Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η ξενοφοβία και η έξαρση της ρατσιστικής βίας δεν έπεσαν από τον ουρανό

 

«Οι κάτοικοι θέλουν πίσω το ξενοδοχείο τους», δήλωνε βουλευτής των Εργατικών λίγες μέρες πριν από την επίθεση φασιστικών ομάδων σε δομή φιλοξενίας μεταναστών!

 

Συνεχίστηκαν την περασμένη βδομάδα οι ρατσιστικές επιθέσεις και τα επεισόδια με πρωταγωνιστές ακροδεξιές ομάδες, που ξέσπασαν σε πολλές πόλεις της Βρετανίας, μετά την επίθεση με μαχαίρι που κόστισε τη ζωή σε 3 κορίτσια στο Σάουθπορτ.

Οι ρατσιστικές αναταραχές πυροδοτήθηκαν από την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, ότι ο ύποπτος ήταν «παράνομος» μουσουλμάνος μετανάστης που είχε αιτηθεί άσυλο, ενώ έχει γεννηθεί στο Κάρντιφ και η οικογένειά του κατάγεται από τη Ρουάντα.

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τον ρόλο που έπαιξαν διάφορα επιχειρηματικά «κέντρα», όπως εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στη διασπορά των ψευδών ειδήσεων και στην έξαρση της ξενοφοβίας, που δεν έπεσε βέβαια από τον ουρανό.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού μεγιστάνα Ιλον Μασκ ότι «ένας εμφύλιος φαίνεται αναπόφευκτος στη Βρετανία».

Στη συνέχεια ο Μασκ επανήλθε αναδημοσιεύοντας ένα δήθεν άρθρο της «Telegraph», που ισχυριζόταν ότι οι καταδικασθέντες ταραχοποιοί των διαδηλώσεων στη Βρετανία θα σταλούν σε στρατόπεδα κράτησης στα νησιά Φόκλαντ. Ο Μασκ διέγραψε την ανάρτησή του μετά από λίγα λεπτά.

Η ανάρτηση που αναδημοσίευσε ο Μασκ ανήκε στην συν-αρχηγό της ακροδεξιάς ομάδας Britain First, Ασλι Σάιμον, η οποία συνόδευε το (ανύπαρκτο) άρθρο της «Telegraph» με την εξής λεζάντα: «Μας απελαύνουν όλους για τα Φόκλαντ».

Την Τετάρτη το βράδυ, μεγάλες διαδηλώσεις, που οργανώθηκαν από εργατικά σωματεία και αντιρατσιστικές οργανώσεις έξω από λατρευτικούς χώρους, κατοικίες και μεταναστευτικές δομές, απέτρεψαν τις επιθέσεις που είχαν προαναγγελθεί διαδικτυακά από ακροδεξιές ομάδες, δημιουργώντας ένα «ανθρώπινο τείχος».

Η ΚΟ Βρετανίας του ΚΚΕ συμμετείχε στις διαδηλώσεις, αναδεικνύοντας την ανάγκη να γίνει υπόθεση των σωματείων και όλης της εργατικής τάξης η πάλη ενάντια στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία, να μπει στο στόχαστρο η πολιτική των αστικών κομμάτων που τα καλλιεργούν και τα αναπαράγουν.

Οι ένοχοι έχουν όνομα

Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία «ανθίζουν» στη Μ. Βρετανία. Ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές, όπου η εξαθλίωση της εργατικής τάξης είναι ακόμη μεγαλύτερη, αλλά και σε φτωχογειτονιές του Λονδίνου και άλλων μεγάλων πόλεων, όπου η ζωή έχει γίνει ανυπόφορη ακόμη και για όσους εργάζονται, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. Εκεί βρίσκουν έδαφος οι διάφορες φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες.

Συντηρητικοί και Εργατικοί, που εμφανίζονται σήμερα να ξορκίζουν την έξαρση της ρατσιστικής βίας, έχουν τεράστια ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη.

Στο πλαίσιο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης για το «Βrexit», η μετανάστευση παρουσιαζόταν στην εργατική τάξη της Βρετανίας ως η αιτία για την ανεργία και τη φτωχοποίηση, την κατάργηση επιδομάτων κ.λπ. Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών εκλέχτηκε τον Ιούλη, μεταξύ άλλων και με την υπόσχεση ότι θα μειώσει τη μετανάστευση και τις «βάρκες» που φτάνουν από τη Μάγχη, θα αυξήσει την καταστολή στα σύνορα, θα περιορίσει το άσυλο.

Οι Εργατικοί ανέστειλαν τη συμφωνία Βρετανίας - Ρουάντας των Συντηρητικών για κέντρα κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο, ωστόσο ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, δεν πρόλαβε να εκλεγεί και επισκέφτηκε την Αλβανία, που έχει συνάψει αντίστοιχη συμφωνία με την Ιταλία για κράτηση μεταναστών και προσφύγων.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης των Εργατικών είναι ο νόμος για τη μετανάστευση, που έφερε λίγες μέρες μετά την εκλογή της. Το νομοσχέδιο περιορίζει το άσυλο και μάλιστα τερματίζει τη χρήση ξενοδοχείων για φιλοξενία αιτούντων άσυλο.

Λίγες μόλις μέρες πριν από τις δύο επιθέσεις της περασμένης Κυριακής σε ξενοδοχεία - στο Τάμγουορθ και στο Ρόδερχαμ - που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο, η κυβέρνηση των Εργατικών προώθησε το εν λόγω νομοσχέδιο, «οπλίζοντας» το χέρι των ακροδεξιών που προσπάθησαν να εισβάλουν, σπάζοντας παράθυρα, πυρπόλησαν κάδο κ.ά.

Κατακραυγή έχει ξεσπάσει και για τη νεοεκλεγείσα βουλευτή των Εργατικών Σάρα Εντγουορντς, η οποία έχει στοχοποιήσει επανειλημμένα το ξενοδοχείο «Holiday Inn» στο Τάμγουορθ - εκλογική της περιφέρεια - τονίζοντας ότι «οι κάτοικοι θέλουν πίσω το ξενοδοχείο τους».

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης των Εργατικών, στις 30 Ιούλη, λίγες μέρες προτού ο ακροδεξιός όχλος επιτεθεί στο ξενοδοχείο, η Εντγουορντς δήλωνε: «Στο Tάμγουορθ το "Holiday Inn" χρησιμοποιείται για σκοπούς ασύλου εδώ και χρόνια και η απλή πραγματικότητα είναι ότι οι κάτοικοι θέλουν πίσω το ξενοδοχείο τους. Το Tάμγουορθ επωφελείται από τον τοπικό τουρισμό και το "Holiday Inn" θα πρέπει να είναι για διακοπές.

Ως εκ τούτου, χαιρετίζω (την) ανακοίνωση ότι το νομοσχέδιο για την ασφάλεια των συνόρων και τη μετανάστευση περιλαμβάνει σχέδια για τον τερματισμό της χρήσης ξενοδοχείων ασύλου».

Καταστολή και δίκες - εξπρές ήρθαν για να μείνουν

Πρωτοφανή μέτρα καταστολής εφαρμόζονται τις τελευταίες μέρες στη Μ. Βρετανία, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για μόνιμα μέτρα που θα εφαρμοστούν ανεξαιρέτως, καθώς οι Εργατικοί - όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά - δεν έχουν «δυο μέτρα και δυο σταθμά» απέναντι στην «ακροδεξιά ή την ακροαριστερή» βία...

Πέρα από το ειδικό σώμα αστυνομικών που έχει συσταθεί, για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεδομένα από τις κάμερες για αναγνώριση προσώπων διαδηλωτών με τεχνητή νοημοσύνη. Τα δικαστήρια λειτουργούν όλη μέρα και δικάζουν με δίκες - εξπρές τους ταραξίες, ενώ άνοιξαν περισσότερες από 500 θέσεις σε φυλακές.

«Και το ξαναλέω, όποιος εμπλέκεται σε αταξία, όποιο κι αν ισχυρίζεται ως κίνητρό του, θα νιώσει την πλήρη ισχύ του νόμου», ξεκαθάρισε για το μέλλον ο Στάρμερ.

Τα μέτρα αναμένεται να αξιοποιηθούν για την καταστολή απεργιών - ιδιαίτερα των πολυήμερων σε ζωτικούς τομείς - αλλά και κατά δράσεων υπέρ των Παλαιστινίων, που χαρακτηρίζονται «εκδηλώσεις αντισημιτισμού» από τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς και μπορεί να θεωρηθούν ρατσιστικά «εγκλήματα».

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου