Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Συστάθηκε στην Κούβα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή εν όψει των γενικών εκλογών


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παλάτι της Επανάστασης στην Αβάνα, η τελετή που προβλέπει το σύνταγμα για την ανάληψη των καθηκόντων της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (CNE), ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου του Κράτους, Ομέρο Ακόστα Αλβάρες.

Με φόντο το βιτρό “Ο Ήλιος της Αμερικής”, που κοσμεί το Παλάτι της Επανάστασης, η Άννα Μαρί Ματσάδο, αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας επεσήμανε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα συμβολισμού και σημασίας, αφού τα μέλη της επιτροπής “αναλαμβάνουν την ευθύνη να οργανώσουν, να διευθύνουν και να επικυρώσουν την εκλογική διαδικασία μέσω της οποίας θα επιλεγούν τα μέλη των δημοτικών και επαρχιακών συνελεύσεων, της Εθνοσυνέλευσης, καθώς και του Συμβουλίου του Κράτους της Δημοκρατίας”.

Στην CNE προΐσταται η αναγνωρισμένη νομικός Αλίνα Μπαλσέιρο Γκουτιέρες και αποτελείται από 17 μέλη, στην πλειοψηφία γυναίκες. Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή καλείται να διασφαλίσει την ηθική, την νομιμότητα, τη διαφάνεια και την αμεροληψία, σε κάθε ένα από τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας.

Στη διάρκεια της τελετής, η Αννα Μαρί Ματσάδο δήλωσε: “Ο λαός της Κούβας έχει την πεποίθηση ότι έχει το δικό τους πολιτικό και εκλογικό σύστημα, προσαρμοσμένο στην ιστορία, στις παραδόσεις και στην κοινωνική -πολιτιστική μας πραγματικότητα, που έχει τις ρίζες του στον αγώνα των πατριωτών για την ανεξαρτησία, οι οποίοι εξέλεγαν τους αντιπροσώπους τους στις Συντακτικές Συνελεύσεις στα Όπλα”.

"Αυτή την πορεία την εγγυάται επίσης τα περισσότερο από 40 χρόνια δημοκρατικών θεσμών, με μαζική προσέλευση στις κάλπες, χωρίς υποχρεωτική ψηφοφορία, πολιτικαντισμό  και δημαγωγία", δήλωσε η αντιπρόεδρος του κουβανικού κοινοβουλίου.
Προηγουμένως, η Αλίσια Μπαλσέιρο Γκουτιέρες διάβασε τον όρκο με τον οποίο όλα τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής δεσμεύονται να τηρούν πίστη στην Πατρίδα, “να τηρούν και να επιβάλουν κάθε κανόνα της διαδικασίας”, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Δημοκρατίας και η νομοθεσία.

Η Μπαλσέιρο διαβεβαίωσε ότι όλο το υλικό και το ανθρώπινο δυναμικό που εξασφαλίζει την επιτυχή διεξαγωγή των εκλογών είναι εγγυημένο, γιατί “εδώ και μήνες οι κουβανικές νομοθετικές αρχές εργάζονται για την εκπαίδευση των εμπλεκόμενων στην διαδικασία φορέων”.
Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης, η Τερέσα Αμαρέγιε Μπουέ, γραμματέας της Ομοσπονδίας Γυναικών της Κούβας, η Νικάδο Μίριαμ Γκαρσία, πρύτανης του Πανεπιστημίου Επιστημών Πληροφορικής, μέλη και οι δύο, του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα ξεκινήσει στις 22 του προσεχούς Οκτώβρη στις Δημοτικές Συνελεύσεις και ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 29 Οκτώβρη στις περιφέρειες όπου κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε το 50% των έγκυρων ψήφων.

Χθες το Συμβούλιο του Κράτους, όπως ορίζει το Σύνταγμα και ο νόμος Νο.72/29/10/1992 (“Εκλογικός Νόμος”), κάλεσε τους κουβανούς ψηφοφόρους να πάρουν μέρος στη γενική ψηφοφορία, να ασκήσουν το δικαίωμα του πολίτη που θα πρωταγωνιστήσει κάθε πολίτης του νησιού.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου