Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Προαπαιτούμενα - «φωτιά» για το λαό και στην 4η «αξιολόγηση»


Νέες αντεργατικές ανατροπές, τσεκούρι στα προνοιακά επιδόματα, ένταση της φοροληστείας ανάμεσα στις εκκρεμότητες




Με την ατζέντα του κεφαλαίου «τρέχουν» την αντιλαϊκή πολιτική
Το πλέγμα των αντιλαϊκών διατάξεων και των νέων αντεργατικών ανατροπών συζητήθηκε στο πλαίσιο των χτεσινών συσκέψεων των υπουργών της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα «διαδικαστικά» ζητήματα που αφορούν στην περαιτέρω συμπίεση των προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει στα λαϊκά νοικοκυριά, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και βέβαια οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, καθώς και ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης.

Σε αυτό το φόντο, σήμερα συνεδριάζει η Ομάδα του Γιούρογκρουπ, με ατζέντα το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους. Παράλληλα, ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα ο πρώτος γύρος των «εποικοδομητικών συζητήσεων» με κεντρικό ζήτημα τη διαμόρφωση του σχεδίου για τη λεγόμενη «αναπτυξιακή στρατηγική», δηλαδή για τη δέσμη των παρεμβάσεων οι οποίες αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, που συγκαταλέγεται άλλωστε και στα 88 πρόσθετα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης».

Κατακρεούργηση εργατικών δικαιωμάτων
Στο νέο κύμα των αντιλαϊκών μέτρων που συζητήθηκε χτες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τους «θεσμούς» βρέθηκε και η «διευθέτηση» των εκκρεμοτήτων που αφορούν:

-- Το «αξιόπιστο σύστημα» αναφορικά με την «αντιπροσωπευτικότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων», που αποτελεί άλλη μια «δικλίδα» ασφαλείας για τη μονιμοποίηση του χτυπήματος - διάλυσης των Συλλογικών Συμβάσεων.

-- Την «απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας», μέσω της κωδικοποίησης των σχετικών νόμων σε «Κώδικα Εργατικού Δικαίου και Κώδικα Ρυθμίσεων Εργασίας», που έρχεται να μονιμοποιήσει κατ' απαίτηση του κεφαλαίου το αντεργατικό ξεσάλωμα όλων των προηγούμενων χρόνων.

Επίσης, στα προαπαιτούμενα συγκαταλέγεται και ο «μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας», προκειμένου να αξιοποιούνται από τον ΟΑΕΔ, τα υπουργεία, αλλά και από «συμβούλους απασχόλησης» σε άτομα που αναζητούν εργασία.

Επόμενο «πιάτο» τα προνοιακά επιδόματα
«Πρώτο πιάτο» της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας αποτελεί το περαιτέρω τσεκούρι σε προνοιακά και άλλα επιδόματα, αν και η «συζήτηση» ως προς τα κριτήρια και το ύψος των προνοιακών επιδομάτων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:
  • Νομοθεσία για τη «μεταρρύθμιση» (βλέπε «τσεκούρι») των παροχών αναπηρίας, και μάλιστα με μπούσουλα την «επιλεξιμότητα» των δικαιούχων ανάλογα με την ικανότητά τους να ασκούν δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος - με το νεόκοπο όρο της «λειτουργικής αναπηρίας» - ξεκινά άμεσα από την Αττική, με σκοπό να αρχίσει να εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο έως τον Ιούνη του 2018.
  • «Μεταρρύθμιση του συστήματος των επιδοτήσεων μεταφορών» - για παράδειγμα τα μειωμένα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες - σε συνέχεια, όπως λένε, του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Φοροληστεία στο λαό
Στο μεταξύ, στην ατζέντα, πέρα από την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου (που έχει συμφωνηθεί να εφαρμοστεί το αργότερο μέχρι το 2020), μεταξύ άλλων προβλέπεται η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» για την επιβολή των φόρων στη μικρή ακίνητη περιουσία.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει «δυσκολίες» σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών τιμών, που φαίνεται να παίρνουν και νέα παράταση. Σε κάθε περίπτωση, η τυχόν μείωσή τους θα αντισταθμιστεί με αυξήσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να εισπράττονται τα προβλεπόμενα χαράτσια (2,65 δισ. σε ετήσια βάση).

«Κόκκινα» δάνεια
Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια και την περαιτέρω «άρση» των όποιων εμποδίων έχουν απομείνει για τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου περί «αφερεγγυότητας των νοικοκυριών». Η «λύση» που προωθείται αφορά τη διαμόρφωση κάποιου τύπου «εξωδικαστικού μηχανισμού» - «διαμεσολάβησης», ο οποίος θα κρίνει, καταρχάς, το κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ένταξη σε καθεστώς «δικαστικής προστασίας», ζήτημα που μέχρι σήμερα βρίσκεται στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου. Στη συνέχεια, και μόνο εφόσον δοθεί το «πράσινο φως», η υπόθεση θα πηγαίνει στο δικαστήριο.

Επίσης, προχωρά η αξιολόγηση των νομικών και τεχνικών εμποδίων για την περαιτέρω απλούστευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ στο πλαίσιο των χτεσινών συναντήσεων ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο ζήτημα της επέκτασης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Υφαρπαγή ρευστών από δημόσιους φορείς
Στο πλαίσιο των χτεσινών συναντήσεων συμφωνήθηκε και η «αυστηροποίηση» του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με την υποχρεωτική μεταφορά της διαθέσιμης ρευστότητας των κάθε είδους δημόσιων φορέων στον ενιαίο λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, δεν αποκλείεται να υπάρχουν και ποινές για τις διοικήσεις φορέων που δεν θα τηρούν τις διατάξεις του νόμου που προωθείται. Σε αυτό το φόντο, δεν αποκλείεται η «αξιοποίηση» των διαθεσίμων προκειμένου να στηριχτεί η διαχείριση του κρατικού χρέους.

Χαλάρωση στους κεφαλαιακούς ελέγχους
Στο μεταξύ, σε μηνιαίες αναλήψεις μετρητών συνολικού ύψους 2.300 ευρώ (από 1.800 ευρώ σήμερα) θα μπορούν να προχωρήσουν από σήμερα οι καταθέτες των ελληνικών τραπεζών, ενώ αίρονται οι περιορισμοί στο άνοιγμα νέων λογαριασμών και αυξάνονται τα όρια μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου