Eurokinissi |
Συγκεκριμένα, από το περασμένο Σάββατο μέχρι χτες, Τρίτη, η τιμή της μεγαβατώρας έχει αυξηθεί από τα 91,92 ευρώ στα 202,22 ευρώ. Χτες το βράδυ έγινε γνωστό ότι για σήμερα, Τετάρτη 13 Νοέμβρη, η τιμή έφτασε στα 229,84 ευρώ η μεγαβατώρα. Αυτό το ράλι στις τιμές του ρεύματος έρχεται σε μια συγκυρία που τα νοικοκυριά αρχίζουν δειλά δειλά να ανοίγουν τη θέρμανση λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας. Πάντως, η πορεία αυτή επιβεβαιώνει τις προβλέψεις αρκετών εταιρειών ότι θα υπάρξει αύξηση τιμών και είχαν ποντάρει σε αυτό αγοράζοντας ποσότητες ρεύματος στην προθεσμιακή αγορά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Νοέμβρη μέχρι στιγμής, η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώνεται στα 121,36 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση 32,61% σε σχέση με τον Οκτώβρη, όταν η μέση τιμή ήταν 91,51 ευρώ.
Βέβαια, όσα συμβαίνουν στη χονδρική θα «περάσουν» στις λιανικές τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές, κυρίως μέσω των «πράσινων» τιμολογίων τον επόμενο μήνα. «Πράσινα» τιμολόγια που, όπως θυμόμαστε όλοι, η κυβέρνηση πλάσαρε ως τα πιο οικονομικά για τους καταναλωτές αλλά έχουν εξελιχθεί κυριολεκτικά σε καρμανιόλα. Ειδικότερα, αν η τιμή της κιλοβατώρας αυξηθεί κατά 30%, από τα 14 λεπτά του Νοέμβρη μπορεί να ξεπεράσει τα 18 λεπτά τον Δεκέμβρη.
Θυμίζουμε ότι «φουσκωμένοι» ήταν οι λογαριασμοί ρεύματος και του Σεπτέμβρη, μιας και οι καταναλωτές είχαν πληρώσει παραπάνω κατά 2,4 λεπτά του ευρώ την κιλοβατώρα σε σχέση με τον Αύγουστο! Θυμίζουμε επίσης ότι τον περασμένο Ιούλη οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είχαν εκτοξευτεί ξανά μέσα σε λίγες μόλις μέρες και τότε η κυβέρνηση προσπαθούσε να το αποδώσει στην αύξηση της ζήτησης λόγω καύσωνα, συγκαλύπτοντας για άλλη μια φορά τον ρόλο που παίζει το Χρηματιστήριο Ενέργειας, στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς, για τη διασφάλιση υψηλής κερδοφορίας στο κεφάλαιο σε βάρος της τσέπης και των αναγκών του λαού.
Τώρα, τις νέες αυξήσεις τις αιτιολογούν με την ...πτώση της θερμοκρασίας κι έτσι και με καύσωνα και με κρύο και με αέρα και χωρίς, τα νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν πανάκριβο το ρεύμα.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, θα μιλήσει σήμερα στην 29η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή για την ανάγκη έντασης της συνέχισης της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης», που είναι η αιτία που βυθίζονται οι λαοί στην ενεργειακή φτώχεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 40% του πληθυσμού στην Ελλάδα δηλώνει ότι τον τελευταίο χρόνο άφησε 1 - 2 λογαριασμούς ρεύματος απλήρωτους, ενώ πάνω από το 25% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ζεστάνει ή να δροσίσει επαρκώς το σπίτι του. Συνολικά οι οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ πάνω από 200.000 νοικοκυριά ζουν με την απειλή της διακοπής του ρεύματος.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, κυβέρνηση και όμιλοι επιστρατεύουν το μαστίγιο: Ετσι, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ενσωμάτωσε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε νομοσχέδιο τον περασμένο Απρίλη, αλλά και οι αλλαγές της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στον Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο που θα οδηγεί πιο γρήγορα στη διακοπή της ηλεκτροδότησης, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις πολλές περιπτώσεις που αναδεικνύει καθημερινά ο «Ριζοσπάστης».
Την ίδια στιγμή, η «κανονικότητα» της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης» που μαζί έχουν διαμορφώσει ΕΕ και όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις, που καίει τον λαό, φέρνει τεράστια κέρδη στους ομίλους της Ενέργειας. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε «κανονική» δηλαδή περίοδο, εκτινάχτηκαν τα κέρδη τους ξεπερνώντας τα 770 εκατομμύρια ευρώ! Συγκεκριμένα, τα κέρδη για τους ομίλους έφτασαν για τη «Mytilineos» τα 184 εκατ. ευρώ, για τη ΔΕΗ τα 459 εκατ. ευρώ, τη «Motor Oil Hellas» τα 49 εκατ. ευρώ, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τα 81,7 εκατ. ευρώ.
Αποκαλυπτικά και τα στοιχεία για τη ΔΕΗ, που το α' εξάμηνο του 2024 τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 927 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 57% σε σχέση με το α' εξάμηνο 2023, ενώ, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, πηγαίνει «ολοταχώς» για τον στόχο των 1,9 δισ. ευρώ για φέτος. Για να καταλάβει κανείς το τρελό πάρτι κερδοφορίας στις πλάτες του λαού, αξίζει να σημειωθεί πως τα κέρδη EBITDA για τη ΔΕΗ μόλις πριν από δύο χρόνια, το 2022, ήταν «μόλις» 264 εκατομμύρια. Κάπως έτσι μόνο το α' εξάμηνο του 2024 και μόνο για τη ΔΕΗ τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν στα 228 εκατ. ευρώ, από 84 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2023, αύξηση δηλαδή 271%!
Αδίστακτοι
ΑπάντησηΔιαγραφή