Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Χρήμα...


Λόγια συμπάθειας μοιράζει αφειδώς η κυβέρνηση στους απλήρωτους εργαζόμενους, με το υπουργείο Εργασίας να διαρρέει σχέδια για «στήριξη» των «εγκλωβισμένων», όπως αποκαλεί αυτούς που αφήνει απλήρωτους η εργοδοσία για περισσότερους από έξι μήνες. Ο διάβολος, όμως, κρύβεται στις λεπτομέρειες. Κι αυτές λένε ότι το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη διοχέτευση 100 εκατ. από το ΕΣΠΑ, για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων «που έχουν υποστεί σημαντικές ανακατατάξεις και επιπτώσεις στο επιχειρησιακό και εργασιακό τους περιβάλλον, σε φθίνοντες κλάδους της οικονομίας, με περιορισμένο κύκλο εργασιών ή σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας», όπως γράφτηκε χτες στον Τύπο. Δηλαδή, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «σπρώξει» χρήμα στις επιχειρήσεις, πουλώντας παραμύθι στους απλήρωτους εργαζόμενους ότι έτσι θα ωφεληθούν και οι ίδιοι! Χρησιμοποιεί δηλαδή ως «όχημα» τους εργαζόμενους, για να μοιράσει ενισχύσεις στην εργοδοσία.

... και συμπάθεια
 
Μάλιστα, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 46.000 απλήρωτους εργαζόμενους, όταν ο πραγματικός αριθμός αυτών που έχουν να δουν μεροκάματο για μήνες, ξεπερνάει σήμερα το 1 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν καταφέρουν να αποσπάσουν κανένα μηνιάτικο από την εργοδοσία, μετά την επιδότηση από το ΕΣΠΑ η συντριπτική πλειοψηφία των απλήρωτων θα παραμένει στην ίδια κατάσταση. Αλλωστε, η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει ότι και σ' αυτήν την περίπτωση είναι με το μέρος των εργοδοτών. Και δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τους απλήρωτους της «Καρυπίδης», που βλέπουν τα καταστήματα να αλλάζουν ιδιοκτήτη, με την κυβέρνηση να κάνει πλάτες σε παλιά και νέα αφεντικά, ενώ στους ίδιους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών κι από πάνω χάνουν τη δουλειά τους...

Πολλά τρυγόνια
 
Τη μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους, και ειδικά των εργοδοτικών εισφορών, ζήτησε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, μιλώντας σε εκδήλωση, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνιας Αντωνοπούλου. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι για την ανεργία ευθύνεται «το δυσβάσταχτο μη μισθολογικό κόστος» και ότι ο συνδυασμός εργοδοτικών εισφορών και φορολογίας «καθιστά την πλήρη μισθωτή εργασία ασύμφορη», ενώ οι «υψηλές» εισφορές λειτουργούν και «ως αντικίνητρο για τη νόμιμη απασχόληση». Μ' έναν σμπάρο πάει να χτυπήσει πολλά τρυγόνια ο Κ. Μίχαλος: Και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών να προπαγανδίσει, και την ευελιξία στην αγορά εργασίας να δικαιολογήσει, και τη «μαύρη» εργασία να νομιμοποιήσει, επικαλούμενος την «αδυναμία» των επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ασφάλισης και στη φορολογία. Προκειμένου μάλιστα να μη μείνει καμιά αμφιβολία για το πού αποσκοπούν οι προτάσεις της εργοδοσίας, στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ μίλησε για την ανάγκη «αναβάθμισης του θεσμού της μαθητείας» και της «πρακτικής άσκησης», που χρησιμοποιούνται ως εργαλεία από τις επιχειρήσεις για να εκμεταλλεύονται φτηνότερη εργατική δύναμη και να πιέζουν συνολικά για παραπέρα μείωση μισθών και αφαίρεση δικαιωμάτων. Οσο για την κυβέρνηση, μπορεί να καυχιέται ότι ειδικά σ' αυτά τα δύο θέματα έχει να επιδείξει αξιοσημείωτο έργο, κάτι που αναγνώρισε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Χρήσιμοι
 
Δεν περνάει μέρα χωρίς κάποια παρέμβαση του Ν. Φίλη, πρώην υπουργού και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που προβάλλεται ως «διαφωνία» στην επίσημη γραμμή της κυβέρνησης και ως «κριτική», που στόχο έχει να μετατοπίσει «αριστερότερα» την κυβερνητική πολιτική. Αλλοι πάλι μιλάνε ακόμα και για «ρήγμα» που μεγαλώνει και απειλεί την κυβερνητική συνοχή, προβλέποντας εξελίξεις στο άμεσο μέλλον. Εμείς να θυμίσουμε ότι «Φίληδες» υπήρχαν πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και σε όλα τα αστικά κόμματα που βρέθηκαν πριν απ' αυτόν στην κυβέρνηση. Ο ρόλος τους είναι πάντα ίδιος: Να δημιουργούν ψευδαισθήσεις για μια φιλολαϊκότερη τάχα διαχείριση, που θα προκύψει ως αποτέλεσμα «εσωκομματικής πίεσης» στην κυβέρνηση για «διορθώσεις» στην πολιτική της. Την ίδια ώρα βέβαια, τα μέτρα για το κεφάλαιο προχωράνε κανονικά, με τη στήριξη «συμφωνούντων» και «διαφωνούντων», όπως έδειξε και η πρόσφατη ψηφοφορία για το τέταρτο μνημόνιο στη Βουλή.

Χωρίς ταμπού
 
Μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσε το νέο ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο Κυρ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είμαστε σε μια κοινή γραμμή πλεύσης στα πιο σημαντικά ζητήματα, που είναι η φορολογία, η διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος, καθώς και στα ζητήματα μιας έξυπνης πολιτικής χρήσεων γης, η οποία θα προστατεύει το περιβάλλον, αλλά θα αναγνωρίζει, ταυτόχρονα και τις εθνικές ιδιαιτερότητες». Εστιάζοντας στη συνέχεια στο «τουριστικό προϊόν», τόνισε: «Πιστεύουμε στη διασύνδεση τουρισμού και πολιτισμού. Ο πολιτισμός είναι το μεγάλο ανεκμετάλλευτο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας (...) Υπάρχουν τεράστια περιθώρια στη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων και στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε πεδία που, για πολλά χρόνια, τα θεωρούσαμε ταμπού... Δεν έχω τέτοιες αναστολές. Η δουλειά πρέπει να γίνεται». Είναι φανερό ότι η ΝΔ διαγκωνίζεται με την κυβέρνηση μπροστά στους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού για το ποιος μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει την κερδοφορία τους. Εμφανίζεται, ωστόσο, να τους υπόσχεται τα ίδια περίπου που τους είπε και ο πρωθυπουργός πριν από μερικές βδομάδες, στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ. Δεν είναι παράξενο επομένως ότι στην προσπάθειά του να διαφοροποιηθεί, προβάλλει ως «ατού» της ΝΔ ότι θα κάνει τα ίδια με την κυβέρνηση, αλλά «χωρίς ταμπού και αναστολές»...

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου