πρόβλημα, αναφέρει ενδεικτικά η έκθεση της ICAN. Τεράστια ποσά επενδύονται σε πολεμικό υλικό και την ίδια ώρα οι «αντοχές της οικονομίας» δεν επιτρέπουν ούτε σεντ για αναβαθμισμένες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους, σύγχρονα σχολεία, βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Είναι κι αυτό ένα απτό παράδειγμα για το πού καταλήγει ο παραγόμενος πλούτος στην «ελεύθερη» καπιταλιστική οικονομία.

Ετσι, τα 9 κράτη που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ινδία, Κίνα, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Πακιστάν, Βόρεια Κορέα) δαπάνησαν συνολικά την περασμένη χρονιά 91 δισ. δολάρια για πυρηνικά όπλα, επενδύοντας «στην καταστροφή της ανθρωπότητας». Πρόκειται για αύξηση 34% σε σχέση με το 2018. Στην κορυφή με τις - μακράν - μεγαλύτερες πυρηνικές δαπάνες βρίσκονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι η Ρωσία.

* * *

«Το 2024 θα μείνει στη μνήμη μας ως η χρονιά που οι δαπάνες για την Αμυνα της Ευρώπης θα σπάσουν κάθε ρεκόρ», τονίζει στρατιωτικός αναλυτής της HANetf, καθώς η κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων και των κρατών οδηγεί σε έκρηξη των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών. Πέρυσι οι στρατιωτικές δαπάνες από τα 31 μέλη του ΝΑΤΟ έφτασαν τα 1,34 τρισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 5,2% σε σύγκριση με το 2022, ενώ «μια αύξηση κατά 30% το 2024 δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI), οι στρατιωτικές δαπάνες διεθνώς αυξήθηκαν κατά 7% το 2023. Οι δαπάνες του ΝΑΤΟ αντιπροσώπευαν το 55% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών το 2023, με τα ευρωπαϊκά κράτη να αντιστοιχούν στο 28% του συνόλου του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας.

Η τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών έχει ανεβάσει στα ύψη τις μετοχές των πολεμικών βιομηχανιών. Ο γερμανικός κολοσσός «Rheinmetall» ανακοίνωσε ρεκόρ εσόδων το 2023, αλλά και τη μεγαλύτερη εξοπλιστική συμφωνία με τις γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις στην Ιστορία της, παραγγελίες πυρομαχικής ύλης ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Η μετοχή της «Rheinmetall» αυξήθηκε κατά 75% από την αρχή του χρόνου, ενώ εκείνη της ιταλικής αμυντικής βιομηχανίας «Leonardo» κατά 54% τους πρώτους πέντε μήνες και κατά 135% τον τελευταίο χρόνο. Η «Airbus» είδε επίσης τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 24% σε έναν χρόνο και 10% από τον Γενάρη. Αύξηση 25% είδε επίσης η γαλλική «Thales», που παράγει πυραύλους και άλλα αμυντικά συστήματα. Η ισπανική «Indra» βρίσκεται στο +85% από τον Ιούνη του 2023, η δε σουηδική «Saab» πέτυχε αύξηση 70%.

Συνολικά οι 10 μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες στην Ευρώπη αύξησαν το 2023 το προσωπικό τους κατά 12.400 άτομα, μετά από τρία χρόνια συνολικής μείωσης του προσωπικού, σύμφωνα με τους «Financial Times».

* * *

Η γερμανική οικονομία στρατιωτικοποιείται ολοένα και περισσότερο. Μετά τη «Lufthansa», που σχεδιάζει να εισέλθει στον κλάδο της Πολεμικής Αεροπορίας και να συμπράξει με τη «Luftwaffe», σειρά έχει η κορυφαία κατασκευάστρια τρακτέρ «Deutz». Με Ιστορία πάνω από 150 χρόνια στον αγροτικό τομέα, ακολουθεί την «αλλαγή εποχής», την περίφημη «Zeitenwende» της γερμανικής κυβέρνησης και την ευρύτερη γερμανική στροφή στην κούρσα των στρατιωτικών εξοπλισμών, με φόντο κυρίως τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον γερμανικό Τύπο, η «Deutz» είναι σε θέση να κατασκευάσει κινητήρες όχι μόνο για αγροτικά αλλά και για στρατιωτικά οχήματα, από τεθωρακισμένα άρματα μάχης μέχρι οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Επίσης, μπαταρίες για κρίσιμες στρατιωτικές εφαρμογές, όπως για την τροφοδοσία νοσοκομείων. Κατασκευάζει ήδη συστήματα γεννητριών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, π.χ. για τη συντήρηση μηχανημάτων σε νοσοκομεία ή ακόμα για συστήματα ψύξης.

Ο κόσμος «μυρίζει μπαρούτι» και η καπιταλιστική οικονομία εξελίσσεται σε καθαρή «οικονομία πολέμου», με τον ίδιο στόχο: Τα καπιταλιστικά κέρδη, τα κέρδη των λίγων σε βάρος των πολλών, το ξαναμοίρασμα της «τράπουλας» των παγκόσμιων αγορών και πρώτων υλών...


Ε. Μ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου