«Παράδεισοι» για τους εργαζόμενους δεν υπάρχουν και οι σχετικά καλύτεροι μισθοί σε άλλες χώρες, όπως οι σκανδιναβικές, που προβάλλονταν και ως «πρότυπα» από τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα, κυρίως από τη σοσιαλδημοκρατία, εξανεμίζονται από την ακρίβεια και την υψηλή φορολογία. Το παράδειγμα της Δανίας είναι χαρακτηριστικό.
Το κρατικό (ματωμένο) πλεόνασμα της Δανίας το α' 9μηνο του 2023 ανέρχεται σε 71,6 δισ. κορόνες (6 δισ. ευρώ).
Μόνο οι ενεργειακοί όμιλοι το 2022 είχαν καθαρά κέρδη 20 δισ. κορόνες (3 δισ. ευρώ). Η φαρμακοβιομηχανία NOVO μέσα στο 2023 αύξησε τα κέρδη της κατά 37%, φτάνοντας το αστρονομικό ποσό των 62 δισ. κορονών (8,3 δισ. ευρώ). Οι 6 μεγαλύτερες σκανδιναβικές τράπεζες καταγράφουν κέρδη 58% υψηλότερα από αυτά του 2022.
Παρ' όλα αυτά, έχουν γίνει και θα γίνουν πολλές απολύσεις για τη θωράκιση και την παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας. Για παράδειγμα, η εφοπλιστική MAΕRSK ανακοίνωσε 6.500 απολύσεις, η «FLSmidth» 2.000, η «Danish Crown» 160, η «Vestas» 200 και πάει λέγοντας.
Την ίδια στιγμή, λόγω του πληθωρισμού και της ακρίβειας στην Ενέργεια, στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης και στα νοίκια, η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Δανίας - είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 80 ετών. Παρ' όλη την υψηλή φορολογία, οι κρατικές παροχές μειώνονται δραστικά, παραδίδονται σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα την ταχύτερη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους λαϊκών στρωμάτων.Χαρακτηριστικά, το νοίκι για ένα δυάρι στην πρωτεύουσα Κοπεγχάγη στοιχίζει από 1.000 έως 1.500 ευρώ. Για τη θέρμανση το 2023 μια μονοκατοικία στη Μέκκα της «πράσινης ανάπτυξης» πλήρωσε στη διάρκεια του χειμώνα 600 ευρώ τον μήνα.
Το ρεύμα στις 10 Γενάρη - η μέρα με τη χαμηλότερη θερμοκρασία - έφτασε στο 1 ευρώ η κιλοβατώρα. Ενα ελληνικό πορτοκάλι στο σούπερ μάρκετ στοιχίζει 1 ευρώ. Το κρέας από 20 ευρώ το κιλό, μια φρατζόλα ψωμί στο φούρνο από 5 ευρώ και πάνω, 200 γρ. βούτυρο 3,5 ευρώ κ.ο.κ.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από την εταιρεία «Norstat», στο ερώτημα για το κατά πόσο το λεγόμενο «κοινωνικό κράτος» στη Δανία καλύπτει τις ανάγκες, το 42% των Δανών απαντά αρνητικά. Ακόμα περισσότεροι - σχεδόν το 60% - διαπιστώνουν ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο με την προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, όσο και με τη σημερινή κεντροδεξιά.
Και πώς αλλιώς να απαντήσουν όταν η Πρόνοια υποχρηματοδοτείται εδώ και πολλά χρόνια, με βάση τον νόμο «περί προϋπολογισμού» που ψηφίστηκε το 2012, σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, για την «ισορροπία» στα δημόσια οικονομικά, που προβλέπει ότι το ετήσιο διαρθρωτικό δημόσιο έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ.
Ταυτόχρονα, εισήχθη ένα νέο σύστημα «διαχείρισης της πολιτικής δημόσιων δαπανών» με ανώτατα όρια για το κράτος, τους δήμους και τις Περιφέρειες αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται κυρώσεις και ρήτρες σε περίπτωση μη εφαρμογής προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών, ακόμη και σχολείων και παιδικών σταθμών, στη βάση της αρχής της ανταποδοτικότητας.
Ενώ αυξάνονται οι ανάγκες, το προσωπικό στους τομείς της Κοινωνικής Πρόνοιας έχει μειωθεί κατά 6,7% από το 2010.
Οι δημοτικές υπηρεσίες κλείνουν και τις αναλαμβάνουν ιδιώτες με λιγότερο προσωπικό και λιγότερα έξοδα. Ετσι, πριν από 2 βδομάδες, για πρώτη φορά στα χρονικά, αποκλείστηκε κόσμος στην Εθνική οδό και κάποιοι έμειναν μέχρι και 24 ώρες στα αυτοκίνητά τους λόγω της ραγδαίας χιονόπτωσης.
Οι μικρότεροι δρόμοι χαρακτηρίζονται ιδιωτικοί από τους δήμους, που σημαίνει ότι οι κάτοικοί τους αναλαμβάνουν και τη συντήρηση με δικά τους έξοδα. Αν δεν το κάνουν επιβαρύνονται με πρόστιμα.
Εντονο είναι και το φαινόμενο των πλημμυρών τα τελευταία χρόνια από την άνοδο της στάθμης του νερού. Οι ιδιωτικές ασφάλειες που κάλυπταν μεγάλο μέρος των ζημιών από καιρικές καταστροφές, έχουν πλέον αυστηροποιήσει τους όρους για αποζημιώσεις, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος, παρόλο που η μέση ασφάλιση για ένα σπίτι ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 700 ευρώ τον χρόνο, να δυσκολεύεται να επανορθώσει τις ζημιές.
Οι περισσότεροι δήμοι έχουν αναθέσει την αποκομιδή σκουπιδιών σε ιδιωτικές εταιρείες, αφού έκλεισαν τα αντίστοιχα δημοτικά τμήματα. Ενα νοικοκυριό πληρώνει κατά μέσο όρο 400 ευρώ τον χρόνο για τα σκουπίδια. Οι εργαζόμενοι στις δημοτικές εταιρείες απολύθηκαν και όσοι βρήκαν δουλειά στις ιδιωτικές δουλεύουν με λιγότερα δικαιώματα και πιο εντατικά.
Τα εργοστάσια καύσης λειτουργούν και επεκτείνονται με βάση το κέρδος. Επιβλαβείς για την υγεία ουσίες που απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν εντός ΕΕ, εξάγονται σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Η δε περίφημη ανακύκλωση δεν ξεπερνά το 25%. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δουλεύουν με ωράρια που τελειώνουν μόνο αν έχουν καλύψει μια περιοχή, και εξαναγκάζονται έτσι σε 10ωρα και 12ωρα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η μεγάλη απεργία των οδοκαθαριστών στην Κοπεγχάγη τον περασμένο Μάη για καλύτερες συνθήκες δουλειάς.
Εξίσου ασφυχτική είναι και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία που λειτουργούν με ευθύνη των Περιφερειών, με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και έχουν οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση των υπηρεσιών και σε μεγάλες λίστες αναμονής, με αποτέλεσμα να φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι ιδιωτικές κλινικές.
Χαρακτηριστικό είναι το (εγκληματικό) παράδειγμα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ααρχους, όπου 300 ασθενείς με καρκίνο στο παχύ έντερο περίμεναν για καιρό να εγχειρηθούν, με αποτέλεσμα να είναι αργά όταν ήρθε η σειρά τους.
Στα δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 θα λείπουν 13.000 δάσκαλοι. Οι μαθητές ανά τάξη όλο και αυξάνονται και μαζί τα κοινωνικά προβλήματα στα σχολεία. Στους παιδικούς σταθμούς έχει ανέβει ο αριθμός παιδιών ανά παιδαγωγό κατά 50% και με βάση στοιχεία της Ομοσπονδίας Παιδαγωγών λείπουν σήμερα 4.000 εκπαιδευτικοί, ενώ πλέον προσλαμβάνονται και «παιδοφύλακες», χωρίς καμιά παιδαγωγική εκπαίδευση.
Αν και στη Δανία δεν λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα δημόσια γίνονται όλο και πιο εξαρτημένα από τις χορηγίες των μεγάλων επιχειρήσεων, που αναζητούν βέβαια την ανταποδοτικότητα, ειδικά στην έρευνα.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις και με ελαστικά ωράρια. Το 33% των γυναικών που βρίσκονται στην αγορά εργασίας και το 15% των ανδρών απασχολούνται πλέον με ελαστικά ωράρια.
Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται πιο έντονα σε κλάδους που είχαν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και στους οποίους απασχολούνται και πολλοί μετανάστες εξειδικευμένοι ή ανειδίκευτοι, όπως στον κλάδο του Επισιτισμού, των Κατασκευών, αλλά και νέων κλάδων της «πράσινης» Ενέργειας.
Η άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών έχει συμβάλει στη συνολική μείωση των εργατικών αποδοχών και στην αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων». Το 2022 σκοτώθηκαν σε χώρους δουλειάς 43 εργαζόμενοι και το 2023 - μέχρι τον Σεπτέμβρη - 38.
Ο επισιτισμός στη Δανία, που προβάλλεται διεθνώς ως νούμερο 1 «γαστρονομικός παράδεισος», είναι ένα παράδειγμα με πολλά κοινά συγκριτικά με την Ελλάδα: Δουλειά δύσκολη, με 10ωρα ή ακόμα και 12ωρα χωρίς διάλειμμα, καταπάτηση των Συμβάσεων Εργασίας, εντατικοποίηση, χαμηλοί μισθοί, συμβόλαια μηδενικών ωρών, ανακύκλωση εργαζομένων, απολύσεις, απλήρωτες υπερωρίες και έλλειψη μέτρων ασφάλειας.
Ενδεικτικό της «ελαστικότητας» της εργασίας είναι ότι πλέον οι σερβιτόροι βρίσκουν δουλειά «με το κομμάτι» κλείνοντας μέσω εφαρμογής στο κινητό τις μέρες, τις ώρες που θα δουλέψουν κάθε φορά, ενδεχομένως και σε διαφορετικό εργοδότη.
Η κατάσταση αυτή οδήγησε και στην πρωτοβουλία για τη σύσταση Σωματειακής Επιτροπής Ελλήνων Εργαζομένων στον Επισιτισμό, στο πλαίσιο του ντόπιου Κλαδικού Συνδικάτου, η οποία έχει αναπτύξει μια αξιόλογη δραστηριότητα.
Επίσης, κινητοποιήσεις των δημοτικών υπαλλήλων οργανώθηκαν στους δήμους της χώρας, με διαδηλώσεις και συλλαλητήρια ενάντια στις σκληρές εργασιακές συνθήκες, στους χαμηλούς μισθούς και ενώ η ανάγκη για έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων είναι επιτακτική.
Πρωταθλητές είναι οι Δανοί και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που σήμερα είναι στα 67 και ανεβαίνουν σταδιακά. Οι σημερινοί 25άρηδες θα πάρουν σύνταξη στα 74 και τα σημερινά παιδιά στα 77.
Ο αντιδραστικός και μακάβριος «αλγόριθμος» που προωθείται σε πανευρωπαϊκή βάση, είναι ο μέσος χρόνος συνολικής συνταξιοδότησης να μην υπερβαίνει τα 14,5 χρόνια. Παράλληλα, σε άτομα που μπορούν να εργάζονται έστω και 40 λεπτά τη βδομάδα (αυτό είναι το κριτήριο για την αναπηρία) δεν θα τους χορηγείται πλέον αναπηρική σύνταξη, ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα την παίρνουν πολύ μειωμένη.
Η Δανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη δαπάνη ανά κάτοικο στη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία. Συνολικά έχουν εγκριθεί πάνω από 3 δισ. ευρώ για τη βοήθεια στην Ουκρανία σε συμφωνία με ΝΑΤΟ και ΕΕ και έχει αποφασιστεί να παραχωρηθούν 19 πολεμικά αεροπλάνα F-16.
Μάλιστα, τον περασμένο χρόνο, με απόφαση της κυβέρνησης και τη στήριξη της αντιπολίτευσης, κλάπηκε μια αργία από τους εργαζόμενους προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για τον «αμυντικό προϋπολογισμό», δηλαδή για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες.
Επιπλέον, τον περασμένο Δεκέμβρη, υπογράφτηκε αμυντική συμφωνία μεταξύ Δανίας και ΗΠΑ, με βάση την οποία οι ΗΠΑ μπορούν να τοποθετήσουν στρατιώτες και εξοπλισμό μόνιμα στη Δανία, όποτε και όπου θέλουν.
Απ' άκρη σ' άκρη της ΕΕ επιβεβαιώνεται η τάση επιδείνωσης της ζωής των εργαζομένων. Η ΕΕ όχι μόνο δεν έχει κρυμμένους παραδείσους και πρότυπα ευημερίας, αλλά είναι μια ένωση του κεφαλαίου, με ανεπίστρεπτα αντεργατικό χαρακτήρα. Οι λαοί όλων των κρατών - μελών μπορούν και πρέπει να βαδίσουν τον δρόμο της ανατροπής σε κάθε χώρα, να ανοίξουν με την πάλη τους τον δρόμο για την Ευρώπη του σοσιαλισμού.
Γι' αυτό και οι μετανάστες, με την πλούσια εμπειρία τους από τις χώρες στις οποίες ζουν, μπορούν να κάνουν τη διαφορά, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ στους αγώνες και στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Γραμματέας της ΤΕ Σκανδιναβίας του ΚΚΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου