Το πόρισμα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου «εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συγκαλύψει την τεράστια υπόθεση των υποκλοπών», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους των άλλων αστικών κομμάτων που δεν είπαν το παραμικρό, ανέδειξε το συνολικό αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο πατάει το δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων», σε συνδυασμό με τον ταξικό χαρακτήρα της Δικαιοσύνης.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε πως το ΚΚΕ ζήτησε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής γιατί από την ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη γεννιούνται πολλά ερωτηματικά για την πορεία της έρευνας και τα στοιχεία της, για το πόρισμα και για τη βασιμότητα των συμπερασμάτων του. Όπως είπε, με αυτό το πόρισμα «επιχειρείται να ολοκληρωθεί η αγωνιώδης προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση».
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, έθεσε μια σειρά ερωτήματα που αποδομούν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς. Για παράδειγμα, ρώτησε εάν είναι συνήθης πρακτική να βγάζει ανακοίνωση η Δικαιοσύνη για κάθε υπόθεση που χειρίζεται. «Είναι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της;» ρώτησε, ενώ ως προς τον ισχυρισμό της εισαγγελέως πως «αναντίλεκτα» συνάγεται το συμπέρασμα ότι «δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή» κρατικής υπηρεσίας, σχολίασε καυστικά: «Τέτοια απολυτότητα, δηλαδή ο Πάπας της Ρώμης τι θα έλεγε;», για να προσθέσει πως «δεν πρέπει να εξηγηθεί αυτή η διατύπωση από την ίδια;».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη αποκαλύπτει τα λεγόμενα όρια της «ανεξαρτησίας» της δικαστικής εξουσίας. «Πόσο ανεξάρτητη μπορεί είναι όταν επιλέγεται από την κυβέρνηση;», είπε.
Όπως εξήγησε, η εκάστοτε δικαστική εξουσία κινείται στα αυστηρά πλαίσια που καθορίζει ένα αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που αποτελείται από ευρωπαϊκές οδηγίες -ανάμεσα σε άλλα για την αντιμετώπιση της «ριζοσπαστικοποίησης»- από τρομονόμους, από την ανταλλαγή δεδομένων, την επεξεργασία και εμπορία τους. Υπενθύμισε, δε, πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ελευθερία παραγωγής και διακίνησης τέτοιων λογισμικών, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τους. «Όλοι τους συνέβαλαν» σε αυτό το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο ανέφερε, φέρνοντας ως τελευταίο παράδειγμα -ανάμεσα στα πολλά άλλα- την αστυνομική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενσωμάτωσε στο ελληνικό δίκαιο η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, «στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει».
«Όλο αυτό επιβεβαιώνει τη σαπίλα και τη διαφθορά του συστήματος, αλλά και το σκληρό πεδίο των ανταγωνισμών ανάμεσα σε πολυεθνικές εταιρείες και ιμπεριαλιστικά κέντρα που οδηγούν ακόμα και σε πολεμικές συγκρούσεις», πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε αστειότητες τις λογικές περί «κράτους δικαίου», καθώς συγκαλύπτουν τον εχθρικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα του αστικού κράτους, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. «Δεν υπάρχει κράτος δικαίου σε μια ταξική κοινωνία. Υπάρχει το κράτος του ισχυρού. Έτσι και το Δίκαιο δεν είναι ουδέτερο, δεν καλύπτει όλες τις τάξεις, αλλά εκφράζει τα συμφέροντα του ισχυρού, πάντοτε», τόνισε.
Το ΚΚΕ, όπως σημείωσε, ζητάει να διαβιβαστεί στη Βουλή το σύνολο της δικογραφίας, τα όποια έγγραφα αναδείχθηκαν στη διάρκεια των ερευνών, καθώς και το πόρισμα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να μελετηθούν από όλους χωρίς εμπόδια και να κληθούν στη συνέχεια αυτοί που έκαναν την έρευνα, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου