Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Ας αφήσουν τα κόλπα


Ο καβγάς ανάμεσα στους διεκδικητές της ΠΑΣΟΚικής κληρονομιάς, δίπλα σε όλα τα άλλα, έδωσε την ευκαιρία και σε «φωνές» εντός ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν «αντιπολίτευση» στον... εαυτό τους, αναπαράγοντας άλλο ένα στοιχείο από την «παράδοση» που κληρονόμησαν. Την ίδια στιγμή που στηρίζουν αναφανδόν όλη την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, δηλώνουν ότι παίρνουν αποστάσεις από το άρθρο του Αλ. Τσίπρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κυρίτσης, που του... έπεσε βαριά η ανοιχτή παραδοχή από τον πρωθυπουργό ότι αποτελούν τον άξιο συνεχιστή του σοσιαλδημοκρατικού ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το «νέο» φορέα της «κεντροαριστεράς», είπε ότι θα προτιμούσε «έναν σχηματισμό από τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ». Μάλλον ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει στηρίξει ήδη δύο μνημόνια και εφαρμόζει άλλα δύο, έχει χάσει επεισόδια. Δεν θυμάται (ή δεν θέλει να θυμάται) ότι το ΚΚΕ, πριν ακόμα από το 2012, είχε πει με βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε ένα καθαρά αστικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, σαν το ΠΑΣΟΚ. Τότε οι ΣΥΡΙΖΑίοι κατηγορούσαν το ΚΚΕ ότι δεν βάζει πλάτη στην «πολιτική αλλαγή»... Βέβαια, όλη η μετέπειτα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ απλά επιβεβαίωσε αυτή την εκτίμηση του Κόμματος. Το δε άρθρο του πρωθυπουργού είναι και η επίσημη ομολογία αυτής της μετάλλαξης και μάλιστα με τρόπο που θυμίζει τις εποχές όχι της ανόδου του ΠΑΣΟΚ και της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά της σαπίλας και κατάρρευσής της. Επομένως, ας αφήσουν τα κολπάκια οι ΣΥΡΙΖΑίοι, πάλιωσαν πια...

Καταιγίδα
 
Ελεγε προχτές ο πρωθυπουργός από την επιχείρηση «Apivita», την οποία επισκέφτηκε: «Η Ελλάδα βγαίνει από την καταιγίδα. Μπορούμε να πετύχουμε, να σταθούμε στα πόδια μας με δυναμισμό». Βεβαίως, αυτό που εννοούσε ήταν ότι η κυβέρνηση παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο να βγάλει από την καταιγίδα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης τούς μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, διευρύνοντας σχετικά και απόλυτα τη φτώχεια για τα λαϊκά νοικοκυριά και εμπλέκοντας το λαό σε μεγαλύτερους κινδύνους, από τη συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και ανταγωνισμούς. Για παράδειγμα, ένα από τα εργαλεία για να βγει το κεφάλαιο από την «καταιγίδα» της κρίσης, είναι τα προνόμια και οι φοροαπαλλαγές που προβλέπει ο λεγόμενος «αναπτυξιακός νόμος», όταν ο λαός ετοιμάζεται για μια ακόμη χρονιά να καταθέσει τον οβολό του για το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα μόνιμα και έκτακτα χαράτσια. Η επίθεση στο εισόδημα και στα λαϊκά δικαιώματα είναι τέτοια, ώστε σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν κόψει ακόμα και στοιχειώδεις δαπάνες για τη διατροφή τους, όπως για ψωμί, γάλα, φρούτα κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πτώση στην κατηγορία του γάλακτος στη λιανεμπορική αγορά έφτασε το πρώτο εξάμηνο του 2017 στο 8,6%. Αυτό, βέβαια, καθόλου δεν αποτρέπει τον πρωθυπουργό να γυρνάει από επιχείρηση σε επιχείρηση για να διαφημίσει τα επιτεύγματα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που βγάζουν το κεφάλαιο «άβρεχτο» από την καταιγίδα και το λαό μουσκίδι..

Υπερδραστήριος
 
«Υπερδραστήριος» σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου εμφανίζεται ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, από τους πρώτους κιόλας μήνες της θητείας του. Για παράδειγμα, με το που ανέλαβε καθήκοντα, έδειξε αμέσως το ενδιαφέρον του για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, κυρίως από τις χώρες της Αφρικής, όπου τα γαλλικά μονοπώλια διατηρούν ισχυρά συμφέροντα. Εκτός απ' αυτό, ο Μακρόν ανέλαβε πρωτοβουλίες για το Μάλι, τη Λιβύη, αλλά και για το Παλαιστινιακό. Αυτό που ξεχωρίζει όμως, είναι το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την «ανοικοδόμηση» της Συρίας. Συναντώντας την Παρασκευή τον Λιβανέζο πρωθυπουργό στο Παρίσι, ο Μακρόν ανήγγειλε σύσκεψη «επενδυτών» για την - ρημαγμένη από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους - χώρα, που θα γίνει στις αρχές του 2018, ενώ η Γαλλία ετοιμάζεται ήδη να συνεισφέρει με «δάνεια» πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την «επόμενη μέρα» στη Συρία. Οι κινήσεις αυτές στη διεθνή σκακιέρα φανερώνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης Μακρόν να στηρίξει με όλα τα μέσα την αναβάθμιση του γαλλικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή της Αφρικής, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ανταγωνιστικά προς άλλα μονοπώλια και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που αναπτύσσουν επίσης έντονη οικονομική και στρατιωτική δραστηριότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε, ότι γαλλικοί κολοσσοί της Ενέργειας δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή, από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι το Ιράν. Απ' αυτή τη σκοπιά επομένως πρέπει να δει ο λαός και την επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα, με μια κουστωδία εκπροσώπων από επιχειρηματικούς ομίλους, για τους οποίους η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην αντιλαϊκή της πολιτική.

Πινγκ πονγκ
 
Με αφορμή την «ειδική Συλλογική Σύμβαση» για τους ΟΤΑ, τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης ανακάλυψαν «παράθυρο» για νέους διορισμούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κατηγορούν προληπτικά την κυβέρνηση για ρουσφέτια και κατασπατάληση κρατικού χρήματος. Σημειώνουμε ότι πριν από λίγες μέρες, τα ίδια επιτελεία έκαναν «σημαία» τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, που ταλαιπωρούν και βάζουν σε κίνδυνο τους ασθενείς. Δηλαδή, από τη μια ξορκίζουν ακόμα και την υποψία για προσλήψεις στο Δημόσιο και από την άλλη καταγγέλλουν την άθλια κατάσταση που διαμορφώνεται στον κρατικό τομέα για το λαό, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και χρηματοδότηση. Τέτοιες «αντιφάσεις» στην προπαγάνδα τους είναι αναπόφευκτες, αφού η κυβέρνηση εφαρμόζει την ίδια ταξική αντιλαϊκή πολιτική με τους προηγούμενους, που προσπαθούν απελπισμένα να πιαστούν από κάπου για να διαφοροποιηθούν, καταλήγοντας να κυνηγούν την ουρά τους. Τι απαντάει όμως η κυβέρνηση; Οτι υπηρεσίες όπως η καθαριότητα στους δήμους είναι ανταποδοτικές και επομένως οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε αυτές πληρώνονται από τα «τοπικά» τέλη που εισπράττουν οι δήμοι και όχι από τη γενική φορολογία. Καθησυχάζει δηλαδή όσους της ασκούν κριτική ότι καμιά πρόθεση δεν έχει να επιβαρύνει τα οικονομικά του κράτους. Στην πραγματικότητα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση παίζουν «πινγκ πονγκ» με τις δηλώσεις τους και τσακώνονται για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα και χωρίς παρεκκλίσεις το στόχο της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά και να διασφαλίσει την ενσωμάτωση του λαού.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου