«Στην καλυτέρευση της καθημερινότητας εκατομμυρίων πολιτών αποσκοπεί ο ριζικός μετασχηματισμός του τρόπου λειτουργίας 8 δημόσιων επιχειρήσεων που επηρεάζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη ζωή μας και οι οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών (...) Η περίπτωση της ΔΕΗ που από το χείλος της καταστροφής το 2019 κατάφερε να πρωταγωνιστεί σήμερα στον ενεργειακό τομέα έχοντας πάνω από το 50% του μεριδίου αγοράς, αποτελεί "πιλότο" για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν». Αυτά έλεγε την περασμένη Κυριακή ο πρωθυπουργός για το πώς οι 8 ΔΕΚΟ που είναι ενταγμένες στο Υπερταμείο, ανάμεσά τους ο ΟΑΣΑ και τα ΕΛΤΑ, «θα μετεξελιχθούν σε "μικρές ΔΕΗ"». Βέβαια, η «μεταρρύθμιση» της ΔΕΗ ΑΕ απ' όλες τις κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, δεν έγινε επειδή η εταιρεία «δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών», αλλά για να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες της κερδοφορίας των επενδυτών και μετόχων της. Ο,τι ακριβώς θα γίνει και με τις άλλες πρώην ΔΕΚΟ που αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Για του λόγου το αληθές, η ΔΕΗ ΑΕ κατέγραψε αύξηση κερδών... 271% σε έναν χρόνο και οι ενεργειακοί όμιλοι στο σύνολό τους 770 εκατομμύρια ευρώ σε ένα τρίμηνο. Την ίδια ώρα, πάνω από το 40% των εργαζομένων δηλώνουν ότι τον τελευταίο χρόνο άφησαν 1 - 2 λογαριασμούς ρεύματος απλήρωτους και το 25% ότι δεν μπορούν να ζεστάνουν ή να δροσίσουν επαρκώς το σπίτι τους, ενώ βαρύς είναι ο πέλεκυς για τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο, όπου χιλιάδες απολύσεις έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, ανατράπηκαν εργασιακές σχέσεις, κυριάρχησαν η εργολαβοποίηση και η δουλειά με το «μπλοκάκι». Αυτό είναι το «μοντέλο» που ζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα παντού και θα ζήσουν ακόμα πιο έντονα το επόμενο διάστημα αν περάσουν οι σχεδιασμοί ΕΕ - κυβέρνησης - κεφαλαίου για την παραπέρα «απελευθέρωση» - εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών, των μεταφορών, του νερού. Εκεί θα πρέπει να στοχεύει και ο καθημερινός αγώνας απέναντι στην πολιτική που τσακίζει τις ανάγκες τους για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.
Ενα ενδιαφέρον στοιχείο, που δεν πέρασε ούτε «στα ψιλά» του Τύπου, αποκαλύφθηκε με αφορμή τη «μαύρη Δευτέρα» στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Ποιο είναι αυτό; Οτι στις ΗΠΑ, το 57% του πληθυσμού διαθέτει κάποιου είδους μετοχές. Ολοι αυτοί βέβαια οι μικρομέτοχοι δεν έχουν τις φιλοδοξίες ενός νέου ...Γουόρεν Μπάφετ. Απλά, κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι πληρώνουν ένα μέρος του μισθού σε μετοχές, κάποιοι άλλοι ως υποχρεωτική «αποταμίευση», ενώ εκατομμύρια συνταξιούχοι διαθέτουν μετοχές από το τζογάρισμα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους εισφορών. Κι αν κάτι μας θυμίζουν όλα αυτά, είναι όσα λένε και στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον αμερικανόθρεφτο πρόεδρό του, για «εργαζόμενους που θα πληρώνονται με μετοχές» και για «κεφάλαιο ως εργαλείο μείωσης των ανισοτήτων». Οπως και για το παραπέρα τζογάρισμα των ασφαλιστικών εισφορών με το υποτιθέμενο «τυράκι» των «σίγουρων αποδόσεων» και των «μεγαλύτερων» (από τις ελάχιστες) συντάξεων. Ολες αυτές δηλαδή οι «θεωρίες για αγρίους» περί καπιταλισμού που θα υπηρετεί ταυτόχρονα τα κέρδη και τις λαϊκές ανάγκες. Θεωρίες που καίγονται πιο γρήγορα και από τις δεκάδες εκατομμύρια μετοχές στα χρηματιστήρια την περασμένη Δευτέρα, συμπαρασύροντας στον γκρεμό και τους κόπους μιας ζωής εκατομμυρίων εργαζομένων και συνταξιούχων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου