Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Οι Δασεργάτες, που είπαν "ΟΧΙ" στους χρυσοθήρες και στην καταστροφή

"Δεν είχα να πάρω ψωμί στα παιδιά μου αλλά το αρνήθηκα... Δεν ήρθαν για επενδύσεις αλλά για καταστροφή"

Όταν η “Ελληνικός Χρυσός” ζήτησε από τους δασεργάτες των συνεταιρισμών Μεγ. Παναγίας και Σταυρού, να δουλέψουν για την εταιρεία και να κόψουν τα δέντρα, εκείνοι αρνήθηκαν...! Ο Γιώργος Κυριανός, δασεργάτης απο τη Μεγάλη Παναγιά, λέει: “Εμάς μας έδωσαν πολλά λεφτά για να κόψουμε το δάσος και αρνηθήκαμε. Μας τηλεφώνησαν ξανά ένα μήνα μετά και μας έδωσαν τα διπλάσια λεφτά. Δουλεύω από 14 χρονών στα ξύλα μέρα-νύχτα και σε αντίξοες συνθήκες αλλά τώρα που ήρθαν οι χρυσοθήρες και μας πρόσφεραν πολλά χρήματα αν και εμείς έχουμε ανάγκη το μεροκάματο αρνηθήκαμε. >>>

Δεν είχα να πάρω ψωμί στα παιδιά μου αλλά το αρνήθηκα... 
Αυτοί δεν ήρθαν για επενδύσεις αλλά για να καταστρέψουν τον τόπο μας”
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ



Στον Κάκαβο το δάσος ματώνει καθημερινά, δασικοί δρόμοι διανοίγονται, ασφαλτοστρώνονται και μπαζώνονται με στερεά απόβλητα της εταιρείας, χιλιόμετρα με συστάδες κομμένων δένδρων έχουν αντικαταστήσει το άλλοτε πλούσιο αρχέγονο δάσος, τα ρέματα του βουνού έχουν μολυνθεί από τις γεωτρήσεις της εταιρείας και οι κάτοικοι που συνεχίζουν να αντιστέκονται στην καταστροφή των ζωών τους προσπαθούν εδώ και χρόνια να αποδείξουν το προφανές, ότι αυτό που συμβαίνει στην Χαλκιδική δεν είναι ΑΝΑΠΤΥΞΗ.  
 
Ποιοι κόβουν όμως καθημερινά τα δένδρα; 

Η εταιρεία λοιπόν αφού έταξε ότι είχε και δεν είχε στους δασεργάτες της περιοχής αφού τους πίεσε και τους ξαναπίεσε να δουλέψουν για την "ανάπτυξη"εισέπραξε την πιο κατηγορηματική άρνηση από όλους τους δασεργάτες οι οποίοι δήλωσαν ότι όσα και αν τους τάξουν δεν θα συμβάλουν στο έγκλημα αυτό. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δασικού συνεταιρισμού Μ. Παναγιάς του κοντινότερου χωριού στο βουνό Κάκαβος αλλά και του δασικού συνεταιρισμού του Σταυρού του μεγαλύτερου δασικού συνεταιρισμού σε όλη την Ελλάδα

“Παρά το γεγονός ότι είμαστε άνεργοι, ότι δεν έχουμε χρήματα να ζήσουμε τα παιδιά μας αρνούμαστε να κόψουμε δένδρα από τον Κάκαβο και να πληρωθούμεαπό την Ελληνικός Χρυσός. Για μας το χρήμα αυτό είναι βρώμικο” 

δηλώνει ο Γ. Κυριανός 59 χρονών δασεργάτης μέλος του συνεταιρισμού της Μ. Παναγιάς προσθέτοντας ότι “Προτιμούμε να πεθάνουμε από την πείνα παρά να πάρουμε βρώμικα χρήματα”. 

Ο κύριος Γιώργος ζει στην Μ. Παναγιά από παιδί. 

“Εμείς από παιδιά δουλεύαμε στα ξύλα, το φτιάξαμε αυτό το δάσος, το καθαρίζαμε, το ξηλεύαμε, ήταν ένα δάσος πανέμορφο,αρχέγονο, είχε καστανιές βελιναδιές, οξιές, είναι το μεγαλύτερο καταφύγιο άγριων ζώων την περιοχής". 


Από την πρώτη στιγμή που ήρθε η εταιρεία στα μέρη τους ο δασικός συνεταιρισμός της Μ. Παναγια, αρνήθηκε να συμπράξει στο έγκλημα αυτό

“Μας υποσχέθηκαν να μας δώσουν τα διπλάσια χρήματα από αυτά που δίνουν συνήθως για το χωρικό συν κάποια χρήματα έξτρα. Στο τέλος μάλιστα του χρόνου αυτού μας ξαναπλησίασαν λέγοντας μας ότι θα διώξουν όλους τους ανειδίκευετους εργαζόμενους που εργάζονται μέσω εργολαβικής εταιρείας για να δώσουν σε εμάς την δουλειά. Εμείς ξανααρνηθήκαμε, γνωρίζουμε ότι το κάνουν αυτό για να σπείρουν στον τόπο μας την διχόνοια” λέει επιπλέον ο κ. Κυριανός καταλήγοντας ότι 

“Οι αλήτες αυτοί πρέπει να φύγουν το συντομότερο δυνατόν” 

Να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, το 65% των εργαζομένων που δουλεύουν στην εταιρεία δεν έχει αντικείμενο εργασίας

Η εταιρεία έχει προχωρήσει στην πρόσληψή τους με στόχο αποκλειστικά τον διχασμό της κοινωνίας. 

Αυτή την στιγμή η εταιρεία έχει αναθέσει το κόψιμο των δένδρων σε ανειδίκευτους εργάτες που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικειμένο. 
 
Ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός στην Ελλάδα 

έχει αρνηθεί να συμμετέχει στο έγκλημα που συντελείται στις Σκουριές 

“Την απόφαση να μην συμμετέχουμε στην υλοτόμηση δένδρων στις Σκουριές την πήραμε πέρυσι και την επικαιροποιήσαμε και φέτος γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα αυτό. Ήδη το νερό μας έχει μολυνθεί και θα μολυνθεί ακόμη περισσότερο” δηλώνει ο Αλέκος Τσουραλάκης, γραμματέας του δασικού συνεταιρισμού Σταυρού, του μεγαλύτερου δασικού συναιτερισμού στην Ελλάδα που αριθμεί 110 μέλη. 

Ο Σταυρός είναι μία περιοχή δίπλα στην Ρεντίνα Θεσσαλονίκης από την οποία συνεχίζουν καθημερινά περνούν οχήματα της εταιρείας με αρσενοπυρίτες που περιέχουν τοξικές ουσίες, παρά τον σάλο που προκάλεσαν τα δύο σοβαρά ατυχήματα που έχουν συμβεί στην περιοχή. 

“Στο βουνό κόβουν δένδρα χωρίς πρωτόκολλα εγκαταστάσεων και χωρίς άδεια. Η υλοτόμηση είναι παράνομη. Αυτό δεν γίνεται πουθενά παρά μόνο στην Χαλκιδική, γιατί η Eldorado λειτουργεί ως κράτος εν κράτει” συνεχίζει ο κ. Τσουραλάκης διερωτώμενος 

“πως είναι δυνατόν εμείς να δουλέυαμε για μία εταιρεία που καταστρέφει τον τόπο. Τι θα λέγαμε στα παιδιά μας αύριο” “Τα δένδρα στο βουνό δεν τα κόβουν δασεργάτες αλλά ανειδίκευτοι εργάτες. Αν προσέξετε τα δένδρα κόβονται από την ρίζα πράγμα επίσης παράνομο. Οι περιοχές γύρω από το δάσος κινδυνεύουν άμεσα να πλημμυρίσουν καθώς δεν υπάρχουν ρίζες να συγκρατούν τα νερά. Αλλά η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί, λειτουργεί μόνο υπέρ του Μπόμπολα” 

τονίζει ακόμη προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι η εταιρεία τους υποσχέθηκε διπλάσιο μεροκάματο όλα τα μέλη του δασικού συνεταιρισμού αρνήθηκαν κατηγορηματικά. 

'Το μόνο που ενδιαφέρει την εταιρεία είναι το κέρδος. Για αυτο το λόγο δεν θέλουν να αφήσουν τίποτα στο βουνό, ούτε το οξυγόνο μας. 

Εμείς όμως δεν θα τους το επιτρέψουμε.

Θα μας βρούν μπροστά τους. Εμείς εδώ στο Σταυρό είμαστε μετανάστες από την Μ. Ασία, μετανάστες δεν θα ξαναγίνουμε” 

καταλήγει ο Α. Τσουραλάκης.  
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου