Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Πεθαίνουν χτίζοντας μουντιαλικά γήπεδα

Ινδοί εργάτες στο Κατάρ
Τραγικές συνθήκες εργασίας
 
Την επιβεβαίωση στον κανόνα φαίνεται ότι αποτελεί το Κατάρ, αφού τα μουντιαλικά και ολυμπιακά έργα στα οποία σημειώνονται θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα είναι δυστυχώς σύνηθες φαινόμενο.

 
                        
 Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, χαρακτήρισε σήμερα «φυσιολογικό» το ποσοστό θνησιμότητας των ινδών εργατών στα εργοτάξια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και κατήγγειλε μια εκστρατεία δυσφήμισης της χώρας, που θα διοργανώσει το Μουντιάλ το 2022.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άλι Σμάιχ αλ Μέρι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον απολογισμό των νεκρών ινδών εργατών στα εργοτάξια του Μουντιάλ, τον οποίο έδωσε χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα η πρεσβεία της Ινδίας στη Ντόχα, η οποία έκανε λόγο για περισσότερους από 450 νεκρούς σε διάστημα δύο ετών. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την πρεσβεία της Ινδίας στο Κατάρ καταγράφουν τους θανάτους που σημειώθηκαν το 2012 και τους έντεκα πρώτους μήνες του 2013.
Κατά μέσον όρο, κάθε μήνα 20 μετανάστες έχαναν τη ζωή τους, ενώ τον Αύγουστο του 2013 ο αριθμός τους έφτασε τους 27. Το 2012 καταγράφηκαν 237 θάνατοι και 218 ως τις 5 Δεκεμβρίου του 2013. Το Κατάρ δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών —η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από την Ινδία, τη Σρι Λάνκα, το Νεπάλ και το Μπανγκλαντές— που εργάζονται στα εργοτάξια της διοργάνωσης αυτής. «Οι Ινδοί αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινότητα αλλοδαπών στο Κατάρ. Είναι περισσότεροι από 500.000, αριθμός διπλάσιος από αυτόν των αυτοχθόνων πολιτών», δήλωσε ο Μέρι.
«Αν συγκρίνουμε τον αριθμό των πολιτών του Κατάρ που πεθαίνουν από φυσικά αίτια τα δύο τελευταία χρόνια, θα δούμε ότι ο αριθμός των νεκρών στην κοινότητα των Ινδών είναι φυσιολογικός», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Μέρι ζήτησε διευκρινίσεις για τις συνθήκες θανάτου των ανθρώπων που συμπεριλήφθηκαν στον απολογισμό της πρεσβείας της Ινδίας, επισημαίνοντας ότι το Κατάρ είναι στόχος «μιας εκστρατείας (. . .) από κάποιες πλευρές και οργανώσεις», οι οποίες καταγγέλλουν τις κακές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών στη χώρα.
   
 
                        
 Πρόσφατα ελήφθησαν μέτρα υπέρ των εργατών στα εργοτάξια του Μουντιάλ, όμως «πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους», παραδέχθηκε ο Μέρι, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός του παρακολουθεί την κατάσταση.
«Η κυβέρνηση ανέλαβε σοβαρές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, όμως αναμένουμε την εφαρμογή τους», σημείωσε. Η βρετανική εφημερίδα Guardian είχε δώσει στη δημοσιότητα στα τέλη Σεπτεμβρίου μια έρευνα που έκανε λόγο για 44 θανάτους μεταξύ του Ιουνίου και του Αυγούστου στα εργοτάξια του Κατάρ, κάτι που οι αρχές της χώρας είχαν διαψεύσει.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (CSI), «το Κατάρ έχει επιλέξει να παρατείνει το σύστημα της σύγχρονης σκλαβιάς που είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν τόσοι νεκροί εργάτες» στη χώρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γενική γραμματέας Σάραν Μπάροου. Η CSI, που ήταν μια από τις πρώτες οργανώσεις που επέστησε την προσοχή στις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ, εκτιμά ότι περίπου 4.000 εργάτες ενδέχεται να χάσουν τη ζωή τους στα εργοτάξια της χώρας πριν την έναρξη του Μουντιάλ το 2022. Εξάλλου, 400 νεπαλέζοι μετανάστες σκοτώθηκαν στα εργοτάξια του Κατάρ, όπως ανέφερε πρόσφατα η Γκάρντιαν, χωρίς να διευκρινίσει την περίοδο.

πηγή:  enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου