Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Στοχευμένα

 

Ο «εξορθολογισμός» στα επιδόματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, βάζοντας στο μπλέντερ από το επίδομα παιδιού μέχρι το επίδομα ανεργίας, θα οδηγήσει σε νέες περικοπές από το κράτος, δηλαδή σε νέα χασούρα για τους δικαιούχους ακόμα και αυτών των γλίσχρων επιδομάτων, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Ηδη ακούγεται ότι τα κριτήρια για το επίδομα παιδιού θα γίνουν πιο «στοχευμένα», προμηνύοντας νέους εισοδηματικούς κόφτες, ενώ όσοι είδαν κάποια αύξηση στον μισθό τους καλούνται ήδη να επιστρέψουν τις πρώτες δόσεις του επιδόματος, επειδή ξέφυγαν κατά μερικά ευρώ από το εισοδηματικό όριο της ...πείνας, που προβλέπει το επίδομα. Εκεί που παίζεται όμως το πιο «χοντρό παιχνίδι» είναι στο επίδομα ανεργίας, που θα δίνεται πλέον κλιμακωτά και θα κόβεται οριστικά αν ο άνεργος δεν αποδεχτεί κάποια δουλειά που του προτείνει η ΔΥΠΑ. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι εποχικοί εργαζόμενοι και οι μερικώς απασχολούμενοι, όπου η αναλογικότητα του επιδόματος προς τον μισθό οδηγεί σε παροχές - ψίχουλα, χαμηλότερα κι από αυτά που δίνει σήμερα η ΔΥΠΑ σε - ελάχιστους ούτως ή άλλως - ανέργους. Η προστασία των ανέργων θεωρείται «κόστος» για την κυβέρνηση και την εργοδοσία, που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να απαλλαγούν. Δεν διστάζουν μάλιστα να στοχοποιήσουν αισχρά ως «μπαταχτσήδες» και «τεμπέληδες» όσους έχουν χάσει τη δουλειά τους και είτε δεν βρίσκουν μεροκάματο είτε αρνούνται να φορέσουν από μόνοι τους την ...μπάλα του κατάδικου, αποδεχόμενοι την οποιαδήποτε απασχόληση τους προτείνει η ΔΥΠΑ.

Εμβληματική

Την ...αύρα της σε όλη την περιοχή θα σκορπίσει η πολυδιαφημισμένη επένδυση του Ελληνικού, που πριν ακόμα ολοκληρωθεί εξελίσσεται σε καταλύτη σοβαρών ανατροπών στη ζωή των κατοίκων και των εργαζομένων στο παραλιακό μέτωπο. Οπως γράφεται, το υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο με το οποίο «απελευθερώνεται» η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές από τον Μάη μέχρι την Οκτώβρη σε όλον τον «μητροπολιτικό πόλο Ελληνικού - Αγ. Κοσμά» και σε περιοχές «σημαντικού επενδυτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος». Που σημαίνει ότι τα εμπορικά καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις θα λειτουργούν κανονικά τις Κυριακές, για να εξυπηρετούνται οι ...επενδυτικές και τουριστικές ανάγκες της «Αθηναϊκής Ριβιέρας»! Για τους εργαζόμενους σ' αυτές τις επιχειρήσεις βέβαια η ανατροπή προβλέπεται τεράστια, ενώ είναι σίγουρο ότι χιλιάδες μικροεπαγγελματίες της περιοχής σηκώνουν από τώρα μαύρα πανιά, αφού ο ανταγωνισμός με ακόμα χειρότερους όρους θα τους φέρει πιο κοντά στο φάσμα του αφανισμού. Και επειδή η ανάπλαση του «μεγαλύτερου οικοπέδου της Ευρώπης» για τα συμφέροντα των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων και των μεγαθηρίων του Τουρισμού θα είναι «εμβληματική» σε όλα της, είναι θέμα χρόνου να αξιοποιηθεί σαν «λαγός» για τη γενίκευση τέτοιων αντεργατικών - αντιλαϊκών ανατροπών σε ολόκληρη την Αττική και όχι μόνο.


Παρενέργειες...

Αυξάνονται οι «παρενέργειες» από την όξυνση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, επιβεβαιώνοντας ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην περιοχή παίζουν διπλό ρόλο: Από τη μια οξύνουν τους ανταγωνισμούς και από την άλλη γίνονται καταλύτης διευθετήσεων, που για τα κέρδη των μονοπωλίων ναρκοθετούν τα συμφέροντα των λαών. Το συγκεκριμένο έργο είναι τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, με το σχέδιο «Great Sea Interconnector», προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτείται με 658 εκατ. από την ΕΕ. Με τη διασύνδεση προωθείται η «ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», η οποία δεν πρόκειται να φέρει φθηνότερο ρεύμα στα νοικοκυριά, αλλά θα φέρει σίγουρα περισσότερο «ζεστό» χρήμα στα ταμεία των μονοπωλίων της Ενέργειας.


... και ρίσκα

Ο καβγάς γίνεται τώρα για το ποια πλευρά θα αναλάβει το «γεωπολιτικό ρίσκο», που αυξάνεται με την πολεμική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, αλλά και τη στάση της Τουρκίας που διεκδικεί συμμετοχή και μερίδιο από το ενεργειακό Ελντοράντο της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος, που φαίνεται να αντιδρά σ' αυτήν τη φάση, «ζυγίζει» τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τα οικονομικά οφέλη για τους ομίλους της, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις για την εκτέλεση του έργου από την ανάδοχο εταιρεία «Nexans», με έδρα στη Γαλλία. Ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, πόλεμοι, δίκτυα, ενεργειακά σχέδια, όλα μπλεγμένα σαν κουβάρι από τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις και τις διεθνείς συμμαχίες τους, με τους λαούς να πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα και τα καύσιμα, όπως πανάκριβα θα κληθούν να πληρώσουν και το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης ανάφλεξης «όλων με όλους» στην περιοχή.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου