«Είτε σας αρέσει είτε όχι, το ενεργειακό σύστημα της Γερμανίας είναι πλήρως λειτουργικό με πάνω από 50% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και κλείνουμε - δεν χτίζουμε - μονάδες άνθρακα και πυρηνικών. Ο άνθρακας θα είναι εκτός δικτύου έως το 2038». Αυτά «πόσταρε» το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας (!) σχετικά με την αναφορά Τραμπ στο ντιμπέιτ των ΗΠΑ ότι «το μοντέλο Ενέργειας της Γερμανίας χρεοκόπησε». «Η παρέμβαση της Γερμανίας στις εκλογές είναι χειρότερη και από αυτή του Ιράν και της Ρωσίας», ήρθε η απάντηση από τον εκπρόσωπο του Τραμπ (και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στη Γερμανία), επιβεβαιώνοντας την ...ωραία ατμόσφαιρα εντός του ευρωατλαντικού στρατοπέδου. Σίγουρα, πάντως, οι «προτιμήσεις» των ευρωπαϊκών επιτελείων για τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ δεν έχουν να κάνουν ούτε με «δημοκρατικές ευαισθησίες» ούτε με το ...πάθος τους για την αλήθεια απέναντι στις θεωρίες συνωμοσίας που διακινεί ο Τραμπ. Αντίθετα, «κουμπώνουν» στα πολύ πιο ταπεινά «ένστικτα» των επιχειρηματικών ομίλων... Αυτό έδειξε και η έκθεση Ντράγκι, που αγωνιά επειδή οι μεγαλοβιομήχανοι της ΕΕ πληρώνουν 3 φορές περισσότερο από τους Αμερικανούς ανταγωνιστές τους το ρεύμα και ζητάει να επιταχυνθούν η «απελευθέρωση» της Ενέργειας και η ενιαία αγορά στην ΕΕ. Το μόνο σίγουρο είναι πως είτε με το πανάκριβο αμερικανικό LNG είτε με τις πανάκριβες «πράσινες» ΑΠΕ, οι λαοί εκβιάζονται και πάλι να πληρώσουν με ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια τις κολιγιές και τις αντιπαραθέσεις των ιμπεριαλιστών «συμμάχων» και αντιπάλων. Η μόνη διέξοδος είναι να σταθούν στο δικό τους «στρατόπεδο»: Της ανυποχώρητης πάλης, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του.
Μετά τις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στην τιμή του νερού, βγήκε ο πρωθυπουργός να ...καθησυχάσει: «Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Είναι και θα είναι φτηνό». Πέρα από το προφανές ψέμα, αφού αυτά που ανακοινώθηκαν παραπέμπουν σε αυξήσεις, ο ισχυρισμός ότι το νερό είναι φτηνό, είναι κυριολεκτικά για γέλια. Σχεδόν στη μισή Ελλάδα οι κάτοικοι πίνουν εμφιαλωμένο νερό, αφού της βρύσης είναι ακατάλληλο, κάτι που το ζουν άλλωστε κάθε χρόνο και όσοι από την Αθήνα κάνουν διακοπές σε κάποιο νησί, στην Πελοπόννησο ή σε άλλη περιοχή της ηπειρωτικής χώρας. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ηράκλειο στην Κρήτη, μια πολύ μεγάλη πόλη με χιλιάδες κατοίκους και τουρίστες, που δεν έχει όμως πόσιμο νερό, κι ας το πληρώνουν κανονικά οι κάτοικοι, ενώ εξαναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο, ακόμα και για οικιακή χρήση... Αλήθεια, οι βιοπαλαιστές αγρότες το νερό για τα χωράφια τους το πληρώνουν φτηνά; Το νερό είναι ακριβό εμπόρευμα για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και θα το πουν νεράκι με τα νέα χαράτσια που ετοιμάζει η κυβέρνηση, για να ...ρίξει νερό στον μύλο της κερδοφορίας όσων επενδύουν στην εμπορευματοποίηση αυτού του αναντικατάστατου αγαθού.
Σύμμαχο της εργοδοσίας στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, με την τηλεργασία, αποτελούν τα διάφορα λογισμικά παρακολούθησης των εργαζομένων. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτη του 2023 στις ΗΠΑ, από τους 1.000 επικεφαλής επιχειρήσεων το 96% απάντησε ότι χρησιμοποιεί κάποιο λογισμικό παρακολούθησης των εργαζομένων, ενώ το ποσοστό αυτό πριν από την πανδημία βρισκόταν στο 10%. Πάνω από το 1/3 απαιτεί από τους εργαζόμενους να εργάζονται σε ζωντανή, παρακολουθούμενη βιντεοσκοπημένη ροή, και η συντριπτική πλειοψηφία (97%) θεωρεί ότι το λογισμικό παρακολούθησης έχει αυξήσει την παραγωγικότητα. Μάλιστα, 3 στους 4 απάντησαν πως έχουν απολύσει υπαλλήλους εξαιτίας του λογισμικού, ενώ 7 στους 10 ότι είχαν εργαζόμενους που παραιτήθηκαν για τον ίδιο λόγο. Ενα 5% παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί λογισμικό παρακολούθησης χωρίς αυτό να είναι σε γνώση των εργαζομένων. Η τηλεργασία, που είναι «κληροδότημα» από την περίοδο της πανδημίας και των lockdowns, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιοποίησης της τεχνολογίας όχι για τη βελτίωση των όρων ζωής και δουλειάς των εργαζομένων, αλλά για την ένταση του ελέγχου και την αύξηση της παραγωγικότητας, με στόχο βέβαια τα κέρδη. Κι ας προσπαθούν η εργοδοσία και το κράτος της να το πουλήσουν ως «επιλογή» για «πιο ευέλικτο ωράριο» στην ...οικιακή θαλπωρή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου