Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018

Δράκοι


Μεγάλη προβολή βρήκε και στην Ελλάδα το σόου που έστησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με το παιδάκι που εμφανίστηκε στρατιωτικά ντυμένο σε εκδήλωση του κόμματός του, απ' όπου κάλεσε σε ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα, ενώ η χώρα του συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και στο Βόρειο Ιράκ. Η εικόνα ενός πολεμοχαρούς ηγέτη, που εφαρμόζει πολιτική στρατιωτικής πυγμής μέσα και έξω από τη χώρα του, είναι βολική για τα αστικά επιτελεία και στην Ελλάδα, που κρύβουν τις πραγματικές αιτίες και το υπόβαθρο της επικίνδυνης έντασης με την Τουρκία. Γιατί, βέβαια, η επιθετικότητα με την οποία η Τουρκία διευρύνει τις διεκδικήσεις της στην περιοχή και υψώνει τους τόνους σε όλα τα επίπεδα, δεν είναι επιλογή ενός «νευρικού σουλτάνου», αλλά αποτελεί έκφραση ευρύτερων ανταγωνισμών, για την αναδιανομή των σφαιρών επιρροής από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στους οποίους εμπλέκονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη. Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς η Ελλάδα συμμετέχει με αναβαθμισμένο ρόλο, ως σημαιοφόρος των ευρωΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, γεγονός που οξύνει τις αντιφάσεις στις σχέσεις της με την Τουρκία. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όχι τα «παραμύθια με τον κακό δράκο», που παρουσιάζει η κυβέρνηση στο λαό ως «εργαλείο» για να ερμηνεύσει τις εξελίξεις.

Ερωτήματα
 
Σοβαρά ερωτήματα εγείρει η στάση ανδρών των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΤΑΕ) Κρήτης, που την Τρίτη 20 Φλεβάρη σταμάτησαν για έλεγχο αυτοκίνητο στην Εθνική οδό, στο ύψος του Πάνορμου Ρεθύμνου, στο οποίο επέβαιναν δύο στελέχη της ΚΝΕ, μέλη της ΕΠ Κρήτης της Οργάνωσης. Ο έλεγχος ήταν υπέρ το δέον εξονυχιστικός, τόσο στους ίδιους όσο και στο αυτοκίνητο, επεκτάθηκε ακόμα και σε ανάγνωση προκηρύξεων, ενώ τα δύο στελέχη της ΚΝΕ μεταφέρθηκαν και στο τμήμα στο Πέραμα, προκειμένου να εξακριβωθούν τα στοιχεία τους. Στις εύλογες διαμαρτυρίες τους, οι άνδρες των ΤΑΕ απάντησαν με απειλές για περαιτέρω έλεγχο και κλήσεις αν διαπιστωνόταν κάποια έλλειψη στο αυτοκίνητο, π.χ. πυροσβεστήρες κ.ά. Η προκλητική συμπεριφορά τους, παρά το γεγονός ότι τα στελέχη της ΚΝΕ δήλωσαν την ιδιότητά τους, ενισχύει τις υποψίες ότι δεν ήταν ένα τυχαίο περιστατικό, με αστυνομικούς - νταήδες, που έκαναν απλά έναν έλεγχο ρουτίνας με υπερβάλλοντα ζήλο... Σε κάθε περίπτωση, αντιπροσωπεία της ΚΟ Κρήτης πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή της Αστυνομίας του νησιού.

Ιδιος στόχος
 
Σχεδόν οι μισοί άνεργοι στην ΕΕ (48,7%) αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας, σύμφωνα με τα προχτεσινά στοιχεία της Eurostat, προσαρμοσμένα στα πολύ χαμηλά «όρια» της αστικής στατιστικής. «Πρώτη» έρχεται η Γερμανία, με το 70,8% των ανέργων να κινδυνεύουν με φτώχεια παρά την «αφθονία» της ισχυρότερης ευρωπαϊκής καπιταλιστικής οικονομίας. Πίσω από τη βιτρίνα της ιστορικά χαμηλής ανεργίας (5,7% - 2,5 εκατ. μεσοσταθμικά το 2017), υπάρχει η εξής πραγματικότητα: Αυστηρές προϋποθέσεις για πρόσβαση στις παροχές ανεργίας (μόλις 745.000 πήραν επίδομα ανεργίας πέρυσι) και πολύ χαμηλά επιδόματα, κάτω και από αυτό το όριο της φτώχειας. Στο μεταξύ, το κόστος ζωής στη Γερμανία - ιδιαίτερα τα ενοίκια - είναι μεγάλο, ώστε ακόμη και εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι να ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που εντάθηκαν μετά τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σρέντερ («Ατζέντα 2010») απ' όλες τις επόμενες κυβερνήσεις, με στόχο να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα των γερμανικών μονοπωλίων, στην ΕΕ και παγκόσμια. Στόχος που παραμένει ίδιος και σήμερα με «κορυφαίους οικονομολόγους» να επισημαίνουν τη μεταρρυθμιστική «κόπωση» της Γερμανίας, δείχνοντας και προς άλλες (ευρωπαϊκές και μη) χώρες που προχωρούν ακάθεκτες...

Αιμοδότες... 
 
«Είμαστε σε μια περίοδο που τα νοσοκομεία, με τις προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που προωθούνται εδώ και 2,5 χρόνια, έχουν διασφαλίσει μια διαρκώς βελτιούμενη λειτουργία», ισχυρίστηκε ο υπουργός Υγείας, Αν. Ξανθός, από το βήμα του 10ου περιφερειακού «αναπτυξιακού» συνεδρίου στην Τρίπολη, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Π. Πολάκης υποστήριξε ότι «έχουμε δρομολογήσει συνολικά 19.500 προσλήψεις, τη μεγαλύτερη "αιμοδότηση" του συστήματος από συστάσεως ΕΣΥ». Μόνο που η κυβερνητική ...«αιμοδότηση» προς το ΕΣΥ έχει ως βασικό της γνώρισμα την ευελιξία, και αυτήν με ημερομηνία λήξης, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι απολύσεις και μέχρι το Δεκέμβρη του 2018 πρόκειται να απολυθούν περίπου 15.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι από τα δημόσια νοσοκομεία. Χιλιάδες ακόμα παραμένουν απλήρωτοι για μήνες (μισθούς, υπερωρίες και εφημερίες). 

Θυμίζουμε, επίσης, ότι τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία είναι και φέτος μειωμένα, ενώ ενθαρρύνεται ολοένα και περισσότερο η λειτουργία τους με ανταποδοτικά κριτήρια, στη λογική «κόστους -οφέλους», ώστε από τα έσοδα να καλύπτουν και ένα μέρος της μισθοδοσίας, προσαρμόζοντας ανάλογα και τις εργασιακές σχέσεις. Να λοιπόν ποια είναι η πραγματικότητα στα νοσοκομεία, δίνοντας χίλιους λόγους σε γιατρούς και νοσηλευτές να αντιδρούν και να κινητοποιούνται, έχοντας τη συμπαράσταση και των ασθενών, που είναι θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής και στο χώρο της Υγείας.Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου