Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Δεκάδες δισ. ευρώ στο «ταμείο του πολέμου» των ΝΑΤΟ και ΕΕ

 

Τεράστια τα κεφάλαια που κατευθύνονται στις «αμυντικές» βιομηχανίες τα επόμενα χρόνια

 

Με 40 δισ. ευρώ ετοιμάζονται τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να χρηματοδοτήσουν το καθεστώς του Κιέβου για το επόμενο έτος! Τη δήλωση αυτή κάνει στο «Reuters» ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ ένας Δυτικοευρωπαίος διπλωμάτης, υπό τον όρο της ανωνυμίας του, τονίζοντας ότι υπάρχει τέτοια συμφωνία.

Υπενθυμίζεται πως ο μέχρι πρόσφατα γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε ήδη ζητήσει από τα κράτη - μέλη να διατηρήσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια. Η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής.

Ταυτόχρονα, ο βηματισμός προς την «οικονομία πολέμου» συνεχίζεται και σε επίπεδο ΕΕ. Η Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ για την περίοδο 2024-2029, που αποφασίστηκε στη σύνοδο της ΕΕ στις 28-28 Ιούνη, κατέληξε στην κατεύθυνση ενίσχυσης των δαπανών στην πολεμική βιομηχανία, σε μια ακόμα διέξοδο σε πεδία κερδοφορίας για τα τεράστια κεφάλαια του κλάδου των στρατιωτικών εξοπλισμών. Μια στροφή που σηματοδοτεί το πέρασμα σε ακόμα πιο οξυμένη φάση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, την οποία η ΕΕ προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει, οπλισμένη «μέχρι τα δόντια», κατεύθυνση στην οποία πρωτοστατεί και η ελληνική κυβέρνηση, με χαρακτηριστικές τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην πρόσφατη σύνοδο.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη - μέλη έχουν λάβει τολμηρά μέτρα για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας και ικανότητας της Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των αμυντικών δαπανών. Στο μέλλον, θα επενδύσουμε σημαντικά περισσότερο και καλύτερα από κοινού, θα μειώσουμε τις στρατηγικές μας εξαρτήσεις, θα αναβαθμίσουμε τις ικανότητές μας και θα ενισχύσουμε αναλόγως την ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο.

Μάλιστα, τονίζεται ακόμα πως «θα βελτιώσουμε επειγόντως τις συνθήκες για την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας με τη δημιουργία μιας καλύτερα ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αμυντικής αγοράς και με την προώθηση κοινών προμηθειών. Χαιρετίζουμε τα εμβληματικά έργα και τις αμυντικές πρωτοβουλίες των κρατών - μελών. Θα βελτιώσουμε την πρόσβαση στη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, διερευνώντας όλες τις επιλογές, μεταξύ άλλων μέσω του ενισχυμένου ρόλου του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ως καταλύτη.

Μια ισχυρότερη και ικανότερη Ευρωπαϊκή Ενωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ».

Αν και η Γερμανία και η Γαλλία ηγούνται στην πορεία περάσματος στην «οικονομία πολέμου», οι ανταγωνισμοί εντός του ιμπεριαλιστικού μπλοκ είναι μεγάλοι. Ετσι, Βερολίνο και Παρίσι εξέφρασαν σοβαρές αντιρρήσεις στην πρόταση για κοινή χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών σε επίπεδο ΕΕ, μια προσπάθεια στην οποία πρωτοστατούν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Πολωνίας μαζί με την πρόταση για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα δημιουργίας αντιπυραυλικού - αντιαεροπορικού θόλου.

Ενώ, πρωταγωνιστώντας σε αυτή την κατεύθυνση, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Οπως ξέρετε, αναμένουμε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και επιλογών για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η αμυντική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα». Και πρόσθεσε ότι και ο ίδιος θα επιμείνει σε αυτή την κατεύθυνση, θυμίζοντας την πείρα από το Ταμείο Ανάκαμψης από όπου «έτρεξε» επίσης ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ανοίγει την πολεμική «κάνουλα» η ΕΤΕπ

Η ΕΤΕπ έχει αρχίσει ήδη να εξειδικεύει τις κατευθύνσεις της Στρατηγικής Ατζέντας, καθώς ανακοίνωσε μέσα στη βδομάδα πως η «κάνουλα» των χρηματοδοτήσεων θα ανοίξει το επόμενο διάστημα για τις στρατιωτικές βιομηχανίες.

Συγκεκριμένα, η ΕΤΕπ στοχεύει να διοχετεύσει 6 δισ. ευρώ σε δάνεια τα επόμενα χρόνια και σε επιπλέον σημαντικά ποσά στο μετοχικό κεφάλαιο επιλέξιμων επιχειρήσεων. Για τον σκοπό αυτό προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας με το Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ.

Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει δανειοδότηση με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. «Η ΕΤΕπ είναι πιο αποφασισμένη και πρόθυμη από ποτέ να χρηματοδοτήσει επενδύσεις που θα θωρακίσουν την ελληνική και ευρωπαϊκή ασφάλεια και θα ενισχύσουν την αμυντική βιομηχανία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Μάλιστα, έχουν αρθεί ορισμένοι περιορισμοί που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα για τη χρηματοδότηση των βιομηχανιών αυτών.

Αυτήν την κατεύθυνση της λεγόμενης «στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ» στηρίζουν με χέρια και με πόδια μαζί με την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση, Ελληνική Λύση και λοιποί συνοδοιπόροι.

Μια κατεύθυνση που σημαίνει «συναγερμό» για τους εργαζόμενους, για τα σωματεία και τους φορείς τους, για να οργανωθεί η πάλη για «καμιά εμπλοκή», ενάντια στις βάσεις και τις αποστολές εκτός συνόρων, ενάντια στις ΝΑΤΟικές δαπάνες και εξοπλισμούς.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου